Ο Ερντογάν έχασε το στοίχημα της Κωνσταντινούπολης

Κυρ, 23/06/2019 - 23:51

Η τουρκική αντιπολίτευση πανηγυρίζει. Στο άκουσμα των πρώτων αποτελεσμάτων στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο υποψήφιός της, ο Εκρέμ Ιμάμογλου αναδείχτηκε πανηγυρικά για δεύτερη φορά νικητής, τα αυτόκινητα κόρναραν ασταμάτητα και άγνωστοι μεταξύ αγνώστων έδιναν τα χέρια. Η φωνή του Ιμάμογλου ακουγόταν από τις τηλεοπτικές οθόνες. Έπειτα από 25 χρόνια ελέγχου από τις ισλαμοσυντηρητικές δυνάμεις, η Κωνσταντινούπολη άλλαξε χέρια. Ο Τούρκος πρόεδρος κυρίως - και δευτερευόντως ο εκλεκτός του Μπιναλί Γιλντιρίμ - υπέστη συντριπτική ήττα.    

Χαρακτήρα δημοψηφίσματος στις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη είχε δώσει ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Όποιος κερδίζει την Κωνσταντινούπολη, κερδίζει την Τουρκία», έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη. Και αυτή τη φορά δεν χωρεί καμία αμφισβήτηση το εκλογικό αποτέλεσμα.

Μετά τη καταμέτρηση του 99% των ψήφων, ο Ιμάμογλου εξασφάλισε  το 54,03% των ψήφων, έναντι 45,09% για τον υποψήφιο του Ερντογάν, τον πρώην πρωθυπουργό Γιλντιρίμ. «Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο αντίπαλός μου Εκρέμ Ιμάμογλου προηγείται. Τον συγχαίρω και του εύχομαι καλή τύχη. Ελπίζω ότι θα υπηρετήσει καλά την Κωνσταντινούπολη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γιλντιρίμ. «Συγχαίρω τον Εκρέμ Ιμάμογλου που κέρδισε τις εκλογές σύμφωνα με ανεπίσημα αποτελέσματα», έγραψε στο Twitter ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Η ψηφοφορία διεξήχθη περίπου τρεις μήνες μετά τις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου, στην οποία είχε νικήσει ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης με μία διαφορά 13.000 ψήφων. Το τουρκικό Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο κήρυξε άκυρες τις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη τότε, όπως απαιτούσε το ισλαμοσυντηρητικό κόμμα του Τούρκου προέδρου, καταγγέλλοντας σωρεία παρατυπιών, κι έδωσε εντολή να επαναληφθούν. Σήμερα, ο Γιλντιρίμ βελτίωσε θεαματικά την επίδοσή του λαμβάνοντας 777.000 ψήφους περισσότερες από τον αντίπαλό του – παρά τις μάταιες προσπάθειες του αντιπάλου του να μικρύνει το χάσμα από την προηγούμενη εκλογική μάχη.

«Η εκλογή αυτή σημαίνει ότι ανοίγει μια νέα σελίδα. Σηματοδοτεί μία νέα αρχή», δήλωσε από την πλευρά του ο Ιμάμογλου και τόνισε ότι  «επιθυμεί να συνεργαστεί αρμονικά» με τον Τούρκο πρόεδρο, στον οποίο «ανυπομονεί να παρουσιάσει τον οδικό του χάρτη» για την πόλη και τον κάλεσε «να εργαστούν μαζί για να υπηρετήσουν την Κωνσταντινούπολη». «Κύριε πρόεδρε, είμαι έτοιμος να συνεργασθώ αρμονικά μαζί σας», δήλωσε ο Εκρέμογλου.

Εκτός από οικονομική πρωτεύουσα, η Κωνσταντινούπολη είναι επίσης η τουρκική πόλη με τον μεγαλύτερο αριθμό κατοίκων. Περίπου 10,56 εκατομμύρια εξ αυτών έχουν δικαίωμα ψήφου. Αποτελεί το επίκεντρο της τουρκικής οικονομικής ανάπτυξης, με αναρίθμητα μεγάλα έργα προϋπολογισμού δισεκατομμυρίων δολαρίων. Συνεισφέρει το ένα τρίτο του ΑΕΠ της χώρας.

Σε τούτη την κρίσιμη οικονομική συγκυρία για την Τουρκία, οι εκλογές στην Κωνσταντινούπολη ήταν ένα τεστ για την δημοτικότητα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το μεγάλο στοίχημα ήταν να διατηρήσει τον έλεγχό της. Ο Τούρκος πρόεδρος έχασε – και – αυτό το στοίχημα. Φήμες κυκλοφορούν ήδη στους πολιτικούς κύκλους ότι η δεύτερη ήττα θα μπορούσε να φέρει άμεσες εθνικές εκλογές, καθώς ο Ερντογάν επιδιώκει να απομακρύνει τα πιο «ενοχλητικά» στοιχεία στον σημερινό κυβερνητικό συνασπισμό.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, AFP, BBC, Guardian

Σχετικά Άρθρα