Να ξέρουμε ποιούς ψηφίζουμε. Πόσοι εκλέγονται και που.

Κυρ, 26/05/2019 - 07:47

Και όμως υπάρχουν και οι ψηφοφόροι της τελευταίας στιγμής.

Ανεξάρτητα λοιπόν αν είμαστε σωστά ενημερωμένοι ή όχι πρέπει να ξέρουμε ότι η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος τυπικά είναι υποχρεωτική πρακτικά όμως δεν μπορείς να υποχρεώσεις κάποιον να ψηφίσει με το… ζόρι.

Θεωρώντας ως δεδομένο ότι θεωρούμε καθήκον μας να ψηφίσουμε τους εκπροσώπους μας τόσο όσο στο Ευρωκοινοβούλιο όσο και σε Περιφερειακό και Δημοτικό επίπεδο, θα πρέπει να ξέρουμε τα εξής.

Δεν μπορούμε να τα μπερδέψουμε σε καμιά περίπτωση καθώς οι κάλπες είναι διαφορετικές. Στην κάλπη των Ευρωεκλογών θα παραλάβουμε 50 περίπου ψηφοδέλτια, για να ψηφίσουμε το Κόμμα της επιλογής μας θέτοντας έως 4 σταυρούς προτίμησης σε υποψήφιους Ευρωβουλευτές.

Στην κάλπη τώρα των Περ. εκλογών θα πάρουμε 7 ψηφοδέλτια συν ένα λευκό πάντα.

Και εδώ δεν υπάρχει κανένα μπέρδεμα αφού το ψηφοδέλτιο το ίδιο γράφει πάνω μέχρι πόσους σταυρούς μπορούμε να βάλουμε.

Οι έδρες του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι 41. Απ’ αυτές 18 θα πάρει η Λέσβος, 11 η Χίος, 7 η Σάμος, 3 η Λήμνος και 2 η Ικαρία.

Στον Δήμο Χίου οι έδρες του Δημοτικού συμβουλίου είναι επίσης 41.

Ως γνωστόν υποψήφιοι Δήμαρχοι είναι 7 οι Δημήτρης Αντωνόγλου (Χιακή Συμπολιτεία), Μανώλης Βουρνούς (Πρωτοβουλία για τη Χίο), Γιάννης Καραβασίλης (Χίος Μπροστά), Σταμάτης Κάρμαντζης (Σύμπραξη Δημιουργίας), Μάρκος Σκούφαλος (Λαϊκή Συσπείρωση), Μανώλης Στάθης (Δίκτυο Πολιτών) Κώστας Τριαντάφυλλος (Συμμαχία Αξιών).

Η Δημοτική Ενότητα Αμανής εκλέγει 1 Δημοτικό Σύμβουλο, εκείνη των Καρδαμύλων 2, η Δημοτική Ενότητα Ομηρούπολης 6, η αντίστοιχη της Χίου 21, η Δημ. Ενότητα Καμποχώρων 2, η Δ.Ε. Αγίου Μηνά 3, η Δ.Ε. Ιωνίας 3 και η Δ.Ε. Μαστιχοχωρίων 3.

Στα Ψαρά και στις Οινούσσες τώρα το σύνολο των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου είναι 13 και οι ψηφοφόροι επιλέγουν μέχρι 3 υποψήφιους.

 

Σχετικά Άρθρα