Χίος, Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου

Ο υψηλός αριθμός εγκλωβισμένων στα νησιά θα παραμείνει

Κριτική Ανδρέα Μιχαηλίδη στην Κυβερνητική πολιτική για το προσφυγικό - μεταναστευτικό, στην χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για το άσυλο
Παρ, 01/11/2019 - 15:22
Α. Μιχαηλίδης

Κατέρρευσαν με πάταγο όλες οι διακηρύξεις της ΝΔ για το προσφυγικό ανέφερε  κατά την τοποθέτησή του χθες ο Βουλευτής Χίου, Ανδρέας Μιχαηλίδης, κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για το άσυλο, και επισήμανε ότι απαιτούνται άμεσες ενέργειες αποσυμπίεσης των ΚΥΤ στα νησιά

Μίλησε για σοβαρότατες διαχειριστικές ανεπάρκειες της κυβέρνησης στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, οι οποίες συνδέονται άμεσα με τις συντηρητικές λογικές της.

Αναλυτικά ανέφερε:

Οι αφίξεις Ιουλίου-Οκτωβρίου υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Άρα, οι κατηγορίες της ΝΔ όσο ήταν στην αντιπολίτευση ότι έφταιγε ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν φυλάσσονται τα σύνορα και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στέλνει θετικό σήμα στους πρόσφυγες, καταρρέουν με πάταγο πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις. Στη Χίο μόνο τις προηγούμενες τρεις μέρες έφτασαν περίπου 500 άτομα.

Ταυτόχρονα μας εγκαλούσε η ΝΔ ότι δεν γινόταν αποτελεσματική αποσυμφόρηση των νησιών. Σήμερα βρίσκονται πάνω από 5.000 στη Χίο και 35.000 σε όλα τα νησιά, το υψηλότερο – μακράν- νούμερο από το Μάρτιο του 2016 και μετά. Ταυτόχρονα, οι μεταφορές στην ενδοχώρα είναι εντελώς ανεπαρκείς. Ούτε το δόγμα της έμμεσης αποτροπής που σιωπηρά εφάρμοσε η ΝΔ, μέχρι να αναγκαστεί να το μαζέψει άρον άρον, έφερε αποτελέσματα.

Με λίγα λόγια, ακόμα και αν αποτιμήσει κάποιος με κριτήριο τις ίδιες της διακηρύξεις της ΝΔ την πολιτική της κυβέρνησης έως τώρα στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, δεν μπορεί παρά να καταλήξει στο συμπέρασμα πως έχουν αποτύχει πλήρως.

Δυστυχώς, οι διατάξεις το νόμου που ψηφίστηκε δεν προϊδεάζουν για βελτίωση της κατάστασης. Ειδικά η έλλειψη ρητής αναφοράς πως οι ευάλωτοι εξαιρούνται από το γεωγραφικό περιορισμό στα νησιά, όπως ίσχυε ως σήμερα, καθιστά βάσιμη την εκτίμηση ότι ο αριθμός των εγκλωβισμένων θα παραμείνει για αρκετά στα σημερινά υψηλά επίπεδα, ακόμα και αν προχωρήσει η κυβέρνηση σε (νέα;) κλειστά κέντρα φιλοξενίας που στα μουλωχτά φαίνεται να σχεδιάζει.

Η περίοδος χάριτος για την κυβέρνηση έχει πλέον λήξει.

Δεν υπάρχει χρόνος για να διαπιστώσουμε εάν και πότε οι αποτρεπτικές λογικές της ΝΔ θα φέρουν αποτελέσματα (βλέπε π.χ. τις παντελώς ανεδαφικές διακηρύξεις για επιστροφές 10.000 στην Τουρκία).

Απαιτούνται, κατ’ ελάχιστον, άμεσες ενέργειες για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ και τη μεταφορά στην ενδοχώρα μεγάλου αριθμού ατόμων.

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 05/12/2019 - 18:26

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής (χαρτοφυλάκιο στο οποίο υπάγονται και τα ζητήματα μετανάστευσης), Μαργαρίτη Σχοινά, και την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, σχετικά με το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα.

Υποδεχόμενος τον αντιπρόεδρο και την επίτροπο, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η Ελλάδα στηρίζεται ιδιαίτερα στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αναφέρθηκε στις ελληνικές προτάσεις για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών και επέμεινε στην ανάγκη ενός λογικού επιμερισμού των βαρών.

Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε, τόσο στις προοπτικές της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης όσο και στο νέο σύμφωνο για το άσυλο που ετοιμάζεται από την Ε.Ε. Επιπροσθέτως, η κ. Γιόχανσον αναγνώρισε τη μεγάλη πίεση που δέχεται η χώρα μας, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι μόνο για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Αμέσως μετά την κατ' ιδίαν που πραγματοποιήθηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο, ακολούθησε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν εκτός από τον κ. Σχοινά και την κ. Γιόχανσον, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο προϊστάμενος του Γραφείου θεμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης του πρωθυπουργού, Δημήτρης Μητρόπουλος, και η εθνική συντονίστρια για τα ασυνόδευτα παιδιά, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

O πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το θεωρώ πολύ σημαντικό ότι επιλέξατε την Αθήνα για την πρώτη σας επίσκεψη, δεδομένου του πλαισίου με τα τεκταινόμενα στην περιοχή. Νομίζω είναι πολύ σημαντικό ότι πηγαίνετε στην Άγκυρα αύριο και, όπως θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε, η Ελλάδα στηρίζεται ιδιαίτερα στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού. Πρόκειται για ζήτημα που έχει ξεκάθαρη ευρωπαϊκή διάσταση, δεν είναι ελληνοτουρκικό ζήτημα, είναι θέμα που αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πραγματικά προσβλέπουμε στη βοήθειά σας και στις απτές προτάσεις σας γι' αυτό».

Απαντώντας στην κ. Γιόχανσον σημείωσε: «Θέλουμε να είμαστε σημαντικός εταίρος διότι έχουμε σημαντική πρόσθετη αξία να προσφέρουμε. Έχουμε ήδη αρχίσει, παρουσιάζοντας κάποιες ιδέες για ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών. Φυσικά, θα ζητάμε πολύ συστηματικά την αναθεώρηση του συστήματος του Δουβλίνου και έναν λογικό επιμερισμό των βαρών, όσον αφορά την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Τελικός στόχος θα πρέπει να είναι ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε μαζί σας, με ιδέες και προτάσεις, όσον αφορά την επίτευξη αυτού του στόχου».

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε πως «πρέπει να αρχίσουμε από εκεί όπου βρίσκεται το πρόβλημα, και το πρόβλημα αυτή την εποχή εντοπίζεται σε αυτό το τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και προσέθεσε: «Επομένως, είναι χαρά μας να έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με εσάς και (τον υπουργό Εσωτερικών) την κατάσταση ως έχει, αλλά και τις προοπτικές της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και για το νέο σύμφωνο για το άσυλο που ετοιμάζουμε. Πρόθεσή μας είναι να συζητήσουμε τρία ζητήματα: Το σύμφωνο, το στοιχείο της αλληλεγγύης, την κατάσταση όπως είναι σήμερα και -φυσικά- τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που είναι κρίσιμη για την εύτακτη - οργανωμένη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών».

Η επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον υπογράμμισε τα σημαντικά βήματα που έχει κάνει η κυβέρνηση και είπε χαρακτηριστικά: «Έχουμε αυτή την πολύ δύσκολη αποστολή να ξεμπλοκάρουμε τις μπλοκαρισμένες καταστάσεις, να βρούμε μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο. Κάθε βδομάδα που δεν το έχουμε αυτό, πληρώνουμε υψηλό τίμημα, ειδικά για μία χώρα όπως η Ελλάδα, που δέχεται μεγάλη πίεση καθότι αυτό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, κι όχι μόνο πρόβλημα για την Ελλάδα». Η επίτροπος τόνισε επίσης ότι «οι πρόσφυγες υποφέρουν και [κλονίζεται] η κοινή εμπιστοσύνη στην Ένωση. Επομένως, είναι πολύ επείγον θέμα να βρούμε νέο τρόπο να πάμε μπροστά. Οφείλω να πω πως είμαι πολύ χαρούμενη που η νέα κυβέρνηση κάνει πολλά σημαντικά βήματα για τους μετανάστες, για τη νομοθεσία, και για την παρουσίαση των προτάσεών της. Άρα, γνωρίζω πως η Ελλάδα θα είναι σημαντικός εταίρος στη διαμόρφωση του νέου συμφώνου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ