Να στηριχθούν οι εσπεριδοκαλλιεργητές

ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΛΑΣ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Τετ, 14/02/2024 - 10:55

Παρέμβαση για τη στήριξη των εσπεριδοκαλλιεργητών Χίου μετά τη ζημιά που υπέστησαν από το χαλάζι και τη βροχή ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου.

Αφενός προτάσσει το θέμα των αποζημιώσεων από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων αφετέρου ζητά να σταθεί στο πλευρό τους η Περιφέρεια.

Αναλυτικά αναφέρει:

«Το σημερινό πέρασμα της κακοκαιρίας από την Χίο, αποδείχτηκε καταστροφικό για τον Κάμπο του νησιού.

Η σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξε την περιοχή των περίφημων εσπεριδοειδών (μανταρίνι, πορτοκάλι, λεμόνι) σε μια περίοδο μάλιστα που η συγκομιδή τους ήταν σε εξέλιξη.

Οι αγρότες του κάμπου που πλήττονται εδώ και χρόνια από την κοινή αγροτική πολιτική της Ε.Ε. και την εφαρμογή της στο ακέραιο, διαχρονικά από τις κυβερνήσεις, βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να κρατούν «ζωντανό» το βίος τους.

Φέτος όμως, μαζί με την βαριά φορολογία (υψηλός ΕΝΦΙΑ, φορολόγηση των  κτημάτων τους ως οικόπεδα), τα πανάκριβα γεωργικά εφόδια και μέσα, το υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για την άρδευση, την χαριστική βολή έδωσε και η χαλαζόπτωση, που κατέστρεψε την παραγωγή τους.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Β.Αιγαίου μαζί με τους αγρότες, θα διεκδικήσει και θα απαιτήσει:

• Την πλήρη στήριξη του εισοδήματος των εσπεριδο-καλλιεργητών με αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ αφού η εγκληματική πολιτική των κυβερνήσεων, που βασίζεται «στο πάμε και όπου βγει», αφήνει την παραγωγή τους απροστάτευτη από φυσικές καταστροφές καθώς και

• Την στήριξη από την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου του δίκαιου αιτήματος τους για αποζημιώσεις».

Σχετικά Άρθρα