Ο Κώστας Μαρδάς ανοίγει το Φάκελο της Κύπρου

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΙΣ 8 και 12 μ.μ. ΣΤΗΝ «ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV»
Δείτε τις Φωτογραφίες
Παρ, 09/08/2019 - 07:44

Το Φάκελο Κύπρου διαβάζει στην τηλεόραση της Αλήθειας, το Σάββατο, στις 8 μ.μ. και στις 12 μ.μ. ο Κώστας Μαρδάς μαζί με τον στρατηγικό αναλυτή Σάββα Καλεντερίδη, στην εκπομπή του «Προσωπικά Δεδομένα», που προβάλλεται στο αθηναϊκό κανάλι BLUE SKY. Ο συμπατριώτης μας δημοσιογράφος, ως αφιέρωμα μνήμης για τα 45 χρόνια από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, διαβάζει αποκαλυπτικά αποσπάσματα προδοσίας… πολλών αστέρων, από τις 20,000 σελίδες ερευνών της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που συγκρότησε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το 1986 ολοκληρώνοντας την εξέταση 84 μαρτύρων σε τρία χρόνια.

Όπως γράφει στο Facebook: « Από τις σελίδες του πορίσματος ξεπηδούν οι πράξεις προδοσίας με το πραξικόπημα του δικτάτορα Ιωαννίδη στις 15 Ιουλίου 1974 εναντίον του Προέδρου της Κύπρου και Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, επειδή δεν ήταν του χεριού του. Πραξικόπημα που έδωσε το δικαίωμα στην Τουρκία να επέμβει στις 20 Ιουλίου 1974 προς προστασία της τουρκοκυπριακής μειονότητας από τους εξτρεμιστές... υπερέλληνες της ΕΟΚΑ Β΄. Στην εκπομπή υπογραμμίζω ότι αυτός που δέχθηκε τη ρήτρα του δικαιώματος επέμβασης της Ελλάδας, της Βρετανίας και της Τουρκίας, δεν ήταν άλλος από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος έβαλε φαρδιά - πλατιά την υπογραφή του στις Συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου του 1959- 1960, παρά την αντίθεση του Μακαρίου και του στρατηγού Γρίβα, ο οποίος είχε ηγηθεί του ηρωικού αντάρτικου της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών (αλλά που μετά την έκανε διχαστική οργάνωση τρομοκρατίας)».

Ο παρουσιαστής καταθέτει στο χρονολόγιό του στο facebook την προσωπική του μαρτυρία ως δημοσιογράφος: « Τις εργασίες της επιτροπής της έχω παρακολουθήσει μέρα με τη μέρα ως κοινοβουλευτικός συντάκτης της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ. Περίμενα οκτώ η ώρα το πρωί τους πραξικοπηματίες, μπλοκάροντάς τους με ερωτήσεις τη στιγμή που - κουστουμαρισμένοι και βλοσυροί οι περισσότεροι και ελάχιστοι… ψύχραιμοι - έδιναν την ταυτότητά τους στους αστυνομικούς της φρουράς στην είσοδο του Μεγάρου της Βουλής. Συνήθως αρνιόταν να μιλήσουν. Άλλωστε, εκεί τους περίμενε ομάδα αστυνομικών για να τους... φυγαδεύσει από τους... ενοχλητικούς κοινοβουλευτικούς συντάκτες, οδηγώντας τους στο ασανσέρ που βγάζει στον όροφο της αίθουσας Γερουσίας, όπου κεκλεισμένων των θυρών γινόταν η ανάκριση. Θυμάμαι τα γυαλιστερά μάτια του Παπαδόπουλου, ο οποίος με απόλυτη πειθαρχία καθόταν στην αστυνομική κλούβα και παρουσιάστηκε στην επιτροπή λέγοντας στους βουλευτές ότι επί των ημερών του ανακαινίσθηκε η αίθουσα... Τον Ιωαννίδη με το δολοφονικό βλέμμα να αρνείται να καταθέσει στην επιτροπή αρκούμενος σε υποβολή υπομνήματος δια του οποίου αναλάμβανε - λέει - την ευθύνη της …"ενεργείας ¨"...Τον Πρωθυπουργό - ανδρείκελο του Ιωαννίδη Αδαμάντιο Ανδρουτσόπουλο να δηλώνει στην επιτροπή ότι κάνει χρήση του δικαιώματος ως δικηγόρου να αρνηθεί κατάθεση διότι θα χρησιμοποιείτο επιβαρυντικώς κάθε δήλωσή του σε τυχόν επικείμενη δικαστική διαδικασία... Τον στρατηγό Γκιζίκη να τον προϋπαντά στο προαύλιο της Βουλής ο φρούραρχος με χαιρετισμό, καθώς απολάμβανε τιμών διατελέσαντος Προέδρου της Δημοκρατίας... Τους στρατηγούς της προδοσίας, Μπονάνο, Γαλατσάνο, Αραπάκη, Παπανικολάου, οι οποίοι ισχυρίστηκαν, λες και ήταν μικρά παιδιά, ότι δεν έστειλαν δυνάμεις να χτυπήσουν τα αποβατικά της Τουρκίας, επειδή ο αρχηγός του καθεστώτος (υφιστάμενός τους ) ταξίαρχος είχε διαβεβαιώσεις από τους Αμερικάνους ότι: Η Ουάσιγκτον ευνοούσε την εξόντωση του αδέσμευτου Μακαρίου και ότι οι Τούρκοι δεν θα επενέβαιναν - το πολύ πολύ να αποβιβάσουν στην Κυρήνεια μια μικρή δύναμη για λόγους... γοήτρου!».

Γιατί όμως ο περιλάλητος Φάκελος άνοιξε (και δεν έμεινε κλειστός, όπως λανθασμένα έχει επικρατήσει) αλλά έμεινε στο ράφι του Κοινοβουλίου; Ο Κώστας Μαρδάς εξηγεί: «Τελικά, το πόρισμα που παρουσιάζω παραμένει επί 45 χρόνια, μετά την προδοσία των... τεσσάρων αστέρων του ΄74, στο αρχείο της Βουλής. Γιατί; Διότι το 1989 η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, σε συνεννόηση με τον τότε αρχηγό της ΝΔ Κώστα Μητσοτάκη, προτίμησε να μην το παραπέμψει στη Δικαιοσύνη, ενώπιον της οποίας πολλοί επίορκοι αξιωματικοί θα αντιμετώπιζαν την ποινή των ισοβίων για εσχάτη προδοσία, αφού στη δίκη θα τεκμηριωνόταν όχι μόνο η συμμετοχή της Ελλάδας στην κατάλυση της κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλά - κυρίως - θα αποδεικνυόταν, βάσει των καταθέσεων του Προέδρου της (χουντικής ) Δημοκρατίας στρατηγού Γκιζίκη οι ύπουλες διαβεβαιώσεις της εν Αθήναις CIA προς τον αρχηγό της προδοσίας Ιωαννίδη... Την… "ενέργεια" του οποίου πληρώνουμε μέχρι σήμερα οι Κύπριοι και οι Έλληνες... Και ποιος ξέρει πόσες γενιές ακόμη!...».

Η συνέχεια επί της οθόνης της Αλήθειας…

 

 

Σχετικά Άρθρα