Χίος, Δευτέρα 14 Οκτωβρίου

Παραδεκτή για εξέταση έγινε η αναφορά των Δημάρχων προς το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο σχετικά με το καθεστώς ΦΠΑ.

Δευ, 29/01/2018 - 17:50
φωτο αρχείου

Η αναφορά που κατέθεσαν οι Δήμαρχοι νησιών του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου, μαζί με τις αντίστοιχες ΠΕΔ, έγινε παραδεκτή για εξέταση από την αρμόδια Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Επιτροπή Αναφορών ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διεξαγάγει προκαταρκτική έρευνα σχετικά με τις διάφορες πληροφορίες για το πρόβλημα που περιέχονται στην αναφορά των Δημάρχων.

Παράλληλα, η αναφορά προωθήθηκε προς άλλες συναρμόδιες επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως η Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης, η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων καθώς και στη Διακομματική Ομάδα “Θάλασσες, Ποταμοί, Νησιά και Παράκτιες Περιοχές”.

Στην αναφορά που κατατέθηκε στοιχειοθετείται η άνιση μεταχείριση των νησιών σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, όσον αφορά τον ΦΠΑ και την επικείμενη κατάργηση του μειωμένου ποσοστού. Η καλή τεκμηρίωση που έγινε, αποτυπώνεται στο πρόσφατο έγγραφο με το οποίο η Επιτροπή Αναφορών ενημερώνει για το παραδεκτό του αιτήματος.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Βορείου Αιγαίου, αποφασίστηκε η περαιτέρω νομική υποστήριξη του θέματος στα Ευρωπαϊκά όργανα.

Σχετικά Άρθρα

Κυρ, 13/10/2019 - 22:29

Ένα παράδειγμα που κρατάμε στα χέρια μας, για το πώς τα σοβαρά κράτη που διεκδικούν την εθνική τους αξιοπρέπεια, αποτυπώνουν στα χαρτονομίσματα του ευρώ όλα τα εδάφη τους, ανέφερε  στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΑΙ, το Σάββατο, ο Κώστας Μαρδάς, δείχνοντας ένα πενηντάευρω και εξηγώντας ότι :

«Η Γαλλία απαίτησε, όταν εισήχθη το νέο νόμισμα, να αποτυπωθεί όχι μόνο ο χάρτης της Ευρώπης με τη Γαλλία, αλλά και τα νησιά της Γαλλικής Πολυνησίας , που βρίσκονται στον Ειρηνικό Ωκεανό και αποτελούν κτήση της Γαλλίας από το 1946. Έχουν έκταση 4.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα με πληθυσμό μόλις 270.000 κατοίκων.

Το αίτημα έγινε δεκτό και πράγματι, μπορεί να διακρίνει κανείς τα νησάκια σε όλα τα χαρτονομίσματα, στη γωνία, κάτω αριστερά της Ευρώπης!..».

Ο Χιώτης δημοσιογράφος κατέληξε :

«Και ερωτώ: Αν εμείς ζητούσαμε να απεικονισθεί στα χαρτονομίσματα , όχι μόνο ο χάρτης της Ελλάδας αλλά και το Καστελόριζο στη διπλανή Ανατολική Μεσόγειο, τί θα έλεγαν οι εταίροι μας;».