Χίος, Τετάρτη 5 Αυγούστου

«Πακέτο» βλέπει Κέντρο Κράτησης στο Αίπος και Δικαστικές Φυλακές ο Νότης Μηταράκης

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Δευ, 16/12/2019 - 15:21

Μπορεί να διαφωνεί κανείς με τις επιλογές της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό – προσφυγικό πρόβλημα ή την στήριξη που δίνει ο υφυπουργός Νότης Μηταράκης σ’ αυτήν αλλά σίγουρα δεν μπορούν να κατηγορηθούν για αθέτηση υποσχέσεων.

Έτσι Κλειστά Κέντρα προανήγγειλε η Κυβέρνηση, αυτό επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ο Υφυπουργός, λέγοντας κατηγορηματικά ότι η ΒΙΑΛ θα κλείσει την ώρα που θα λειτουργήσει το Κέντρο Κράτησης.

Δώσαμε υπόσχεση και θα την κρατήσουμε είπε σήμερα στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη, όπου συνόδευσε για σχετική σύσκεψη την  Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου.

Επισκεφθήκαμε είπε ο Νότης Μηταράκης, με την Γεν. Γραμματέα το 15ο χιλιόμετρο της Επαρχιακής οδού Χίου – Βολισσού, όπου θα δημιουργηθεί εντός των ημερομηνιών, που ξέρουμε όλοι, το Κέντρο Κράτησης Μεταναστών.

Όμως παράλληλα είδαμε σε πρώτη φάση, πως αυτό θα συνδυαστεί και με την δημιουργία των Δικαστικών Φυλακών, ώστε να φύγουν και αυτές από το Κέντρο της πόλης.

Παίρνουμε ως δεδομένο συμπλήρωσε ο Υφυπουργός ότι οι υποδομές που θα δημιουργηθούν για το Κέντρο Κράτησης αλλοδαπών θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τις νέες Φυλακές.

Από την δική του πλευρά ο Αντιπεριφερειάρχης κατηγόρησε την Κυβέρνηση για διγλωσσία, αφού σχεδιάζει μια υποδομή μαμούθ στο Αίπος χωρίς κανείς να εγγυάται το κλείσιμο της ΒΙΑΛ. Η τοπική Αυτοδιοίκηση, υποστήριξε ο Αντιπεριφερειάρχης επιμένει στη απόφαση της, που είναι αντίθετη σε τέτοιους σχεδιασμούς, και ζητά να υπάρχει μια μικρή μονάδα απλά ταυτοποίησης και άμεση πρώθηση αυτών των ανθρώπων στην ηπειρωτική Ελλάδα. Τα νησιά δεν αντέχουν πλέον σε τέτοιες δομές ξεκαθάρισε ο Π. Μπουγδάνος.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Νότης Μηταράκης για να διαψεύσει τον Π. Μπουγδάνο, λέγοντας ότι πολύ γρήγορα θα φανεί ότι η Κυβέρνηση κάθε άλλο από διγλωσσία μπορεί να κατηγορηθεί. Το τονίζω για άλλη μια φορά, είπε κατηγορηματικά ο Υφυπουργός. Η ΒΙΑΛ θα κλείσει, το Κέντρο κράτησης θα γίνει. Όσοι ζητούν μικρό Κέντρο και κλείσιμο της ΒΙΑΛ αεροβατούν. Τα νούμερα δεν βγαίνουν, μικρό Κέντρο σημαίνει και παράλληλη λειτουργία της ΒΙΑΛ και η ΒΙΑΛ, έχω βαρεθεί πιά να το λέω, θα ΚΛΕΙΣΕΙ.

Εν συνεχεία ο Ν. Μηταράκης επισκέφθηκε και το Δήμαρχο Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη προκειμένου να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις πάνω στο ζήτημα.

Η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτική Σοφία Νικολάου, δήλωσε στο πλαίσιο της συζήτησης:

«Διαπίστωσα έπειτα από την επίσκεψή μου στο κατάστημα των φυλακών Χίου, πως παρόλο που είναι ένα μικρό κατάστημα, έχει πολύ σοβαρά προβλήματα. Δυστυχώς οι χώροι δεν επαρκούν και δεν είναι κατάλληλοι για τους κρατούμενους, καθώς δεν υπάρχουν ούτε οι κατάλληλοι χώροι για τις δραστηριότητές τους. Η μετεγκατάσταση των φυλακών Χίου είναι αναγκαία και οφείλουμε ως κυβέρνηση να εξετάσουμε το ενδεχόμενο αυτό.»

 

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 04/08/2020 - 18:23

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πιο επείγουσα κατάσταση των τελευταίων 100 ετών, σε παγκόσμιο επίπεδο, τόνισε στην έκτακτη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ο καθηγητής λοιμοξιωλογίας Σωτήρης Τσιόδρας, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου και μιλώντας για έντονη ανησυχία των εμπειρογνωμόνων.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας αυξάνεται ο αριθμός ενεργών εστιών στη χώρα. «Εχει αρκετές αιτίες αυτό, όπως είναι οι αυξημένοι έλεγχοι και η αύξηση της κινητικότητας των πολιτών, κάτι που καταγράφεται και στο εξωτερικό».

Παράλληλα, η έξαρση που παρατηρείται, εξηγείται και από «την αυξημένη μεταδοτικότητα, όπου δεν τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στα κρούσματα που καταγράφηκαν σε γάμους και σε σημεία υψηλού συγχρωτισμού.

Σύμφωνα με τον ίδιο τα περισσότερα κρούσματα που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα είναι ασυμπτωτικά.

Παράλληλα, ο καθηγητής λοιμοξιωλογίας επεσήμανε πως από την επιδημιολογική καμπύλη παρατηρείται πως υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό κρουσμάτων από το εξωτερικό, κάτι που είναι λογικό με το άνοιγμα των συνόρων.

Θετικό χαρακτήρισε ο κ. Τσιόδρας ότι δεν έχει αυξηθεί η πίεση στο σύστημα υγείας, θέλει προσοχή από όλους -όπως τόνισε- γιατί η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει.

Αναφερόμενος στο δείκτη μεταδοτικότητας, ο καθηγητής ανέφερε πως «δεν φαίνεται το R0 να είναι μεγαλύτερο του 1» και επεσήμανε ότι κάθε κρούσμα δίνει άλλο ένα και έτσι η πανδημία συνεχίζεται. Παράλληλα, παρατήρησε ότι τα κρούσματα εμφανίζονται πλέον όλο και περισσότερο σε νεώτερες ηλικίες.

Καθημερινή