Να επιλέγουμε λύσεις για το καλό της φύσης της υγείας και των χωριών μας

Τοποθέτηση της Χιακής Συμπολιτείας στο δημοτικό συμβούλιο 18/12/2020
Σάβ, 19/12/2020 - 06:59
Χιακή συμπολιτεία

Εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος γιατί το αίτημα των συμπολιτών μας από τη Βολισσό να συζητηθεί το θέμα του βιολογικού καθαρισμού στο Δημοτικό Συμβούλιο χρειάστηκε 5 ολόκληρους μήνες (από αρχή Ιουλίου) για να γίνει αποδεκτό.

Χρειάστηκε λαϊκή συνέλευση, συλλογή εκατοντάδων υπογραφών, κινητοποίηση δημοτικών παρατάξεων για ένα στοιχειώδες θέμα διαλόγου και σε τελική ανάλυση για ένα θέμα δημοκρατίας.

Στο διάστημα αυτό ακούστηκαν καινοφανείς απόψεις:

• Ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει αρμοδιότητα να συζητήσει το θέμα λες και δεν μας αφορά.

• Ότι η ΔΕΥΑΧ είναι ανεξάρτητος οργανισμός λες και είναι ιδιωτική επιχείρηση και όχι όπως λέει ο τίτλος της ΔΗΜΟΤΙΚΗ επιχείρηση ύδρευσης και αποχέτευσης.

• Ότι οι σχεδιασμοί προχωρούν με βάση τις αποφάσεις της ΔΕΥΑΧ και δεν χρειάζεται η γνώμη των κατοίκων.

• Και για να ολοκληρωθεί το θέατρο του παραλόγου υπήρξε η επιστολή του προέδρου της ΔΕΥΑΧ που καλούσε το τοπικό συμβούλιο να βρει χρηματοδότηση και να υλοποιήσει το έργο και εκείνοι να βάζουν απλά υπογραφές.

Όλα αυτά δείχνουν μια ανεξήγητη εμμονή, περιφρόνηση στη γνώμη των κατοίκων, αλαζονεία και πεποίθηση στο αλάθητο.

Για να είμαστε καθαροί λοιπόν το Δημοτικό Συμβούλιο δικαιούται να έχει και θα έχει άποψη, κι η άποψη αυτή θα είναι δεσμευτική και θα πρέπει να υλοποιηθεί.

Ας έρθουμε όμως στην ουσία του θέματος:

• Είναι αναγκαία η επεξεργασία των λυμάτων του οικισμού της Βολισσού; Είναι, σ’ αυτό θα συμφωνήσουμε όλοι. Είναι θετικό  ότι επιτέλους η ΔΕΥΑΧ εξέτασε τουλάχιστον μια εναλλακτική μέθοδο επεξεργασίας λυμάτων. Ωστόσο υπάρχουν διάφορες, με πιο διαδεδομένες και στην Ελλάδα τους Τεχνητούς Υγροτόπους, ενώ υπάρχουν και άλλες όπως και οι  λίμνες σταθεροποίησης, οι βιολογικοί δίσκοι, κ.α. που έχουν σαφώς μικρότερο κόστος κατασκευής και λιγότερες απαιτήσεις λειτουργίας και συντήρησης. Ωστόσο, αυτές δεν παρουσιάστηκαν, ούτε τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση με την τοπική κοινότητα. Και βέβαια δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα ένας απολογισμός και μια αιτιολόγηση των προβλημάτων που έχουν παρουσιάσει αντίστοιχες μονάδες βιολογικού καθαρισμού στα Αρμόλια, στον Καταρράκτη, στη Λαγκάδα.

• Οι κάτοικοι της Βολισσού δεν διαφωνούν με την υλοποίηση του έργου αλλά με τη χωροθέτηση του στη θέση που προτείνει η ΔΕΥΑΧ.  Δεν θα επικαλεστούμε τα επιχειρήματα των κατοίκων όπως εξαντλητικά έχουν διατυπωθεί. Θα επικαλεστούμε τη γνωμοδότηση του ΤΕΕ Β.Αιγαίου. Θυμίζουμε ότι το ΤΕΕ δεν είναι ούτε ΜΚΟ, ούτε δημοτική παράταξη, είναι αναγνωρισμένος επίσημα επιστημονικός σύμβουλος της Πολιτείας για ανάλογα θέματα. Λέει λοιπόν στη γνωμοδότηση του το ΤΕΕ:

• Η θέση Αμμουδάρες είναι περισσότερο επιβαρυμένη (δασική-αναδασωτέα έκταση, περιοχή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και υψηλής γεωργικής παραγωγικότητας, ανάγκη απαλλοτριώσεων). Αντίστοιχα η θέση Χαλικιάς περιέχει δημόσια - δημοτική έκταση  και είναι λιγότερο κανονιστικά επιβαρυμένη.  Άλλωστε η διαφορά στην βαθμολόγηση των δυο θέσεων είναι πολύ μικρή.

• Το ΤΕΕ καταληκτικά καλεί τους μελετητές να επαναξιολογήσουν τις δυο προτεινόμενες θέσεις και τη ΔΕΥΑΧ να  λάβει υπόψη της τη γνώμη των κατοίκων.

• Καθώς η αξιολόγηση της όποιας θέσης χωροθέτησης ή μεθόδου γίνεται βάσει κριτηρίων που έχουν συγκεκριμένο "βάρος" στην τελική αξιολόγηση. Και αυτό το "βάρος" δεν είναι κάτι "αντικειμενικό", ορίζεται από τον εκάστοτε μελετητή. Αν το "βάρος" της γνώμης της κοινωνίας είναι υποτιμημένο, η τελική αξιολόγηση δεν λαμβάνει επαρκώς υπόψη την τοπική κοινωνία, κάτι που καθιστά την τελική πρόταση της ΔΕΥΑΧ ανεφάρμοστη.

• Το κύριο αντεπιχείρημα είναι ότι αυξάνεται το οικονομικό κόστος κατασκευής και λειτουργίας της μονάδας. Αυτό είναι αληθές, αν και πρέπει να αποτυπωθεί με συγκεκριμένα μεγέθη. Ωστόσο ρόλος μιας δημοτικής επιχείρησης είναι να βρει τους απαιτούμενους πρόσθετους πόρους κι όχι να οχυρώνεται πίσω από το εκβιαστικό δίλημμα: ή το έργο υλοποιείται όπως θέλω εγώ ή δεν θα γίνει καθόλου.

Εμείς πιστεύουμε ότι έργα ανάλογης εμβέλειας πρέπει να έχουν την αποδοχή και τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών στις οποίες απευθύνονται, διαφορετικά πρόκειται για έργα εξ αρχής  προβληματικά.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και με βάση τα επιχειρήματα τα οποία αναπτύχθηκαν εμείς θα στηρίξουμε με την ψήφο μας την πρόταση των κατοίκων και του τοπικού συμβουλίου της Βολισσού.

Και αναρωτιόμαστε γιατί αυτή η συζήτηση που μας έκανε όλους σοφότερους δεν έπρεπε να είχε γίνει από τον Ιούλιο, ποιες σκοπιμότητες επέβαλαν τη σιωπή του δημοτικού συμβουλίου; 

Σχετικά Άρθρα