Χίος, Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου

Ν. Μηταράκης: Οι αποφάσεις-κλειδιά για τα αναδρομικά στους συνταξιούχους

Κυρ, 20/10/2019 - 06:30

H απόφαση του ΣτΕ καθαρογράφηκε, δεν είναι όμως καθαρό ακόμη τι θα γίνει με τα αναδρομικά των συνταξιούχων οι οποίοι παραμένουν σε… ιδιότυπη ομηρία.

Η ηγεσία του υπουργείου εργασίας που έχει από την Παρασκευή την απόφαση στα χέρια της θεωρεί ότι προς το παρόν δεν υπάρχει θέμα αναδρομικών. 

«Με την παρούσα απόφαση κλείνει οριστικά και αμετάκλητα οποιαδήποτε διεκδίκηση αναδρομικών πριν τις 4 Οκτωβρίου, ημερομηνία έκδοσης της απόφασης», αναφέρει στον ΣΚΑΪ αξιωματούχος του υπουργείου Εργασίας.

Στον αντίποδα μεγάλη μερίδα νομικών θεωρεί ότι η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου επικυρώνει την καταβολή αναδρομικών τουλάχιστον για μια περίοδο 10 μηνών, από τον Ιούλιο του 2015 έως το Μάιο του 2016, τα οποία πρέπει να καταβληθούν άμεσα.

«Τα αναδρομικά θα πρέπει να δοθούν. Από εκεί και πέρα για το διάστημα από τον Μάιο 2016 έως το τέλος του 2018 που αρχίζει ο επανυπολογισμος, υπάρχουν κάποιες αρνητικές σκέψεις αλλά το ζήτημα δεν έχει κριθεί ευθέως», είπε στον ΣΚΑΪ ο εργατολόγος, Δημήτρης Μπούρλος.

« Η πολιτεία πρέπει να εφαρμόσει άμεσα την απόφαση. Δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτε οι συνταξιούχοι. Ούτε καν να υποβάλλουν αίτηση», σημείωσε ο εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος. 

Το κόστος μόνο για τους 10 επίμαχους μήνες ανέρχεται σε περίπου 4δισ. ευρώ και η κυβέρνηση εύλογα προσπαθεί να κερδίσει χρόνο καθώς το ταμείο του ΕΦΚΑ είναι μείον παρά τα όσα υποστήριζε η προηγούμενη κυβέρνηση. 

«Υπάρχουν αποφάσεις στο ελεγκτικό συνέδριο κάποιες μπορεί να φτάσουν στο ανώτατο ειδικό δικαστήριο, δεν έχει καθαρίσει η εικόνα», είπε στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Εργασίας, Νότης Μηταράκης.

«Οι νέες δικαστικές αποφάσεις αναμένονται στις αρχές του 2020. Θα γίνουν απόλυτα σεβαστές από την κυβέρνηση με πιθανότερο ορίζοντα καταβολής τυχόν αναδρομικών το Πάσχα και σε δόσεις ανάλογα με τις αντοχές του προϋπολογισμού», σημείωσε στον ΣΚΑΪ αξιωματούχος του υπουργείου Εργασίας. 

Την ίδια στιγμή στο ΔΝΤ επιμένουν ότι οι συντάξεις πρέπει να μειωθούν όμως η κυβέρνηση αποκλείει κάθε τέτοιο σενάριο. 

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι θα διορθώσει το ασφαλιστικό, θα το κάνει πιο δίκαιο χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις», υπογράμμισε ο Νότης Μηταράκης.
 

Πηγή: skai.gr

 

Σχετικά Άρθρα

Δελτίο τύπου του Δήμου Χίου
Τετ, 11/12/2019 - 07:03

Σχετικά με τη σημερινή συνέντευξη του κ.Βουρνού και τις αναφορές του στην νέα δημοτική αρχή θελουμε να επισημάνουμε τα εξής. Ο κ. Βουρνούς μάλλον δεν έχει καταλάβει ότι απήλθε της δημοτικής αρχής και ότι ο Λαός της Χίου τον κατέταξε τρίτο στις επιλογές του, αποδοκιμάζοντας και την πολιτική και την διοίκηση του.

Κατανοούμε την αξεπέραστη -όπως φαίνεται από την μέχρι τώρα πολιτική του συμπεριφορά- πίκρα  για την εκλογική του ήττα που είναι και η αιτία της τόσο πολεμικής αντιπολιτευτικής του τακτικής,  με τον πιο κραυγαλέο τρόπο και από το πρώτο δευτερόλεπτο που αναλάβαμε το τιμόνι του Δήμου. Το γεγονός αυτό είναι πρωτοφανές για την αυτοδιοίκηση, οπότε ας μην κόπτεται τόσο υποκριτικά για δήθεν συναίνεση και στήριξη!Είναι αυτό το «καινούργιο» που ευαγγελιζόταν και που τελικά συνεχίζει και ως αντιπολίτευση να λειτουργεί και να συμπεριφέρεται εκπροσωπώντας  το πιο παλιό από το παλιό!

Δεν θα τον παρακολουθήσουμε στον αποπροσανατολισμό του για να παραμείνει στην επικαιρότητα και να παρουσιάζει το μαύρο ως  άσπρο στα πεπραγμένα  της δημοτικής του αρχής την οποία το εκλογικό αποτέλεσμα έκρινε εκκωφαντικά. Ωστόσο, η Χίος τον έκρινε και τον κατέταξε! Συνιστούμε, λοιπόν, στον κ Βουρνού πολλή ψυχραιμία και πολλή υπομονή! Πράγματι, όπως ο ίδιος λέει, βήμα βήμα κτίζονται όλα και συμφωνούμε σε αυτό! Με μόνη διαφορά, ότι άλλο το βήμα της χελώνας και άλλο  του αλόγου!

Όσο για την νέα δημοτική αρχή της Χίου μας, απλά, εμείς και ξέρουμε και θελουμε και μπορούμε!!!