Παγκόσμιες ημέρες με... παγκόσμια πετσοκομένους μισθούς

Ανακοίνωση του ΣΕΣΝΟΧ
Κυρ, 12/05/2024 - 18:11

Το Δ.Σ. του ΣΕΣΝΟΧ απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των νοσηλευτών (στις 12 Μάη) και των μαιών (στις 5 Μάη) σε όλο το Νοσηλευτικό και Μαιευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου μας!

Κάθε χρόνο, στις 5 και 12 Μαίου, οι νοσηλευτές/μαίες, «χορταίνουμε» από δηλώσεις «αναγνώρισης της προσφοράς μας» από την εκάστοτε κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα της άρχουσας τάξης.  Κάθε χρόνο, τις μέρες αυτές, οι ηγεσίες σε ΠΟΕΔΗΝ, σε Ε.Ν.Ε – ΠΑΣΥΝΟ.ΕΣΥ και ΠΑΣΟΝΟΠ μας «διαβεβαιώνουν» ότι «νυχθημερόν κοπιάζουν» για εμάς.

Ωστόσο, κάθε χρόνο, ο απολογισμός της χρονιάς που πέρασε, είναι αρνητικός για τα δικαιώματα μας και καταλήγει στο συμπέρασμα «κάθε πέρυσι και καλύτερα.»

Είναι μέρες αγώνων για εμάς τους χιλιάδες μάχιμους νοσηλευτές και μαίες που εργαζόμαστε εντατικά με αυταπάρνηση κάθε μέρα, με χειροκροτήματα από εκείνους που διαχρονικά μας αρνούνταν την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και την ένταξη στα ΒΑΕ.

Το χρόνιο πρόβλημα υποστελέχωσης των δημόσιων δομών υγείας, διαχρονική πολιτική επιλογή και ευθύνη, παραμένει και επιφέρει την εξουθένωση του προσωπικού. Το εργασιακό άγχος έχει αυξηθεί, όπως και τα φαινόμενα burn out, τα αυτοάνοσα νοσήματα και τα μυοσκελετικά προβλήματα.

Ταυτόχρονα, εξακολουθεί να παραμένει απαράδεκτα χαμηλή η αποζημίωση των νοσηλευτών για τις εφημερίες και την νυχτερινή εργασία, καθώς και σε αργίες και Κυριακές, όπου εργάζονται μέσα σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με πολλές χρωστούμενες ημέρες ανάπαυσης και κανονικών αδειών.

Ακόμα μεγαλύτερη είναι η εκμετάλλευση των συναδέλφων συμβασιούχων . Συνεχίζεται, η αδικία σε βάρος των εργαζομένων του Προγράμματος «4.000 στην Υγεία», με τη μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους και μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών για μισθολογική εξέλιξη, τη μη καταβολή επιδομάτων τέκνων και παραμεθορίου.

Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, με πρόφαση τη θέσπιση νοσηλευτικής ειδικότητας καλύπτονται τα κενά με τους νέους συναδέλφους, όχι από την σκοπιά της ανάγκης συνεχούς εκπαίδευσης και αναβάθμισης της νοσηλευτικής φροντίδας αλλά για να αξιοποιούνται οι άνεργοι νοσηλευτές, ως φθηνό και ευέλικτο προσωπικό, με ημερομηνία λήξης!

Με τις πρόσφατες υπουργικές αποφάσεις για τα Καθηκοντολόγια των νοσηλευτών και βοηθών νοσηλευτών:

- διατηρείται η αδικία σε βάρος των ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών.

- διαιωνίζεται η πολυδιάσπαση  του νοσηλευτικού προσωπικού σε νοσηλευτές και βοηθούς νοσηλευτές και επιβάλλεται ότι την "αποκλειστική ευθύνη για την εκτέλεση επιπλέον νοσηλευτικών πράξεων από βοηθό νοσηλευτή» την έχει ο υπεύθυνος νοσηλευτής.

Σήμερα, όπου το νέο ΕΣΥ προωθεί ακόμα περισσότερο την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση της υγείας, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, απαιτείται η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των νοσοκομείων,  όπως και ο ρόλος και οι αρμοδιότητες των νοσηλευτών και των μαιών που να συμβάλουν στην ποιότητα και την ασφάλεια των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Επιβάλλεται ο νοσηλευτής να αποκτήσει ξεκάθαρο και διακριτό επαγγελματικό και επιστημονικό ρόλο, στο χώρο της Υγείας.

Το Νοσηλευτικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου της Χίου, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, δίνει καθημερινά τον δικό του αγώνα, ώστε οι πολίτες του Νομού μας να αισθάνονται ασφαλείς, κόντρα στις αντίξοες συνθήκες εργασίας που πολλές φορές ξεπερνούν τα όρια της ανθρώπινης αντοχής.

Απάντηση στα προβλήματα μπορεί να δώσει μόνο ο αγώνας των νοσηλευτών και μαιών, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους,  ενάντια στην «πηγή των προβλημάτων», που είναι η λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και συνολικά η επιχειρηματική δράση στους τομείς της Υγείας, Πρόνοιας και Ασφάλισης.

Στην κατεύθυνση αυτή, συνεχίζουμε τον αγώνα για:

  • Μαζικές προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας.
  • Μονιμοποίηση όλων όσων εργάζονται με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, αυξήσεις στους μισθούς, πλήρη κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας, καθώς και   επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
  • Πλήρης και επαρκής κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας. Κατάργηση όλων των πληρωμών των ασθενών.  Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων.
  • Ένταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ.  
  • Κατάργηση της διπλοβάρδιας και των ελαστικών ωραρίων 6ωρο 5ήμερο και 30ωρο και έως μια νυκτερινή βάρδια την εβδομάδα
  •  Ενιαία κατηγορία νοσηλευτικού προσωπικού, με Πανεπιστημιακή εκπαίδευση, και ένταξη, με μεταβατικές διαδικασίες των ΤΕ και ΔΕ συναδέλφων.
  • Λήψη μέτρων για τους εργαζόμενους με παιδιά και ιδιαίτερα τις μονογονεϊκές οικογένειες. Δημιουργία δημόσιων δωρεάν βρεφονηπιακών σταθμών. Τα μέλη των μονογονεικών οικογενειών να εργάζονται μόνο πρωινό ωράριο μέχρι τα παιδιά να γίνουν 10 ετών

 

Για όλους εμάς   5η  και 12η του Μάη δεν είναι  και δεν θα γίνει ποτέ γιορτή.   Ήταν, είναι και θα είναι μέρα τιμής και αγώνων.

 

 

Χαιρετίζουμε  και στηρίζουμε την Κινητοποίηση των μαιών την Τρίτη 14 Μαΐου στις 9 π.μ.                          στο Υπουργείο Υγείας για άμεσες προσλήψεις μαιών στις δημόσιες μονάδες υγείας.

Συμμετέχουμε στην 24ωρη  Απεργία που έχει εξαγγείλει η ΠΟΕΔΗΝ την Πέμπτη 16 Μαΐου.

 

Για Το ΔΣ

Ο Πρόεδρος                                                                                   Η Γραμματέας

Λαμπαδοχυτός Γιάννης                                                                      Κουβαρά Ολυμπία

Σχετικά Άρθρα