Χίος, Παρασκευή 3 Ιουλίου

Ο υψηλός αριθμός εγκλωβισμένων στα νησιά θα παραμείνει

Κριτική Ανδρέα Μιχαηλίδη στην Κυβερνητική πολιτική για το προσφυγικό - μεταναστευτικό, στην χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για το άσυλο
Παρ, 01/11/2019 - 15:22
Α. Μιχαηλίδης

Κατέρρευσαν με πάταγο όλες οι διακηρύξεις της ΝΔ για το προσφυγικό ανέφερε  κατά την τοποθέτησή του χθες ο Βουλευτής Χίου, Ανδρέας Μιχαηλίδης, κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για το άσυλο, και επισήμανε ότι απαιτούνται άμεσες ενέργειες αποσυμπίεσης των ΚΥΤ στα νησιά

Μίλησε για σοβαρότατες διαχειριστικές ανεπάρκειες της κυβέρνησης στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, οι οποίες συνδέονται άμεσα με τις συντηρητικές λογικές της.

Αναλυτικά ανέφερε:

Οι αφίξεις Ιουλίου-Οκτωβρίου υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Άρα, οι κατηγορίες της ΝΔ όσο ήταν στην αντιπολίτευση ότι έφταιγε ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν φυλάσσονται τα σύνορα και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στέλνει θετικό σήμα στους πρόσφυγες, καταρρέουν με πάταγο πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις. Στη Χίο μόνο τις προηγούμενες τρεις μέρες έφτασαν περίπου 500 άτομα.

Ταυτόχρονα μας εγκαλούσε η ΝΔ ότι δεν γινόταν αποτελεσματική αποσυμφόρηση των νησιών. Σήμερα βρίσκονται πάνω από 5.000 στη Χίο και 35.000 σε όλα τα νησιά, το υψηλότερο – μακράν- νούμερο από το Μάρτιο του 2016 και μετά. Ταυτόχρονα, οι μεταφορές στην ενδοχώρα είναι εντελώς ανεπαρκείς. Ούτε το δόγμα της έμμεσης αποτροπής που σιωπηρά εφάρμοσε η ΝΔ, μέχρι να αναγκαστεί να το μαζέψει άρον άρον, έφερε αποτελέσματα.

Με λίγα λόγια, ακόμα και αν αποτιμήσει κάποιος με κριτήριο τις ίδιες της διακηρύξεις της ΝΔ την πολιτική της κυβέρνησης έως τώρα στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, δεν μπορεί παρά να καταλήξει στο συμπέρασμα πως έχουν αποτύχει πλήρως.

Δυστυχώς, οι διατάξεις το νόμου που ψηφίστηκε δεν προϊδεάζουν για βελτίωση της κατάστασης. Ειδικά η έλλειψη ρητής αναφοράς πως οι ευάλωτοι εξαιρούνται από το γεωγραφικό περιορισμό στα νησιά, όπως ίσχυε ως σήμερα, καθιστά βάσιμη την εκτίμηση ότι ο αριθμός των εγκλωβισμένων θα παραμείνει για αρκετά στα σημερινά υψηλά επίπεδα, ακόμα και αν προχωρήσει η κυβέρνηση σε (νέα;) κλειστά κέντρα φιλοξενίας που στα μουλωχτά φαίνεται να σχεδιάζει.

Η περίοδος χάριτος για την κυβέρνηση έχει πλέον λήξει.

Δεν υπάρχει χρόνος για να διαπιστώσουμε εάν και πότε οι αποτρεπτικές λογικές της ΝΔ θα φέρουν αποτελέσματα (βλέπε π.χ. τις παντελώς ανεδαφικές διακηρύξεις για επιστροφές 10.000 στην Τουρκία).

Απαιτούνται, κατ’ ελάχιστον, άμεσες ενέργειες για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ και τη μεταφορά στην ενδοχώρα μεγάλου αριθμού ατόμων.

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 03/07/2020 - 06:33

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου σύσκεψη με επίκεντρο την παροχή υπηρεσιών υγείας πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί παρουσία του Δημάρχου Χίου κ. Σταμάτη Κάρμαντζη, ο οποίος συναντήθηκε με το Διοικητή  2ης Υ.ΠΕ Πειραιώς & Αιγαίου κ. Χρήστο Ροϊλό, τη Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Χίου κ. Έλενα Κανταράκη, τον Αντιπρόεδρο του Νοσοκομείου μας κ. Ευάγγελο Μελιτζάνη και το Διευθυντή του Γραφείου Χίου του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου & Βουλευτή Χίου Νότη Μηταράκη κ. Φιλόδωρο Βιτέλλα. Σε αυτό το πλαίσιο συζητήθηκαν τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο μας με κυριότερο το θέμα της υποστελέχωσης που καθιστά επιτακτική την ανάγκη ενίσχυσης με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Παράλληλα, έγινε λόγος για τις επικρατούσες συνθήκες λειτουργίας και την ετοιμότητα του νοσοκομείου να αντιμετωπίσει έκτατες καταστάσεις, ειδικότερα στο πλαίσιο της εγρήγορσης έναντι σε μία ενδεχόμενη επανεμφάνιση του κορονοϊού. Τέλος, επισφραγίστηκε η άριστη επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ του Δήμου και των φορέων υγείας με κοινό το στόχο της παροχής άρτιων υγειονομικών υπηρεσιών για τους πολίτες του νησιού μας.