Ν. Μηταράκης: Λάθος τα ΜΑΤ, αλλά χωρίς Κλειστό Κέντρο, όλοι δείχνουν ΒΙΑΛ

ΣΤΟ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΤΟ 2023, ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ, ΦΡΑΓΜΑ, ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ, ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ
Δείτε το Βίντεο
Τρί, 19/05/2020 - 06:50

Μια εκ βαθέων συνέντευξη του υπ. Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη «έξω απ’ τα δόντια»

Ήθελε από καιρό να μιλήσει, είχε πολλά μαζεμένα και έχει και γι’ αυτόν ο τόπος του.

Είναι ο Βουλευτής που δέχτηκε να καθίσει στην ηλεκτρική καρέκλα του υπουργείου Μετανάστευσης.

Γράψαμε τότε, ο Μηταράκης ή θα γίνει κάρβουνο ή θα εκτοξευθεί.

Και μετά, μετά... ήρθαν τα ΜΑΤ κι εδώ είχαμε το οξύμωρο σχήμα, ο Μηταράκης να είναι το «κόκκινο πανί» για το νησί του, αλλά ταυτόχρονα να είναι ένας πολύ αποτελεσματικός υπουργός.

Να είναι μόνο ο κορωνοϊός, που μηδένισε σχεδόν τις ροές; Τις μηδένισε όμως...

Ο κορωνοϊός όμως δεν είχε σχέση με τις νέες Δομές, που ο Μηταράκης τις προώθησε εκτός Λέσβου και Χίου, δεν είχε σχέση με το νέο Νόμο για το μεταναστευτικό, που βάζει τα πράγματα σε νέα βάση και απαλλάσσει τη χώρα από το... μπάχαλο του Σύριζα, δεν έχει σχέση με το άσυλο, που απονέμεται πλέον ταχύτατα.

Έχει όμως με την εξάπλωση του μέσα στον μεταναστευτικό πληθυσμό, που όμως ο Μηταράκης τα κατάφερε και εκεί. Δομές απομόνωσης - καραντίνας στα νησιά, Δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά ψηφίσματα πολλών Δημοτικών Συμβουλίων ανά την χώρα, που λένε οι μετανάστες να μείνουν… μόνιμα στα νησιά!

Σε μια τέτοια φάση λοιπόν ο Νότης Μηταράκης αποφάσισε να δώσει όχι μια συνηθισμένη συνέντευξη, αλλά να κάνει μια ελεύθερη κουβέντα «έξω απ’ τα δόντια» με τρία Μέσα Ενημέρωσης του νησιού, τα μεγαλύτερα κατά τη γνώμη του.

Χθες προβλήθηκε αυτή η συνέντευξη και μπορείτε να την κρίνετε και τον υπουργό και μας.

Σταχυολογούμε εδώ βασικά της σημεία, αποφεύγοντας τις δικές μας ερωτήσεις, επικεντρώνοντας σ’ αυτά που είπε ο υπουργός.

 

Κρατήστε τις ειδήσεις που έδωσε.

Η κυβέρνηση έκανε λάθος με τα ΜΑΤ. Δεύτερη φορά ίδια λάθη δεν γίνονται. Ή η Χίος, υποδεικνύει τόπο για Κλειστή Δομή 3000 – 3500 ατόμων ή μένει η ΒΙΑΛ.

Ο ίδιος στο προεκλογικό του φυλλάδιο το 2023 δεν θα γράφει μέσα για Αεροδρόμιο, Φράγμα, Δικαστικό Μέγαρο, αυτά θα έχουν γίνει.

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης, οι υπότιτλοι είναι δικοί μας.

Σας θυμίζω τον Μάρτιο τα σχόλια πολλών αντιπολιτευόμενων ή και διεθνών οργανισμών, που μιλούσανε για επικείμενους εκατοντάδες ή χιλιάδες θανάτους στις δομές μεταναστών.

Ήταν μια τεράστια πρόκληση, την οποία ολοκληρώσαμε με μηδενικές απώλειες ανθρώπινης ζωής, με μηδενικά κρούσματα σε τοπικές κοινωνίες, που να συνδυάζονται με το μεταναστευτικό, με μηδέν κρούσματα στις 5 δομές. Αυτή ήταν η μεγάλη πρόκληση.

Βάλαμε δύο μεγάλους στόχους. Ο πρώτος μεγάλος στόχος ήτανε η μείωση των ροών. Οι ροές ουσιαστικά σταματήσανε στη χώρα μας μετά την απόφαση του ΚΥΣΕΑ, της 1ης Μαρτίου του 2020, που αναγάγαμε το μεταναστευτικό σε ζήτημα εθνικής ασφαλείας, σε θέμα ασφάλειας δημόσιας υγείας και με την πλήρη κινητοποίηση, στα πλαίσια βέβαια των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας μας και των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού και της Αστυνομίας με 97% μείωση ροών τον Απρίλιο.

Περίπου το ίδιο μέχρι στιγμής το Μάιο. Μηδενικές ροές στη Χίο από τα μέσα Μαρτίου. Αυτός ήτανε ο πρώτος στόχος μας. Η δεύτερη μεγάλη πρόκληση, ήταν ο περιορισμός των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες και δεν μιλάμε απλώς για ανταποδοτικά, γιατί πολύ σωστά είπανε πολλοί, ότι τα ανταποδοτικά δεν είναι λόγος για να υπάρχουν δομές.

 

Υπάρχει έλλειψη συνομιλητών στη Χίο.

Θέλω να πω, ότι από το Νοέμβριο που παρουσιάστηκε το σχέδιο της κυβέρνησης από τον Υφυπουργό Εθνικής Αμύνης, τον Αλκιβιάδη τον Στεφανή, υπάρχει έλλειψη συνομιλητών στη Χίο.

Δηλαδή και σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου και σε επίπεδο Περιφέρειας, ακολουθείται μια πολιτική στρουθοκαμηλισμού.

Σαν να μην υπάρχει πρόβλημα. Σαν αυτό το πρόβλημα να μπορεί να λυθεί με ένα μαγικό τρόπο και υπάρχει και ένας συναγωνισμός κάποια περίοδο, ποιος θα πει την πιο ανεφάρμοστη ιδέα.

Νομίζω ότι ο κόσμος που μας παρακολουθεί, γνωρίζει ότι υπάρχει θέμα ροών. Μπορεί να μην υπάρχει τους τελευταίους μήνες και ευελπιστώ ότι οι ροές πλέον έχουνε μπει σε ένα πολύ χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Αυτός είναι ο διαρκείς μας στόχος, αλλά δεν παύει να είμαστε μία πύλη εισόδου.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιλέξουμε μία λύση για ένα σημείο, στο οποίο θα καταγράφονται και θα εκδίδεται και η απόφαση ασύλου.

Χρειαζόμαστε τελικά μικρότερες δομές γιατί δούλεψε η φύλαξη των συνόρων.

Είναι πολύ θετικό ότι οι αρχικές εκτιμήσεις του Νοεμβρίου πλέον δεν είναι ρεαλιστικές από θετική άποψη. Όταν μιλάγαμε το Νοέμβριο για μια ανάγκη δομής 5.000 με 7.000, μιλάγαμε σε μια εποχή αυξημένων ροών και πολύ αργείς διαδικασίες ασύλου.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό κλειδί για το σχεδιασμό των δομών η διαδικασία ασύλου. Το 2019 θέλαμε 185 μέρες για την πρώτη απόφαση, τώρα θέλουμε 25 μέρες για την πρώτη απόφαση

Σημαίνει ότι από τα νησιά πλέον μπορούν να φύγουν κάτω από το δίμηνο όσοι έχουν θετικό άσυλο και περίπου στο εξάμηνο όσοι έχον αρνητικό.

Άρα, είναι δεδομένο ότι χρειαζόμαστε δομές, αλλά πολύ μικρότερες απ’ ότι νομίζαμε ότι χρειαζόμαστε το Νοέμβριο. Γιατί; Γιατί δούλεψε η φύλαξη των συνόρων, γιατί δούλεψε η νομοθεσία, επιτάχυνση του ασύλου και υπάρχει και ο νέος νόμος που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, που κάνει ακόμα περαιτέρω θετικά βήματα

 

Όσοι δεν λένε περιοχή, λένε ΒΙΑΛ και Χαλκειός.

Θέλω μία κλειστή ελεγχόμενη δομή μακριά από τον αστικό ιστό. Μακριά από περιοχές που στα δύο λεπτά είναι σε σπίτια. Και αυτό επιλέξαμε παντού. Σε αυτό δεν βρήκα συνομιλητές.

Ο Πρωθυπουργός κάλεσε πριν τον κορωνοϊό το Δήμαρχο, τον Αντιπεριφερειάρχη, τους Δημάρχους και τους Αντιπεριφερειάρχες όλων των νησιών του Βορείου Αιγαίου και ζήτησε αντιπροτάσεις.

Η πραγματικότητα είναι ότι έντονα έχω ζητήσει από το Δημοτικό Συμβούλιο αντιπρόταση. Μέχρι στιγμής, επειδή όλοι φοβούνται το πολιτικό κόστος και αυτό το λέω ευθέως, και πολλοί λαϊκίζουν ακραία, επίσης το λέω ευθέως, δεν επιλέγουν μία λύση και θέλουν να φορτώσουν στους Χαλκούσους τη διατήρηση της ΒΙΑΛ.

Για την εις άτοπον απαγωγή, ουσιαστικά όλοι φορτώνουνε στο Χαλκειός, στην ανοιχτή ΒΙΑΛ. Γιατί εκ των πραγμάτων μπορεί η ΒΙΑΛ πλέον να μην έχει 6.600 που θα είχε αν δεν είχαμε κάνει την αποσυμφόρηση.

Έχει σήμερα κάτω από 5.000. Έχουμε φτάσει στους 4.900 και συνεχίζουμε. Η αποσυμφόρηση είναι αναγκαία ανεξαρτήτως, αλλά εγώ σας λέω το εξής.

Θα φτάσει κάποια στιγμή η ΒΙΑΛ να έχει 2.000 άτομα ή 2.500. Αυτοί πρέπει να είναι στην ανοιχτή δομή που είναι σήμερα και όλη μέρα να κυκλοφορούνε στο Χαλκειός και στην πόλη και οι ίδιοι να ταλαιπωρούνται σε αυτές τις συνθήκες ή πρέπει να πάμε κάπου που δεν ενοχλεί, να υπάρχουν μέτρα ασφαλείας και για τους διαμένοντες και για τους κατοίκους και να υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για την προστασία όλων.

Η δομή δεν είναι για μόνιμη παραμονή.

Το Νοέμβριο η εκτίμηση του κυρίου Στεφανή στηρίχθηκε στις ροές που είχαμε τότε, που ήταν ιδιαίτερα αυξημένες και στο γεγονός ότι δεν μπορούσε η υπηρεσία ασύλου να ολοκληρώσει την εξέταση υποθέσεων σε ένα γρήγορο χρονικό διάστημα.

Πλέον καταφέραμε. Να σας πω ένα νούμερο; Βγάζαμε πέρσι 4.000 περίπου αποφάσεις το μήνα σε όλη την Ελλάδα από την υπηρεσία ασύλου.

Τον Απρίλιο βγάλαμε 16.000 αποφάσεις. Έχουμε επιταχύνει και κάθε απόφαση σημαίνει κάποιος φεύγει από μία δομή, είτε θετική, είτε αρνητική.

Και επίσης, περάσαμε ένα νόμο που δεν ίσχυε επί ΣΥΡΙΖΑ, ότι αυτός που έχει πάρει άσυλο, όπως όταν παίρναμε απολυτήριο από το στρατό, φεύγει από τη δομή.

Η δομή δεν είναι για μόνιμη παραμονή.

 

Λάθος η αποστολή των ΜΑΤ

Η αποστολή κατ’ αρχήν δεν ήταν απόφαση Μηταράκη, αλλά έχω ξεκάθαρα προσωπική ευθύνη ως μέλος της κυβέρνησης. Είναι δεδομένο ότι όταν συμβαίνει κάτι το οποίο το κάνει η κυβέρνηση, εγώ ως μέλος της κυβέρνησης αναγνωρίζω ότι έχω πλήρη ευθύνη.

Παρότι δεν έχω την αρμοδιότητα όπως ξέρετε, της ελληνικής αστυνομίας. Αλλά, σε καμία περίπτωση δεν διαχωρίζω τον εαυτό μου από μία συλλογική κυβερνητική απόφαση.

Υπήρχε μια συλλογική κυβερνητική απόφαση σε μία εποχή που θα σας πω ότι ως προς τον κορωνοϊό και ως προς το θέμα της ασύμμετρης απειλής, η πραγματικότητα είναι ότι είχαμε δίκιο.

Εκ των υστέρων δικαιωθήκαμε, ότι όταν εμείς λέγαμε τον Φεβρουάριο, ότι είναι κρίσιμο, όπως βάζουμε φράχτη στον Έβρο, να βάλουμε φράχτη και στα νησιά, είχαμε δίκιο.

Είπανε κάποιοι τότε ότι ο κορωνοϊός ήταν μια πρόφαση. Οι ίδιοι λέγανε τον Απρίλιο, τι κάνετε για τον κορωνοϊό στις δομές. Περιφράξτε τις δομές να μη βγουν στην πόλη.

Οι ίδιοι λέγανε, προσέξτε μη συμβεί κάτι με απέναντι, γιατί έχουμε κόσμο και στη Χίο. Και εκεί πράγματι, στη ΒΙΑΛ. Η ΒΙΑΛ δεν μπορεί να ελεγχθεί. Το λέω καθαρά.

Η Μόρια ακόμα περισσότερο δεν μπορεί να ελεγχθεί. Άρα, δεν είχαμε άδικο στο ότι χρειαζόταν να κλείσει η ΒΙΑΛ και να υπάρχει μια κλειστή δομή.

Δεν είχαμε άδικο στο ότι δεν είχαμε συνομιλητές. Γιατί τα επεισόδια τα πρώτα γίνανε στο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν είχα έρθει ως Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, πολύ πριν έρθουν τα ΜΑΤ.

Υπήρχε μία εκτίμηση στην ελληνική αστυνομία, η οποία ήταν ορθή, ότι αν ερχόντουσαν τα μηχανήματα μόνα τους, θα τα είχανε κάψει και δεν θα είχανε φτάσει ποτέ στο 17.

Η αστυνομία επέλεξε να στείλει περισσότερες δυνάμεις απ’ ό,τι θα περίμενες, γιατί θεωρούσαν ότι αν στείλουν περισσότερες δυνάμεις δεν θα υπάρχουν επεισόδια.

Υπήρχε μια πολύ μεγάλη ένταση. Αυτή η μεγάλη ένταση δυστυχώς, ξέφυγε απαράδεκτα και από την αστυνομία και θέλω να σας πω ότι προσωπικά, συστηματικά παρακολουθώ, χωρίς να είμαι γνώστης της λεπτομέρειας ή εάν επιτρέπεται, την ένορκη διοικητική εξέταση που διεξάγεται από την ελληνική αστυνομία.

Την παρακολουθώ προσωπικά.

Όλα ακόμα είναι σε επίπεδο προ διαδικασίας και για τους 29 και για την αστυνομία. Η αλήθεια είναι ότι ξέφυγε και ξέφυγε πολύ άσχημα.

Και για αυτό έχω εκφράσει μια πραγματική λύπη, η οποία είναι μια πιο βαθιά φράση από ένα τυπικό συγγνώμη, γιατί αυτά που είδα με πληγώσανε απόλυτα και οι σκηνές στα Μεστά, που ήταν απαράδεκτες.

Βέβαια δεν μπορώ να μη σχολιάσω ότι το να υπάρχουν κάτοικοι που νοιώσανε την ανάγκη να αντιδράσουν, το σέβομαι. Το να υπάρχουν κάτοικοι που νοιώσανε την ανάγκη να πάνε σε ένα ξενοδοχείο που κοιμάται κόσμος, να τους δείρουν, εκ φεύγει του πολιτισμού μας.

Όπως εκ φεύγει του πολιτισμού μας οι σκηνές που είδαμε στα Μεστά κατά την αποχώρηση της αστυνομίας, που σπάσανε αυτοκίνητα. Αυτά είναι πράγματα που ξεφύγανε.

Θέλω να σας πω, ότι εκείνες τις ημέρες κυκλοφορούσαν απίστευτα ψέματα προς τον κόσμο, δηλητηριάζοντας καθημερινούς ανθρώπους.

Ότι πάνε να μας χτίσουνε μία δομή 40.000 ανθρώπων, πάνε να μας διώξουν από το νησί μας. Ακούστηκαν πράγματα τα οποία όχι εκ φεύγουν της πραγματικότητας, εκ φεύγουν πολλαπλάσιο της πραγματικότητας

 

Υπέρ δεσμεύσαμε έκταση στο 17- 18.

Στο θέμα της δέσμευσης τής έκτασης στο 18 κάναμε λάθος.

Γιατί ενώ η πραγματική έκταση που χρειάζεται δεν υπερβαίνει τα 2000 στρέμματα στην πράξη.

Επέλεξαν οι μηχανικοί να υπερδεσμεύσουμε μια έκταση περιμετρική και επειδή δεν είχανε κάνει χωματουργικό έλεγχο και δεν ήταν απόλυτα πεπεισμένοι που ακριβώς θα ήταν το βέλτιστο σημείο, ζήτησαν οι μηχανικοί και αν θέλετε, ξέρετε πολλές φορές οι μηχανικοί δεν έχουν το πολιτικό ένστικτο να το κρίνουνε, να υπερδεσμεύσουν μια έκταση.

Το ίδιο κάναμε και σε άλλα νησιά. Στόχος μου είναι να προχωρήσουμε στη Σάμο, στην Κω και στη Λέρο χωρίς επιτάξεις. Να προχωρήσουμε στη Σάμο στη Κω και στη Λέρο σε εκτάσεις οι οποίες είναι διαθέσιμες και να σας πω κάτι για την επίταξη της Χίου;

Η αλήθεια είναι και αν θέλετε αναγνωρίζω ένα προσωπικό λάθος εδώ, δικό μου, ότι προτίμησα να επιτάξω το 17, παρά να αξιοποιήσω είτε το αεροδρόμιο των Ολύμπων, που κατά το ΣΥΡΙΖΑ και την αστυνομία, είναι ο ιδανικότερος τεχνικός χώρος για δομή, ο οποίος δεν απαιτεί καμία επίταξη.

Είναι έτοιμος. Το αεροδρόμιο των Μεστών είναι έτοιμο.

 

Στόχος μου δεν είναι να είμαι συμπαθής

Στόχος μου δεν είναι να είμαι συμπαθής. Στόχος μου είναι να λύσω ένα πρόβλημα το οποίο απασχολεί το νησί μου και συγχρόνως απασχολεί όλη τη χώρα.

Δεν φοβάμαι τις προκλήσεις. Δεν φοβήθηκα να βγω μπροστά και να πω αυτό που πιστεύω. Δεν φοβήθηκα να πάω στο Δημοτικό Συμβούλιο και να αντιμετωπίσω ένα ακραίο λαϊκισμό και λέγοντας αν πρέπει να πάρω την ευθύνη μόνος μου, θα την πάρω μόνος μου.

Δεν θέλω να με κρίνουν οι πολίτες το ’23 για το αν είμαι συμπαθής. Θέλω να με κρίνουν οι πολίτες αν παρέδωσα τη λύση ενός προβλήματος, το οποίο βασανίζει όλη την ακριτική Ελλάδα και όλη την Ηπειρωτική Ελλάδα .

Και ο στόχος μου δεν είναι να μεταφέρω το πρόβλημα από ο ένα μέρος στο άλλο. Το πρόβλημά μου δεν είναι να μεταφέρω από το ένα χωριό στο άλλο μέσα στα νησιά, από το ένα νησί στο άλλο ή από τη μία περιοχή της Ελλάδος στην υπόλοιπη.

Ο στόχος μου είναι να το αντιμετωπίσω συνολικά. Κάποιοι που το βλέπουνε εντελώς τοπικιστικά, μπορεί να είναι συμπαθείς για τον τοπικό τους πληθυσμό, αλλά δεν μπορούν να πούνε ότι εκτελούνε μια εθνικά θετική επιλογή.

 

Όσοι δεν θέλουν Δομή απομόνωσης να πάρουν τους νεοεισερχόμενους σπίτι τους…

Για το θέμα της καραντίνας που ρωτάτε κλείσαμε την πρώτη φάση του κορωνοϊού με μηδέν κρούσματα στην τοπική κοινωνία της Χίου και όλων των νησιών που οφείλονται στο μεταναστευτικό.

Πρέπει να μας αφήσετε να κάνουμε και τη δουλειά μας. Η δουλειά μας είναι να προστατεύσουμε τις τοπικές κοινωνίες και όχι να λέμε βαρύγδουπες δηλώσεις για να πάρουμε like στο Facebook.

Άρα η ιδέα να πάνε οι νέες αφίξεις στη ΒΙΑΛ δεν είναι εφικτή.  Κάποιοι προτείνανε να πάμε σε πλοία.  Ισχυρίστηκαν κάποιοι ότι μπορούν να μας φέρουν και προσφορές. Εγώ προσφορά δεν έχω λάβει, εγώ ζήτησα όμως προσφορά και είναι 50.000 την ημέρα.

Δηλαδή το κόστος που έχω για 7 μήνες θα πρέπει να το πληρώσω σύμφωνα με τις απόψεις κάποιων σε μια μέρα. 

Ωραία, να φέρω ένα πλοίο, να το δέσω πού;  Να το δέσω στο λιμάνι της Χίου και να μην έρχεται το πλοίο της γραμμής δηλαδή;  Να δέσω την καραντίνα στη Χίο;  Ή να την πάω στα Μεστά;

Κανείς δεν απαντά σε αυτές τις ερωτήσεις γιατί τις βρίσκεις πολύ θεωρητικές.

Στόχος του Υπουργείου μας είναι να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία.  Στόχος του Υπουργείου μας είναι να μην έχουμε ροές. Στόχος του Υπουργείου μας είναι να έχουμε λιγότερους στα νησιά.  Στόχος του Υπουργείου μας είναι να κάνουμε ταχύτερα το άσυλο.

Όλα αυτά τα κάνουμε.

Εγώ δίνω σημασία στην υγεία των Χιωτών.  Και όχι στην μικροπολιτική που θέλουν κάποιοι να κάνουν.  Γιατί αν έρθει μια βάρκα αύριο θα μου πείτε που να την πάω; Θέλετε να τη φέρω στο σπίτι σας;  Θέλετε να τη φέρω στο δικό σας γραφείο;  Θέλετε να την πάω στην πλατεία;  Θέλετε να την πάω στο λιμάνι πάλι;

Γιατί κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβετε ότι αν δεν έχω δομή καραντίνας θα πρέπει να τους βάλω στο λιμάνι. Θέλετε να τους βάλω στο λιμάνι;  Υπάρχει κάποιος υπεύθυνος άνθρωπος που λέει ότι πρέπει να μπουν στο λιμάνι ή να πάνε στην πλατεία;

Καλή η συνεργασία μας με τον Περιφερειάρχη

Με τον Κώστα τον Μουντζούρη επειδή το θέσατε έχουμε μια καλύτερη συνεργασία. Νομίζω αντιλαμβάνεται και ο ίδιος ότι χρειάζεται να επιστρέψουμε λίγο στο ρεαλισμό. Συμφωνούμε στους στόχους, η μείωση των ροών και η αποσυμφόρηση των νησιών είναι ένας κοινός στόχος.

Στην υλοποίησή του υπήρξαν διαφωνίες.  Υπήρξαν θέματα εμπιστοσύνης αλλά να σας πω κάτι και μικρά θέματα.  Το πρώτο που μας είπαν οι δήμαρχοι όταν είχαν έρθει στην Αθήνα να δουν τον Υπουργό Επικρατείας και εμένα, ένα απλό θα σας πω, μας ζήτησαν να βάλουμε ΑΤΜ στα νησιά μέσα στις δομές για να μην βγαίνουν κατά εκατοντάδες στην πόλη.  Τα βάλαμε.  Δουλεύουν, τώρα έχουμε ΑΤΜ και στη ΒΙΑΛ και στη Μόρια και στο Βαθύ και στην Κω και στη Λέρο.

Θα είμαι ξανά υποψήφιος το 2023

Έχετε δίκιο στο ότι επαναλαμβάνονται τα ίδια τοπικά αιτήματα χρόνια.

Και αν δείτε όλα τα προεκλογικά φυλλάδια των τελευταίων 20 ετών για το αεροδρόμιο γράφουν.

Ε, θέλω στο επόμενο προεκλογικό φυλλάδιό μου να μην υπάρχει η λέξη αεροδρόμιο. Να το δει ο κόσμος εκεί.

Όπως δεν θα υπάρχει και το δικαστικό μέγαρο γιατί 4 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε να αποβάλει έναν αποτυχημένο εργολάβο, το κάναμε.  Μέσα στο μήνα επαναπροκηρύσσεται το έργο.  Υπήρχαν τεράστια ιδιοκτησιακά θέματα για το δικαστικό μέγαρο, τα λύσαμε.

Επίσης χρηματοδοτήσαμε προσωρινές επισκευές στο παλιό δικαστικό, θέλω να πω ότι για το νέο δικαστικό μέγαρο την τεράστια προσπάθεια που έχει κάνει η Ανθίππη η Ζαννάρα και όλος ο Δικηγορικός Σύλλογος είναι απαράδεκτο αυτό το δικαστικό μέγαρο που έχουμε και είναι σημαντικό να έχει τελειώσει και αυτό.

Η μαρίνα ευτυχώς, δόξα τω Θεώ, είναι ιδιωτικό έργο και έχει ήδη τελειώσει η κατοχύρωσή της και είναι ένα θέμα που το είχα παρακολουθήσει από πολύ κοντά και χαίρομαι που υπήρξε τελικά προσφορά η οποία πληρούσε τις τεχνικές προϋποθέσεις και τις οικονομικές φυσικά και έγινε δεκτή.

Το λιμάνι της Χίου είναι ένα θέμα το οποίο εκκρεμεί σε τοπικό επίπεδο, δεν έχει ωριμάσει σε τοπικό επίπεδο για να φτάσει για κυβερνητική στήριξη και χρηματοδότηση, άρα είναι ένα σχέδιο που περιμένουμε.

Το Κόρης Γεφύρι υπήρχε μεγάλη καθυστέρηση, τελειώνει η μελέτη για το κατά πόσο υπάρχουν προβλήματα στατικότητας. Και αυτό μας πήγε πάρα πολύ πίσω και είναι ένα θέμα που επίσης πρέπει να λήξει.

Είχα πει όμως και τότε και νομίζω ότι αυτή τη δήλωσή μου μπορείτε να τη βρείτε, ότι το νησιωτικό ΦΠΑ είναι μια παρέκκλιση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που είχε κερδίσει η χώρα μας προ δεκαετιών.

Και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ προ διαπραγμάτευσης, προ δημοψηφίσματος, αυτά τα έχω καταθέσει, ο Τσίπρας όταν έκανε τον ήρωα και έλεγε ότι εγώ δεν δέχομαι τίποτα και είχε στείλει μια επιστολή στην επιτροπή το Μάιο του ’15 με μια ελάχιστη αντιπρόταση της Ελλάδος στις απαιτήσεις τότε των δανειστών, σε αυτά που έδινε ήταν η κατάργηση του νησιωτικού ΦΠΑ.  Η επιστολή Τσίπρα υπάρχει, έχει δημοσιευτεί.

Και ξέρετε κάτι, ήταν και ωραία η επιστολή Τσίπρα. Δεν έλεγε κατάργηση του νησιωτικού ΦΠΑ έλεγε κατάργηση της εξαίρεσης της παραγράφου τάδε του άρθρου τάδε του νόμου τάδε.  Και ψάχναμε όλοι στο ΝΟΜΟΣ να βρούμε ποιος ήταν.

 

 

me_allo_mati_-_notis_mitarakis_synenteyxi_ef_olis_tis_ylis_-_180520

Σχετικά Άρθρα