Χίος, Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου

Ο γιορτασμός του Πολυτεχνείου στη Χίο

Δείτε τις Φωτογραφίες
Δευ, 18/11/2019 - 06:31

Πορεία στο κέντρο της Χίου και στεφάνωση στο Μνημείο Ηρώων πραγματοποίησαν το απόγευμα της Κυριακής 17-11-2018 στις 6.30μ.μ το Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ και στις 7.30 μ.μ. οι Φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σαν ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη της ηρωικής επετείου του Πολυτεχνείου 17 Νοέμβρη του 1973 που σηματοδότησε την πτώση της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών.

 ''Εσείς που πρωτοσφίξατε γροθιά στην τυραννία κρατούσατε στα χέρια σας μονάχα τα βιβλία...μες τα βιβλία βλέπατε μια λέξη ναν' γραμμένη τη λευτεριά που ήτανε στα σίδερα κλεισμένη'' τραγουδάνε τα σχολεία στις γιορτές του Πολυτεχνείου.

''Το πολυτεχνείο δεν ήτανε γιορτή...ήτανε εξέγερση και πάλη ταξική'' ήταν ένα από τα συνθήματα που φώναξαν οι Φοιτητές το απόγευμα της Κυριακής στην πόλη της Χίου...και μετά τη στεφάνωση συνέχισαν την πορεία τους στην Απλωταριά, την προκυμαία και την πλατεία με τα συνθήματα ''με τους μετανάστες είμαστε μαζί...'', ''κάτω τα χέρια από το άσυλο'' και...''ψωμί, παιδεία ελευθερία...η Χούντα δεν τελείωσε το 73''

 Από τη μεριά του ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Μάρκος Σκούφαλος, σε σχετική συνέντευξη που έδωσε για την ημέρα στην ΑΛΗΘΕΙΑ TV, τόνισε τα εξής. ''46 χρόνια μετά τιμούμε τη μνήμη των νεκρών του Πολυτεχνείου για ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ...Διαχρονικά τα συνθήματα...το ΝΑΤΟ είναι εδώ, οι Αμερικάνικες Βάσεις είναι εδώ και διευρύνονται...οι Ιμπεριαλιστικοί Πόλεμοι είναι εδώ. Το Λαϊκό Κίνημα μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις πρέπει να δηλώσει την παρουσία του ενάντια στο ΝΑΤΟ, ενάντια στις Αμερικάνικες Βάσεις, στους αγώνες για ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, δηλαδή για τα ανεκπλήρωτα όνειρα ενός λαού που συνεχίζει να αγωνίζεται μέχρι την τελική εκπλήρωση''. Στην πορεία και τη στεφάνωση συμμετείχαν η Εκτελεστική Γραμματεία της ΑΔΕΔΥ το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και από κόμματα το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδος ΚΚΕ και η Κομουνιστική Νεολαία Ελλάδος. Συμμετείχε επίσης ο Σύλλογος Απογόνων Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

 Ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Μάρκος Σκούφαλος, πρόσθεσε στη συνεντευξή του ότι είναι σημαντικό που τιμούμε το Πολυτεχνείο επειδή ''οι γεννιές που έδωσαν το αίμα τους και τη ζωή τους προκειμένου εμείς να είμαστε αυτή τη στιγμή ελεύθεροι, παρέδωσαν τη σκυτάλη στις επόμενες γεννιές, σε εμάς...κι εμείς πρέπει να την παραδώσουμε στα παιδιά μας για αυτά τα ανεκπλήρωτα όνειρα για ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ...Αυτή τη στιγμή ο Ελληνικός Λαός συνεχίζει να ματώνει είτε με Μνημόνια είτε χωρίς Μνημόνια, είτε με δήθεν Αριστερή Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είτε με την Δεξιά Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας...και επομένως μπροστά του τα διλήμματα αυτή τη στιγμή είναι συγκεκριμένα, ή θα ζει αυτή τη βαρβαρότητα ή θα την ανατρέψει. Το πολυτεχνείο ήταν μια ματωμένη γραμμή που έδειχνε ότι μπορεί να ανατραπεί αυτή η βαρβαρότητα αρκεί να καταλάβει τη δύναμή του ο Λαός''.

Σχετικά Άρθρα

Τετ, 11/12/2019 - 18:40

«Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει σχέδια τα οποία στη συνέχεια δεν εφάρμοσε» τόνισε αρχικά ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης στην αίθουσα του Περιφερειακού συμβουλίου όπου δόθηκε στις 11 το πρωί της Τετάρτης κοινή συνέντευξη Τύπου με τους δημάρχους Λέσβου, Στρατή Κύτελη, Μυτιλήνης και Ταξιάρχη Βέρρου, Δυτικής Λέσβου. Στη συνέχεια ο κ. Μουτζούρης εξήγησε ότι από την εμπειρία του έχει δει ότι για όποιο έργο δεν υπάρχει τοπική συναίνεση τότε δεν επιβάλλεται. «Εμείς συμπαρατασσόμεθα με τις τοπικές κοινωνίες. Κατά τ’ άλλα δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση. Είναι προφανές ότι οι διοικούντες βρίσκονται σε σύγχυση» πρόσθεσε ο περιφερειάρχης.

Για τις μη κινητοποιήσεις ο κ. Μουτζούρης ανέφερε:
«Ήταν το πρώτο βήμα αυτή η συνέντευξη Τύπου. Η αντίδρασή μας είναι η κλιμάκωση, δεν πήγαμε στο τελικό βήμα από την πρώτη στιγμή. Σε ό,τι αφορά τους φορείς, παρίσταντο ο κ. Μυρσινιάς και ο κ. Παπαρίσβας που έλαβαν την απόφαση να κλείσουν και στη συνέχεια το ανέτρεψαν.»

Ας σημειωθεί ότι χτες ο αντιπεριφερειάρχης, κ. Χατζηκομνηνός εκπροσωπώντας τον κ. Μουτζούρη συναντήθηκε με τον υπουργό, κ. Θεοδωρικάκο, ο οποίος από την πλευρά του περιμένει τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας.

«Δείξαμε την αλληλεγγύη ως λεσβιακός λαός και τώρα δυστυχώς μείναμε μόνοι μας. Ο Δήμος Μυτιλήνης φιλοξενεί 20.000 κόσμο με ό,τι συνεπάγεται αυτό στα θέματα υγείας και ασφάλειας. Θέλησα ομόφωνα και με το Δημοτικό Συμβούλιο να δείξουμε ομοψυχία. Στη συνέχεια συνταχθήκαμε με την πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη, μαζί με τα υπόλοιπα νησιά και αποφασίσαμε αυτά που κοινοποιήσαμε, Οι αποφάσεις μας είναι σαφέστατες και θα φτάσουν ως το τέλος, δεν θα σταματήσουμε και θα κλιμακώσουμε ως το τέλος, και μιλάω και ως πρόεδρος της ΠΕΔ», τόνισε ο κ. Στρατής Κύτελης παραθέτοντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Κύτελης ανέφερε ότι η βούληση του Δήμου Μυτιλήνης είναι να κλείσουν όλες οι δομές, αλλά και η Μόρια.

Αππό την πλευρά του ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος αρχικά ευχαρίστησε τους εμπόρους, καταστηματάρχες και επαγγελματίες της Καλλονής που έκλεισαν ερμητικά την αγορά της Καλλονής και δεν υπάρχει ούτε καφές να πιουν. «Αυτό μας φορτώνει το βάρος για τις περαιτέρω ενέργειες. Δεν ήρθα να βάλω επαναστατικόμετρο εδώ, όμως» τόνισε επισημαίνοντας την ομόφωνη θέση του δημοτικού συμβουλίου Δυτικής Λέσβου για «καμιά απολύτως δομή στο νησί της Λέσβου, και όχι μόνο στον δικό μας δήμο. Ξέρετε πολύ καλά ότι τον περασμένο μήνα αποφασίσαμε να κλείσουμε την μία παράνομη προσωρινή δομή. Μετά την έλευση του υφυπουργού κ. Στεφανή, συντοπίτη μας, κάναμε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο». Καταλήγοντας μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι είναι ασόβαρη αντιμετώπιση η μη συμπερίληψη της τοπικής κοινωνίας και η επιβολή νέας δομής παρά τις τοπικές αποφάσεις «και αυτό ρίχνει την μπάλα, σ εμάς, στην αυτοδιοίκηση. Πιστεύω βέβαια ότι η αυτοδιοίκηση ασκεί μεταναστευτική πολιτική, αλλά δεν είναι ούτε τυφλή ούτε κουφή και πάνω σε αυτή τη βάση πρέπει να συνεχίσουμε» τόνισε επισημαίνοντας ότι στη συνέχεια θα μεταβεί στη συγκέντρωση που διεξάγεται από τις 11 το πρωί της Τετάρτης στην Καλλονή.

Πηγή: Στο νησί