Χίος, Πέμπτη 2 Ιουλίου

Ν. Μηταράκης: "Θα κριθούμε από το αποτέλεσμα"

Συνέντευξη του Υφυπουργού Εργασίας στο Ράδιο - Αλήθεια για τη νέα κλειστή δομή και το δρόμο παράκαμψης του Βροντάδου
Ακούστε το ηχιτικό
Τρί, 14/01/2020 - 10:15
Ηχητικό απόσπασμα: 

 

“Η Κυβέρνηση πρέπει να κριθεί από εδώ και πέρα από τις πράξεις της”, δήλωσε το πρωί από το Ράδιο “ΑΛΗΘΕΙΑ” ο Υφυπουργός Εργασίας, Βουλευτής Χίου, Νότης Μηταράκης στον απόηχο της χθεσινής εκρηκτικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Χίου για τη δημιουργία νέου Κέντρου Προσφύγων - Μεταναστών στο Αίπος.

Ο ίδιος χαρακτήρισε δικαιολογημένη τη δυσπιστία του κόσμου που δεν βλέπει να υπάρχει μια οριστική λύση στο πρόβλημα, λέγοντας ότι το σέβεται και το καταλαβαίνει, όμως πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση στην υλοποίηση του σχεδιασμού της για κλειστή δομή, υποσχόμενος ταυτόχρονα ότι θα κατασκευαστεί άμεσα δρόμος που θα συνδέει τον περιφερειακό δρόμο της πόλης με το Αίπος για να μη νιώσει - όπως είπε- ο Βροντάδος καμία επιβάρυνση, ούτε καν με  την κίνηση των αυτοκινήτων των υπαλλήλων που θα δουλεύουν στο νέο κέντρο.

Κατά τον υφυπουργό, χθες στο δημοτικό συμβούλιο  είχαμε θετικά δεδομένα, παρά την ένταση και τις φωνές.

“Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη δημιουργία μιας νέας δομής. Συμφωνεί με την προεκλογική μας πρόταση και εξαγγελία για οριστικό κλείσιμο της ΒΙΑΛ, διαφωνεί ως προς το μέγεθος και δυστυχώς δεν μας βοήθησε στο θέμα της τοποθεσίας. Εμείς δεν θέλαμε να πάμε στο “15”, θέλαμε να πάμε βορειότερα όμως εκεί οι εκτάσεις είναι δημοτικές και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του δήμου η Κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να μείνει στην αρχική της πρόταση”, ανέφερε και συνέχισε:

 

“Στο θέμα του μεγέθους, χρειάζεται μια αποτρεπτική πολιτική και μια πολιτική που να μας επιτρέπει να εφαρμόσουμε τη νέα νομοθεσία για το άσυλο. Από 1/1/20 όσοι μπαίνουν στη χώρα μας κρατούνται – αυτό είναι μια τεράστια αλλαγή- αλλά δεν μπορούμε να την εφαρμόσουμε στην πράξη διότι δεν έχουμε κατάλληλο χώρο, άρα δυσχεραίνονται οι επιστροφές”.

Κατά τον κο Μηταράκη όσο λειτουργούν ανοιχτές δομές θα παρουσιάζονται και  τα θέματα ασφαλείας.

 Ως επιχείρημα για την επιλογή του Αίπους ανέφερε και εκείνο της απόστασης από κατοικημένες περιοχές:

“Σε ακτίνα 8 χλμ από τη ΒΙΑΛ κατοικεί το 70% του πληθυσμού του Χίου. Σε ακτίνα 8 χλμ από την προτεινόμενη δομή δεν έχει μόνιμο κάτοικο. Είναι τεράστια η διαφορά ασφαλείας”, είπε.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε χθες με τον Πρωθυπουργό, εν’ όψει της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, λέγοντας ότι αντιλαμβάνονται την αγωνία των κατοίκων της Χίου και την οξύτητα της κρίσης και μίλησε για την κατασκευή της παράκαμψης του Βροντάδου λέγοντας τα εξής:

“Θα προχωρήσουμε άμεσα στην κατασκευή νέου δρόμου  που θα ενώσει το Αίπος με την περιφερειακή οδό της Χίου για να μην νιώσει ο Βροντάδος ούτε καν την κίνηση των αυτοκινήτων των υπαλλήλων που θα δουλεύουν στο νέο κέντρο. Περιμένουμε εντός λίγων ημερών οι μηχανικοί να μας δώσουν την τελική άποψη. Υπάρχουν ένα -δύο εναλλακτικά σενάρια αλλά θα προχωρήσουμε κατά απόλυτη προτεραιότητα ως έργο ασφαλείας στη δημιουργία αυτού του δρόμου ώστε να μην επιβαρυνθεί καθόλου ο Βροντάδος”.

“Όταν δουν ότι υπάρχει νέος δρόμος, που οι τροφοδοσία, οι υπάλληλοι θα πηγαίνουν από εκεί θα καταλάβουν ότι τελικά δεν υπάρχει πρόβλημα. Αντίθετα όλη η Χίος θα δει ότι στη Χώρα, στους δρόμους τη μεγάλη διαφορά, αλλά αυτή η μεγάλη διαφορά απαιτεί κλειστό κέντρο”, σημείωσε.

Καταλήγοντας προέτρεψε τους πολίτες να τους παρακολουθούν στην εφαρμογή του σχεδίου τους αναφέροντας:

“Να μας παρακολουθούν . Ο δικός μου ρόλος ως κυβερνητικού βουλευτή είναι να γίνουν όλα όπως ακριβώς τα λέμε. Έχω βάλει ευθύνη με ονοματεπώνυμο. Σηκώνω την ευθύνη πάνω μου διότι ως εκλεγμένος ο ρόλος μου δεν είναι να περιγράφω και να εύχομαι.Ο ρόλος μου είναι να είμαι μέρος της λύσης κι αν αυτό κάποιοι νομίζουν ότι έχει πολιτικό κόστος, ας έχει πολιτικό κόστος. Το θέμα είναι να είναι σωστή η λύση, να απεμπλακεί η Χίος από τη μεταναστευτική κρίση, να σταματήσουμε τις ροές στο νησί μας με την αποτροπή του κλειστού κέντρου και να ενισχύσουμε τις επιστροφές. Όλα τα άλλα οδηγούν σε καταστάσεις όπως του 2015.”

Σχετικά Άρθρα

Αναπροσαρμόζονται οι όροι παροχής του οικονομικού βοηθήματος στους αιτούντες άσυλο
Πέμ, 02/07/2020 - 11:25

«Σώμα δικηγόρων» για τη συνδρομή των Υπηρεσιών Ασύλου ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων, συστήνει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Η εκπαίδευση και οι όροι συμμετοχής δεν έχουν ακόμα εξειδικευθεί;

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο «αρχικά, το νέο μητρώο θα λειτουργήσει, εντός του επόμενου τριμήνου, στις Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου, Χίου και Σάμου». 

Η σύσταση του μητρώου εισηγητών - βοηθών χειριστών ασύλου θα μπορούν να ενταχθούν οι δικηγόροι, γίνεται σε εφαρμογή όσων προβλέπονταν στον ν. 4686/2020, που ψηφίστηκε τον Μάιο.

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται, «οι βοηθοί χειριστές - δικηγόροι θα παρίστανται κατά τη συνέντευξη, θα συντάσσουν και θα παραδίδουν την εισήγησή τους, εξετάζοντας τους ισχυρισμούς του αιτούντος, τα πρακτικά της συνέντευξης και διεξάγοντας αντικειμενική έρευνα». Με απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, ορίζονται οι διαδικασίες και οι προϋποθέσεις της εγγραφής των εισηγητών - βοηθών χειριστών ασύλου στο νέο Μητρώο. Με απόφαση του διοικητή της Υπηρεσίας Ασύλου, θα οριστεί ο χρόνος έναρξης της διαδικασίας επιλογής, αλλά και ο αριθμός των δικηγόρων για τη συμπλήρωση του μητρώου, όπως και η κατανομή τους ανά περιφερειακή υπηρεσία.

Παράλληλα, αναπροσαρμόζονται οι όροι και τα ποσά για την παροχή οικονομικού βοηθήματος σε αιτούντες άσυλο (μέσω κοινοτικών κονδυλίων), με νέα υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες σε ΦΕΚ.

Το οικονομικό βοήθημα δίδεται με σκοπό την αντιμετώπιση βασικών αναγκών διατροφής, ένδυσης, υπόδησης, προσωπικής υγιεινής, τηλεπικοινωνιών, μετακινήσεων εντός του τόπου διαμονής και βασικές σχολικές και φαρμακευτικές δαπάνες. Η ανάληψη μετρητών επιτρέπεται έως ποσοστό 20% του μηνιαίου οικονομικού βοηθήματος.

Προβλέπεται οικονομικό βοήθημα:

• 150 ευρώ για ένα άτομο.

•  320 ευρώ για οικογένεια δύο έως τρίων ατόμων.

• 420 ευρώ για οικογένεια τεσσάρων έως πέντε ατόμων.

• 490 ευρώ για οικογένεια έξι ατόμων και άνω.

Το οικονομικό βοήθημα, εφόσον οι ωφελούμενοι διαμένουν σε δομή όπου καλύπτεται η σίτιση, διαμορφώνεται ως εξής:

• 75 ευρώ για ένα άτομο.

• 160 ευρώ για οικογένεια δύο έως τριών ατόμων.

• 210 ευρώ για οικογένεια τεσσάρων έως πέντε ατόμων.

• 245 ευρώ για οικογένεια έξι ατόμων και άνω.

Η παροχή του οικονομικού βοηθήματος τερματίζεται αυτοδίκαια εντός τριάντα (30) ημερών από τη γνωστοποίηση, στον υπεύθυνο του προγράμματος, της επίδοσης απόφασης χορήγησης διεθνούς προστασίας ή τελεσίδικης απορριπτικής απόφασης επί της αίτησης διεθνούς προστασίας.