Χίος, Σάββατο 8 Αυγούστου

Oι προτάσεις του Συνδυασμού "Χίος μπροστά" για την Παιδεία

Κυρ, 05/07/2020 - 08:22

την θεματική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για θέματα εκπαίδευσης που έγινε στις 2 Ιουλίου ,η παράταξη μας πρότεινε ανάμεσα στα άλλα θέματα που συζητήθηκαν από άλλες παρατάξεις και τα πιο κάτω:

• Η ασφάλεια των χρηστών των σχολικών κτιρίων και ειδικά των παιδιών να για τον συνδυασμό ΧΙΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ έχει την απόλυτη προτεραιότητα . Για τον λόγο αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει μικροσκοπικός και μακροσκοπικός έλεγχος σε όλα τα σχολεία για την επάρκεια της στατικότητας τους, να εκπονηθεί τεχνική έκθεση ,να αντιμετωπισθούν άμεσα τα πιθανά προβλήματα και να γίνουν οι επί πλέον απαιτούμενες επεμβάσεις για την καλυτέρευση της σεισμικής τους συμπεριφοράς. Αυτό πρέπει να προηγηθεί οποιασδήποτε ενεργειακής αναβάθμισης .

• Με τον ίδιο τρόπο να γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες για την εκπλήρωση των απαιτήσεων του κτιριοδομικού κανονισμού (έλεγχος για αντιολισθηρότητα δαπέδων , τοποθέτηση αντιολισθηρών ταινιών σε όλες τις σκάλες , εξασφάλιση εξόδου στον δρόμο με ασφάλεια , έλεγχος κατάστασης κιγκλιδωμάτων κλπ)

• Σήμανση (πινακίδες, φωτισμός ασφαλείας ) όλων των κτιρίων ,απόκτηση πιστοποιητικού πυρασφάλειας , εκπαίδευση για πιθανά συμβάντα.

• Λεπτομερής έλεγχος των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων για την ασφαλή λειτουργία τους και έκδοση πιστοποιητικού ελέγχου.

• Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ειδικά μετά την εμφάνιση της πανδημίας covid 19 (υπάρχει ειδική σύσταση από τον ΕΟΔΥ ) για την εξασφάλιση επαρκούς αερισμού για μείωση πιθανών μικροβιακών φορτίων. Πρέπει λοιπόν στις μελέτες των σχολικών μονάδων να προβλέπονται επαρκή συστήματα μηχανικού αερισμού .

• Για τον ίδιο λόγο (covid) πρέπει άμεσα να γίνει αναβάθμιση των εγκαταστάσεων υγιεινής των σχολικών μονάδων και να χρησιμοποιηθούν γι αυτόν τον σκοπό ειδικοί υποδοχείς . (μπαταρίες -καζανάκια κλπ που να λειτουργούν με φωτοκύταρα ,ποδόπληκτρα κλπ ;για να μην καθίσταται υποχρεωτική η επαφή με τα χέρια απο τους χρήστες ).

• Να αυξηθούν οι ώρες απασχόλησης των καθαριστριών ώστε να είναι συνεχής η παρουσία τους κατά την ώρα των μαθημάτων.

• Να αναζητηθούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις παραπάνω δράσεις όπως για παράδειγμα το «Αντώνης Τρίτσης» το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

• Να καταβληθούν άμεσα οι 2 δόσεις των τακτικών επιχορηγήσεων στις σχολικές μονάδες.

• Να επιδιωχθεί η ένταξη σε σχετικά προγράμματα, της τεχνολογικής αναβάθμισης του γηρασμένου ως επι το πλείστον εξοπλισμού πληροφορικής των σχολικών μονάδων ,για να είναι δυνατή η εξ αποστάσεως εκπαίδευση (πχ διδάσκοντες στις τάξεις ,παιδιά στο σπίτι ) όποτε αυτό κριθεί απαραίτητο.

• Να γίνουν φιλικότερες οι αυλές των σχολείων με στοχευμένες φυτεύσεις και τοποθέτηση παγκακιών.

Οι στοχευμένες δαπάνες που αφορούν στην εκπαίδευση , είναι επενδύσεις για το μέλλον μας.

Σχετικά Άρθρα

Σάβ, 08/08/2020 - 10:32

 

Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε στον τοπικό  τύπο, προτάσεις του δημάρχου , κυρίως προς την παράταξη  «Πρωτοβουλία για τη Χίο» του κ. Βουρνού, για μελλοντική συνεργασία και ανταπαντήσεις εκ μέρους του, που επιζητούν θεσμικούς διεξόδους , για μια επικειμένη συνεργασία.

Το πολιτικό τοπίο δεν μας ξενίζει, άλλωστε οι πολιτικές  «εξαγορές και συγχωνεύσεις» , είναι κάτι συνηθισμένο στις παρατάξεις του αστικού τόξου , πολύ δε περισσότερο όταν είναι του ίδιου πολιτικού χώρου, το είδαμε και με το «καλημέρα» της νέας δημοτικής περιόδου στη συγκρότηση των προεδρείων των νομικών προσώπων.

Από την άλλη , υπάρχει κοινή μήτρα που φέρνει κοντά τις δυο παρατάξεις του δημάρχου και του κ. Βουρνού. Η συμφωνία τους για ένα μοντέλο Τοπικής διοίκησης , ξένο προς τις λαϊκές ανάγκες και συμφέροντα, στο ίδιο μήκος κύματος με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, νεροκουβαλητή της πολιτικής της, αλλεργικό στους λαϊκούς αγώνες, γι αυτό και μαζί καταψήφισαν την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για καταδίκη του νόμου εκτρώματος για τις διαδηλώσεις. 

«Περί όνου σκιάς» λοιπόν τσακώνονται, αφού συμφωνούν στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής σε όλα τα επίπεδα και αμφότεροι έχουν σαφή δείγματα πλέον στις θητείες τους.

Να λοιπόν γιατί λέγαμε ότι η ψήφος στη Λαϊκή Συσπείρωση, είναι ψήφος που και μετά τις εκλογές , παραμένει σταθερή στο πλευρό του λαού, ψήφος λαϊκής αντιπολίτευσης, που δεν αλλοτριώνεται , δεν «πωλείται».

ΧΙΟΣ 8/8/2020