Να αποδοθούν ευθύνες για το εργατικό ατύχημα

Ανακοίνωση του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου
Παρ, 20/12/2019 - 21:10
ΠΑΜΕ

Στο κενό βρέθηκε συνάδελφος ηλεκτρολόγος, καθώς πραγματοποιούσε εργασίες συντήρησης στο φωτισμό της Λεωφόρου Ενώσεως, όταν έσπασε το σημείο που ήταν κρεμασμένο το καλάθι του γερανού. Φαίνεται ότι το καλάθι κρεμόταν με αυτοσχέδια κατασκευή, αμφιβόλου ασφαλείας όπως αποδείχτηκε με τον πιο τραγικό τρόπο. Εξετάζεται αν υπήρχε ασφαλιστική κάλυψη για τη χρήση του καλαθιού από το συγκεκριμένο γερανό.

Η εταιρία, στην κυριότητα της οποίας βρίσκεται ο γερανός, έχει τεράστιες ευθύνες.

Για άλλη μια φορά φαίνεται ότι τα εργατικά ατυχήματα δεν γίνονται από κακοτυχία. Είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της δουλειάς και της μη τήρησης μέτρων ασφαλείας στο χώρο δουλειάς από την εργοδοσία. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τόσο τα εργατικά ατυχήματα όσο και τα δυστυχήματα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, που "θέλει να πατάξει την ανομία", με το χτύπημα των αγώνων των εργαζομένων, έχει δώσει αέρα στα πανιά της εργοδοσίας να καταπατά τα δικαιώματά μας. Έχει τεράστια ευθύνη μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στους χώρους εργασίας. Όπως επίσης και για τις ελλείψεις σε προσωπικό στο Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Χίου.

Ακόμα όμως και όταν συμβεί το ατύχημα οι εργαζόμενοι βρίσκονται στον αέρα και καλούνται να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους χωρίς μισθολογική κάλυψη και χωρίς να βρίσκονται σε θέση να εργαστούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, το ΤΕΒΕ καλύπτει το συνάδελφο μόνο εφόσον είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του προς το ταμείο, ενώ τον καλύπτει μόλις για τέσσερις μήνες.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να μην υποκύπτουν στις πιέσεις της εργοδοσίας, αλλά να σηκώσουν το κεφάλι και οργανωμένα, να παλέψουμε για να επιβάλουμε το δίκιο μας, για τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Απαιτούμε:

  • Να εφαρμόζονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πλήρη ασφάλεια και προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.
  • Να αποδοθούν οι ευθύνες για το σοβαρό τραυματισμό
  • Να καλυφθεί από το ασφαλιστικό του ταμείο χωρίς προϋποθέσεις και για όσο χρονικό διάστημα θα βρίσκεται κλινήρης
  • Να στελεχωθεί με επαρκή προσωπικό το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Σχετικά Άρθρα