Χίος, Σάββατο 15 Αυγούστου

Ν. Μηταράκης: Οι αποφάσεις-κλειδιά για τα αναδρομικά στους συνταξιούχους

Κυρ, 20/10/2019 - 06:30

H απόφαση του ΣτΕ καθαρογράφηκε, δεν είναι όμως καθαρό ακόμη τι θα γίνει με τα αναδρομικά των συνταξιούχων οι οποίοι παραμένουν σε… ιδιότυπη ομηρία.

Η ηγεσία του υπουργείου εργασίας που έχει από την Παρασκευή την απόφαση στα χέρια της θεωρεί ότι προς το παρόν δεν υπάρχει θέμα αναδρομικών. 

«Με την παρούσα απόφαση κλείνει οριστικά και αμετάκλητα οποιαδήποτε διεκδίκηση αναδρομικών πριν τις 4 Οκτωβρίου, ημερομηνία έκδοσης της απόφασης», αναφέρει στον ΣΚΑΪ αξιωματούχος του υπουργείου Εργασίας.

Στον αντίποδα μεγάλη μερίδα νομικών θεωρεί ότι η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου επικυρώνει την καταβολή αναδρομικών τουλάχιστον για μια περίοδο 10 μηνών, από τον Ιούλιο του 2015 έως το Μάιο του 2016, τα οποία πρέπει να καταβληθούν άμεσα.

«Τα αναδρομικά θα πρέπει να δοθούν. Από εκεί και πέρα για το διάστημα από τον Μάιο 2016 έως το τέλος του 2018 που αρχίζει ο επανυπολογισμος, υπάρχουν κάποιες αρνητικές σκέψεις αλλά το ζήτημα δεν έχει κριθεί ευθέως», είπε στον ΣΚΑΪ ο εργατολόγος, Δημήτρης Μπούρλος.

« Η πολιτεία πρέπει να εφαρμόσει άμεσα την απόφαση. Δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτε οι συνταξιούχοι. Ούτε καν να υποβάλλουν αίτηση», σημείωσε ο εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος. 

Το κόστος μόνο για τους 10 επίμαχους μήνες ανέρχεται σε περίπου 4δισ. ευρώ και η κυβέρνηση εύλογα προσπαθεί να κερδίσει χρόνο καθώς το ταμείο του ΕΦΚΑ είναι μείον παρά τα όσα υποστήριζε η προηγούμενη κυβέρνηση. 

«Υπάρχουν αποφάσεις στο ελεγκτικό συνέδριο κάποιες μπορεί να φτάσουν στο ανώτατο ειδικό δικαστήριο, δεν έχει καθαρίσει η εικόνα», είπε στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Εργασίας, Νότης Μηταράκης.

«Οι νέες δικαστικές αποφάσεις αναμένονται στις αρχές του 2020. Θα γίνουν απόλυτα σεβαστές από την κυβέρνηση με πιθανότερο ορίζοντα καταβολής τυχόν αναδρομικών το Πάσχα και σε δόσεις ανάλογα με τις αντοχές του προϋπολογισμού», σημείωσε στον ΣΚΑΪ αξιωματούχος του υπουργείου Εργασίας. 

Την ίδια στιγμή στο ΔΝΤ επιμένουν ότι οι συντάξεις πρέπει να μειωθούν όμως η κυβέρνηση αποκλείει κάθε τέτοιο σενάριο. 

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι θα διορθώσει το ασφαλιστικό, θα το κάνει πιο δίκαιο χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις», υπογράμμισε ο Νότης Μηταράκης.
 

Πηγή: skai.gr

 

Σχετικά Άρθρα

Αναμένεται επέκταση του μέτρου και στην Περιφέρεια
Παρ, 14/08/2020 - 18:27

Νέα, αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης του κορωνοϊού όπως το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης/ διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωΐ στην περιφέρεια Αττικής, και η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς

Τα νέα μέτρα, που αποφασίστηκαν κατά την τηλεδιάσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Παρασκευής, θα τεθούν σε εφαρμογή από τη Δευτέρα, πλην των μέτρων για Πάρο - Αντίπαρο που θα εφαρμοστούν από τις 6 το πρωί του Σαββάτου. 

"Τα στοιχεία των τελευταίων ημέρων δείχνουν διασπορά σε τουριστικές περιοχές και σε νεότερες ηλικίες και γνωρίζουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι θα επιστρέψουν στους τόπους κατοικίας τους" ανέφερε κατά την εισαγωγή του ο υφυπουργός κάνοντας έκκληση στους νέους για ατομική ευθύνη.

"Δεν είστε άτρωτοι" δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας απευθυνόμενος στους νέους, επαναλαμβάνοντας το μήνυμα του πρωθυπουργού.  

"Τίποτε, κανένα μέτρο, ούτε η δράση ούτε τα πρόστιμα, μπορούν να αντικαταστήσουν την ατομική ευθύνη, δεν γίνεται να βρίσκεται αστυνομικός, σε κάθε μέρος, δίπλα σε κάθε πολίτη. Χρειάζεται να δείξουμε την ιδία και ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη όπως στην πρώτη φάση της πανδημίας που πετύχαμε. Να αναλάβουν οι νέοι την ευθύνη να προσττ όχι μόνο τους εαυτούς τους αλλά και τους ανθρώπους που αγαπούν, όχι μόνο τους εαυτούς τους, αλλά και τους γονείς τους, τους παππούδες τους και τις γιαγιάδες τους" υπογράμμισε ο υφυπουργός. 

Τα νέα μέτρα αναλυτικά

- Όριο 50 ατόμων για τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα εστιατόρια, θέατρα, σινεμά, έως 24 Αυγούστου, στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.
- Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί στην περιφέρεια Αττικής (νησιά Αργοσαρωνικού - Κύθηρα), έως 24 Αυγούστου. Η απαγόρευση ισχύει για Κρήτη και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
- Ειδικά μέτρα σε Πάρο και Αντίπαρο. Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, όριο εννέα ατόμων σε κάθε δημόσια συνάθροιση. Όριο ατόμων στα τραπέζια των καταστημάτων. Απαγορεύονται, δηλαδή, εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις άνω των 9 ατόμων, στους χώρους εστίασης, μπαίνει πλαφόν 4 άτομα στα κέντρα εστίασης εκτός αν πρόκειται για οικογένεια που το όριο ανεβαίνει στα 6 άτομα. Υποχρεωτική χρήση μασκών παντού σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. Τα μαγαζιά θα κλείνουν τα μεσάνυχτα. Σε συνεννόηση με το ΥΠΟΙΚ για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

- Παρατείνονται έως τις 24 Αυγούστου τα μέτρα για τον Πόρο, με μόνη διαφορά το κλείσιμο των καταστημάτων τα μεσάνυχτα αντί για 11.
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού εντός στρατοπέδων, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.
- Προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό όλων όσων επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αυτούς που εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού (πχ εντός στρατοπέδων, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών) με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων.
- Τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο από τον κορωνοϊό που εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στο εξής θα εργάζονται με τηλεργασία ή back office, κατά την επιλογή του εργαζομένου, έως 31 Αυγούστου.

Η χρήση μάσκας

- Σύσταση για γενικευμένη χρήση μάσκας για μια εβδομάδα σε όλους τους χώρους από όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από διακοπές σε περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.
- Σύσταση για ιδιαίτερη μέριμνα αυστηρής τήρησης των υγειονομικών μέτρων και χρήση μάσκας σε ναούς και άλλους χώρους λατρείας καθώς και χώρους που αναμένεται υψηλός συγχρωτισμός ενόψει των τελετών και εορτασμών του Δεκαπενταύγουστου.
- Σύσταση για ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση στα ατομικά μέτρα υγιεινής κατά και μετά το κύμα επιστροφής από τις διακοπές ιδιαίτερα σε μέσα μαζικής μεταφοράς όπως πλοία. Θα υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση του λιμενικού για την τήρηση των μέτρων και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.
- Σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και υποχρέωση χρήσης μάσκας σε υπαίθριες συναθροίσεις όπου δεν μπορούν να τηρούνται οι ενδεικνυόμενες αποστάσεις.

Πηγή: skai.gr

 

geniki_grammateia_politikis_prostasias_live_stream