Χίος, Τρίτη 4 Αυγούστου

Ομιλία Α. Μιχαηλίδη στο πλαίσιο συζήτησης Επίκαιρης Επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Υγείας.

Δείτε το Βίντεο
Παρ, 12/06/2020 - 18:02
Α. Μιχαηλίδης

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο βουλευτής Χίου και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης, στο πλαίσιο συζήτησης Επίκαιρης Επερώτησης του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προς τον Υπουργό Υγείας την Παρασκευή 12 Ιουνίου, με θέμα τα προβλήματα στη διαχείριση της πανδημίας και την επόμενη μέρα στο ΕΣΥ.

Στην παρέμβασή του ο Α. Μιχαηλίδης εστίασε στις πολιτικές πρόληψης και προστασίας των ειδικών ομάδων ευαλωτότητας από την πανδημία του COVID-19.

Αναφέρθηκε αρχικά στη σοβαρή υστέρηση στην υγειονομική θωράκιση των ΚΥΤ, κυρίως στα νησιά, που παρατηρήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα έως και σήμερα. Επεσήμανε ότι σταμάτησε η λειτουργία ακόμα και των – καθυστερημένα υλοποιημένων και ανεπαρκώς στελεχωμένων - ιατρείων στα ΚΥΤ των νησιών, λόγω έλλειψης χρηματοδότησής τους.

Υπογράμμισε, επίσης, την ολέθρια επιλογή της κυβέρνησης για διακοπή παροχής ΑΜΚΑ στους αιτούντες άσυλο και την καθυστέρηση απόδοσης Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης σε αυτούς, γεγονός που ούτως ή άλλως είχε δυσμενείς  συνέπειες για την πρόσβαση αυτών των πληθυσμών στην αναγκαία υγειονομική περίθαλψη, αλλά επιπλέον απεδείχθη επικίνδυνο και για την ίδια την προστασία της δημόσιας υγείας. Σημείωσε, ακόμα, ότι οι υπηρεσίες του ΕΟΔΥ στα νησιά λειτουργούν μόνο εργάσιμες ημέρες και ώρες, γεγονός που δεν επιτρέπει την άμεση υγειονομική εξέταση και εκτίμηση τυχόν νεοαφιχθέντων αιτούντων άσυλο.

Πέραν των αιτούντων άσυλο, ο Α. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε και στις ανεπάρκειες της αντιμετώπισης και άλλων ευάλωτων ομάδων από το Υπουργείο Υγείας: τόνισε ότι οι ψυχιατρικοί ασθενείς είναι απόλυτα εγκαταλελειμμένοι στην τύχη τους, στοιβαγμένοι σε παντελώς ακατάλληλες συνθήκες, και ότι οι ανακοινώσεις του Υπουργείου για την προστασία τους αποδείχθηκαν ασκήσεις επί χάρτου.

Επεσήμανε, τέλος, ότι δεν υπάρχει μέχρι σήμερα καμιά οργανωμένη ειδική πολιτική πρόληψης και ενημέρωσης σε οικισμούς που διαβιούν Ρομά, παρά μόνον άρον άρον αντιμετώπιση πανδημικών εξάρσεων ανά περίπτωση· αντίστοιχη απρονοησία παρατηρήθηκε και στις περίπτωση της προστασίας των κρατουμένων στις φυλακές.

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 04/08/2020 - 07:22

Το θέμα ανέδειξε η εφημερίδα ΑΛΗΘΕΙΑ σημειώνοντας τα εξής:

Το να κλαίμε τη μοίρα μας είναι το ευκολότερο, το να φιλοσοφούμε ανάμεσα σε δύο φραπέδες ακόμα ευκολότερο, το να δούμε όμως την πραγματικότητα κατάμουτρα είναι το δυσκολότερο.

Και η πραγματικότητα λέει ότι ελλείψει ξένων εργατών, ο ένας πυλώνας του νησιού, που λέγεται μαστίχα, δεν μπορεί να δουλευτεί από χιώτικα εργατικά χέρια, πλην των ίδιων των παραγωγών, που δεν φτάνουν ή δεν μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή τους.

Τα νούμερα είναι δυστυχώς αμείλικτα για το φαινόμενο πλέον της τεμπελιάς, εκτός και εδώ δεν τολμάμε να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Ας μιλήσουν όμως οι αριθμοί. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου είναι επίσημα καταγεγραμμένοι 17.348 άνεργοι. Να πούμε ότι 5.000 από αυτούς αφορούν τη Χίο;

Ας το υποθέσουμε για να πάμε σε ένα άλλο νούμερο. Η ΕΜΧ, πρωτοπόρα και σε αυτό, εδώ και ένα δίμηνο άνοιξε μια σελίδα στο διαδίκτυο, όπου από τη μία οι παραγωγοί ζητούν εργάτες και από την άλλη άνεργοι εκδηλώνουν ενδιαφέρον για εργασία.

Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό και σοκαριστικό. Με δεδομένους αυτούς τους αριθμούς οι αιτούντες εργασία έλληνες άνεργοι είναι 14, από τους οποίους οι 10 Χιώτες, ηλικίας από 22 έως 52 χρόνων.

Αν κανείς θεωρήσει ότι το μεροκάματο ίσως είναι εξευτελιστικό να σημειώσουμε ότι όσοι προσλαμβάνονται, αυτό γίνεται υποχρεωτικά με εργόσημο, δηλαδή ο εργοδότης τους πληρώνει την ασφάλισή τους και προσφέρονται 5 ευρώ την ώρα. Λόγω της φύσης της εργασίας, αυτή γίνεται από τις 6 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, χωρίς φυσικά να αποκλείει κανείς και εργασία περισσοτέρων ωρών.

Κοντολογίς ένας εργαζόμενος, σε χειρωνακτική φυσικά γεωργική απασχόληση, μπορεί να εισπράττει 30 ευρώ την ημέρα συν την ασφάλισή του.

Και όμως οι ενδιαφερόμενοι, επαναλαμβάνουμε, είναι μόνο 14, από τους οποίους ντόπιοι οι… 10.

Συγχαρητήρια, 10 για την κοινωνία που φτιάξαμε.

Τα υπόλοιπα σχόλια δικά σας.