Χίος, Σάββατο 4 Ιουλίου

Να το ξεχάσουν το νέο Hot spot

Δείτε το Βίντεο
Πέμ, 10/11/2016 - 15:56

Ούτε να ακούσει δε θέλει ο πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Πολύδωρος Λαμπρινούδης, το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου Hot Spot στον πρώην σκουπιδότοπο.

Σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πλαισιωμένος από συμβούλους του συνδυασμού του (Στέλιο Καμπούρη, Μιχάλη Φυτούση, Βασίλη Μυριαγκό, Νίκο Νύκτα, Κυριάκο Αδενδούλη και τον Γιάννη Μισετζή)) απόρησε γιατί μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού θα πρέπει να επανέλθει στο θέμα το Δημοτικό Συμβούλιο, κάτι που σκοπεύει να προτείνει ο Δήμαρχος Χίου.

«Η απόφασή μας είναι ξεκάθαρη. Δεν είναι λύση να γίνει ένα ακόμη Hot Spot, γιατί το ένα θα φέρει το άλλο κ.ο.κ. Για όλα αυτά έχει αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο», ανέφερε επιμένοντας στην πρόταση της αναλογικής κατανομής προσφύγων – μεταναστών στην ελληνική επικράτεια, που σημαίνει, όπως είπε, ότι «στη Χίο μπορούμε να φιλοξενήσουμε 500».

Από τα πυρά του δεν ξέφυγε ούτε η Περιφερειακή Αρχή.

«Να μας πει η Περιφερειάρχης και ο Αντιπεριφερειάρχης τη θέση τους. Είναι απαράδεκτη η στάση του κου Κάρμαντζη που προτείνει Κέντρο στο 18ο χλμ του Αίπους.», ανέφερε και συνέχισε βάζοντας στο στόχαστρο τη Δημοτική Αρχή, την οποία κατηγόρησε για διγλωσσία στην υπόθεση δημιουργίας καταυλισμού στον πρώην ΧΑΔΑ, επικαλούμενος τη μελέτη που έκανε η ΔΕΥΑΧ με χρηματοδότηση από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης στην περιοχή.

«Το δημοτικό συμβούλιο δεν έχει αποφασίσει ότι θα γίνει Hot spot στον ΧΑΔΑ. Το μόνο που αποφασίσαμε είναι ο αποχαρακτηρισμός της περιοχής», τόνισε ο κ. Λαμπρινούδης, κάτι όμως που μας απέρριψε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Από την κάθετη στάση του επικεφαλής του συνδυασμού διαφοροποιήθηκε μερικώς ο Στέλιος Καμπούρης, λέγοντας καταρχήν ότι αυτή τη φορά στη σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου η Δημοτική Αρχή υπερασπίστηκε τη θέση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ για τη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν διαφώνησε και εξέφρασε την άποψη ότι με δεδομένη την Κυβερνητική πολιτική και την αδιαφορία του κου Μουζάλα για την άποψη της κοινής γνώμης της Χίου, «δεν μας μένει άλλος δρόμος από τον αγώνα».

 

Σχετικά Άρθρα

ΚΟΙΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ “ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ” ΚΑΙ “ΆΛΛΟΥ ΔΡΟΜΟΥ” ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ
Σάβ, 04/07/2020 - 12:44

Το παρακάτω ψήφισμα κατατέθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Β. Αιγαίου από τους Περιφερειακούς Συμβούλους της “Λαϊκής Συσπείρωσης Βορείου Αιγαίου”, Σταμάτη Φιλιππή και Γιώργη Αμπαζή, καθώς και τον Στράτο Γεωργούλα, Περιφερειακό Σύμβουλο του συνδυασμού “Ο Άλλος Δρόμος Βορείου Αιγαίου” και υιοθετήθηκε κατά πλειοψηφία από το σώμα:

«Αυτό που δεν πέτυχαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας, να κλείσουν το στόμα των υγειονομικών των εργαζόμενων στα super market, των εκπαιδευτικών, των ξενοδοχοϋπαλλήλων, όλων των εργαζομένων και συνολικά του λαού μας, επιδιώκουν να το κάνουν με έναν χουντικής έμπνευσης νόμο που προωθεί νέα μέτρα περιορισμού, καταστολής και διάλυσης του βασικού δημοκρατικού δικαιώματος, το οποίο ο λαός μας κατέκτησε με πολλούς, διαχρονικούς κι αιματηρούς αγώνες.

 Η κυβέρνηση με τα καλοταϊσμένα ΜΜΕ ζεσταίνει στο σχέδιο την απαγόρευση των διαδηλώσεων και των συγκεντρώσεων.

 

 Το “νομοσχέδιο”: Υπαίθριες συναθροίσεις και άλλες διατάξεις, αντιγραφή του χουντικού νόμου του 1971(!),Ν.Δ.794 ΦΕΚ Α 1/1.1.1971,ορίζει την αστυνομία ως ανώτατη αρχή καθώς της αναθέτει διευρυμένο και επιτελικό ρόλο. Πέρα από το ρόλο της στην επιβολή του νόμου, αναλαμβάνει καθήκοντα “ερμηνείας του νόμου”.

 Θα μπορεί να καθορίζει τους περιορισμούς που πρέπει να επιβληθούν σε μια διαδήλωση, να επινοεί δικούς της, να έχει τη διακριτική ευχέρεια να αποφασίζει εκ των προτέρων αν θα επιτραπεί μια δημόσια συνάθροιση, αν αυτή είναι αυθόρμητη, ποιοι περιορισμοί θα επιβάλλονται.

Φέρνουν ξανά το χωροφύλακα μέσα στα σωματεία, στους φοιτητικούς συλλόγους, στις διαδηλώσεις, στις συνελεύσεις.

 

Με βάση το “νέο” νομοσχέδιο:

 

  • “Ο οργανωτής της διαδήλωσης οφείλει να γνωστοποιήσει στην κατά τόπο αστυνομία ή λιμενική αρχή την πρόθεσή του να καλέσει το ευρύ κοινό σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση. Η γνωστοποίηση περιλαμβάνει τα στοιχεία ταυτότητας κι επικοινωνίας του οργανωτή (φυσικό πρόσωπο), τον ακριβή τόπο, το χρόνο έναρξης, λήξης, το σκοπό και το δρομολόγιο της διαδήλωσης.” (άρθρο 3)
  • Ο οργανωτής της συγκέντρωσης “συνεργάζεται άμεσα με την αρμόδια αστυνομική αρχή και ιδίως με τον Αστυνομικό Διαμεσολαβητή (σύνδεσμος μεταξύ διαδηλωτών και κράτους) και συμμορφώνεται στις υποδείξεις του παρέχοντας συνδρομή στην τήρηση της τάξης.” (άρθρο 4)
  • Αν η κινητοποίηση (πορεία, συγκέντρωση, διαδήλωση) δεν γνωστοποιηθεί “η αστυνομική αρχή δύναται να προβεί στη διάλυσης της ανωτέρω συνάθροισης...” (άρθρα 3 και 9). Επιπλέον, “επικείμενη δημόσια συνάθροιση μπορεί να απαγορεύεται (κι αν ακόμα έχει γνωστοποιηθεί), αν επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια ή απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής.” (άρθρο 8)

 

 Ανάγεται σε ιδιώνυμο η συμμετοχή σε διαδήλωση, αφού:

 

  • “Όσοι συμμετέχουν σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, η οποία έχει απαγορευτεί τιμωρούνται με φυλάκιση από ένα (1) έως δύο (2) έτη.” (άρθρο 14)
  • “Ο οργανωτής δημόσιας συνάθροισης ευθύνεται για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής και της ιδιοκτησίας τους...” Με τη διάταξη αυτή ενορχηστρώνεται κι ανοίγει ο δρόμος για εκτεταμένες προβοκάτσιες. (άρθρο 14)
  • Για την απαγόρευση λαμβάνεται υπόψη και ο αριθμός των διαδηλωτών και η δυνατότητα της αστυνομίας για αλλαγή δρομολογίου ή τόπου συγκέντρωσης. (άρθρο 7, παρ. 4)
  • “Εξουσιοδοτείται ο υπουργός δημόσιας τάξης να ρυθμίζει τα περί διάλυσης των συγκεντρώσεων” κατά το δοκούν και με συνοπτικές διαδικασίες. (άρθρο 15)

 

Θα μείνει στα χαρτιά! Δεν θα περάσει η σιγή νεκροταφείου!

 

 Ο περιορισμός των διαδηλώσεων και ειδικά στην παρούσα περίοδο δεν αποτελεί μεμονωμένη ενέργεια.

 Πέρα από τον σταθερό και διαχρονικό «πόθο» των κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών ομίλων, σήμερα έρχεται να δέσει με την επίθεση στα εργατικά δικαιώματα που προωθούνται σε όλα τα επίπεδα με αφορμή την πανδημία.

 Η κανονικότητα τους επιτάσσει σιγή νεκροταφείου και σκυμμένο κεφάλι.

 Η πρόθεση παρέμβασης στις διαδηλώσεις συμπληρώνει το συνολικό σχεδιασμό καταστολής που θέλει τον εργαζόμενο λαό στο περιθώριο, άφωνο και τους αγώνες του στο γύψο.

Οι εργαζόμενοι θα ματαιώσουν στην πράξη κάθε προσπάθεια που έχει στόχο να τους βάλει φίμωτρο, να μετατρέψουν τους εργασιακούς χώρους σε γκέτο και την αντίσταση σε ποινικό αδίκημα.

Πρόκειται,για ένα νομοσχέδιο,που αποσκοπεί στον ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό και εν κατακλείδι απαγόρευση κάθε εργατικής, κινηματικής και κοινωνικής διαδήλωσης.

Στρέφεται κατά των εργατικών, κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων αποτελεί θεσμικό πραξικόπημα και είναι αντίθετο σε συνταγματικά κατοχυρωμένες ελευθερίες και αποτελεί αιτία πολέμου,για κάθε δημοκρατικό άνθρωπο,για κάθε εργαζόμενο.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου συντάσσεται με το λαϊκό κίνημα και απαιτεί από την κυβέρνηση της ΝΔ,να αποσύρει το επαίσχυντο νομοθέτημα.»