Χίος, Σάββατο 15 Αυγούστου

Πόλη… ανθρωποδιώχτης

Τις συνέπειες του εξοβελισμού μας από την πόλη θα τις βρούμε μπροστά μας
Δείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 24/08/2019 - 08:58

Εξόχως εύγλωττη η εικονιζόμενη πινακίδα που τοποθετήθηκε τώρα τελευταία στα βόρεια των ναυτώνων, κοντά στο Τελωνείο της Χίου.  Για τους διερχόμενους και προσεγγίζοντες την περιοχή, λόγω δουλειάς, αναψυχής ή  αφιξοαναχώρησης από και προς την Τουρκία αντίστοιχα, θα είναι ήδη γνωστή.

Τι μας  πληροφορεί λοιπόν; Ότι απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση δεξιά και αριστερά της πινακίδας –ουσιαστικά στην περιοχή που διαγράμμισαν οι αρμόδιοι πριν τοποθετήσουν την πινακίδα, ενώ της απαγόρευσης, «εξαιρούνται ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα τις ώρες αφίξεων πλοίων  από το εξωτερικό δυο ώρες πριν» (Εύλογη απορία: Γνωρίζει ο καθένας πότε έρχεται πλοίο από το εξωτερικό;;;).

Βγαίνοντας από το Τελωνείο ο προερχόμενος από το εξωτερικό επισκέπτης, αν  δεν ανήκει σε γκρουπ, όπου θα το περιμένει κάποιο πούλμαν, αν δεν έχει προγραμματίσει τη διαμονή του σε κάποιο ξενοδοχείο για το οποίο θα χρησιμοποιήσει για τη μετάβασή του ταξί ή θα τον περιμένει ένας συνοδός για να τον μεταφέρει με ΙΧ της επιχείρησης διαμονής, τότε μόνο θα αναζητήσει να  νοικιάσει αυτοκίνητο. Κανείς δεν αντιτίθεται σε κάτι τέτοιο.

Παρόλο που τα γραφεία ενοικιάσεως βρίσκονται πάρα πολύ κοντά στο Τελωνείο (κατέχουν τη Φτωχιά Προκυμαία), είναι θεμιτό να βρίσκονται για το αναφερόμενο δίωρο και κάποια ενοικιαζόμενα οχήματα στην περιοχή που διαγραμμίστηκε. Καταλαβαίνουμε την αγωνία των επιχειρηματιών ενοικίασης οχημάτων, αφού  και γι’ αυτούς η οικονομική κρίση στένεψε κατά  πολύ τα περιθώρια επιβίωσης της επιχείρησής τους.

Το πρόβλημα, λοιπόν, δε δημιουργείται μ’ αυτούς τους συνανθρώπους μας, αλλά μ’ εκείνους που πήραν την απόφαση να απαγορεύσουν τη στάση και τη στάθμευση δια παντός στα ΙΧ κατά τις ώρες που δε θα χρησιμοποιούνται από τα προς ενοικίαση οχήματα (δείτε το σημείωμα του Λιμεναρχείου πάνω σε ένα από τα ΙΧ.

Απλό το ερώτημα προς τους ιθύνοντες: Μετά το δίωρο που  ο διαγραμμισμένος χώρος θα χρησιμοποιείται από τα ενοικιαζόμενα, δε θα μπορούσε να χρησιμοποιείται από τα ΙΧ, που δεν έχουν πια μια θέση στον ήλιο τούτης της  πόλης, αφού οι αρμόδιοι κόβουν - κόβουν - κόβουν θέσεις στάθμευσης, αλλά δεν αποδίδουν άλλες; Ξέρουν οι ιθύνοντες πόσοι συμπολίτες μας, κατά το πρωινό χρονικό διάστημα –που δεν φτάνουν από το εξωτερικό (Τουρκία ως επί το πλείστον) πλοιάρια- καταφεύγουν απεγνωσμένα σ’ αυτήν την περιοχή μη βρίσκοντας κάπου αλλού να σταθμεύσουν; Σκέφτηκαν καλά πού μπορεί να αφήσει κάποιος το όχημά του όταν αναμένει το πλοίο από ή προς Πειραιά, Μυτιλήνη, Σάμο ή αλλού όταν  και ο υποτιθέμενος χώρος στάθμευσης που βρίσκεται πίσω από τη γεφυροπλάστιγγα είναι κλειστός εδώ  και καιρό, ενώ απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση καθόλο το μήκος του δρόμου Λιμεναρχείου-Τελωνείου;

Πόλη ανθρωποδιώχτη θα κάνετε, κύριοι, αφού δυνατότητα να αγοράσουμε ελικόπτερα, εμείς οι θνητοί αυτόχθονες, δεν έχουμε. Μα  κι αν είχαμε, κι αυτά χώρο θα χρειάζονταν για να προσγειωθούν. Κύριοι, δεν είναι ανάγκη οι αποφάσεις σας, προσπαθώντας να  λύσουν ένα πρόβλημα, να δημιουργούν δέκα. Τα πράγματα είναι απλά: Δε χαλάμε παπάδες για να φτιάξουμε καλογέρους. Κοιτάμε να βρούμε τρόπο να εξυπηρετήσουμε δίκαια όλους τους πολίτες, αφού  όλοι μας έχουμε ανάγκες και δικαίωμα πρόσβασης για να τις αντιμετωπίσουμε.

Αυτό είναι ένα μόνο από τα πολλά στραβά και άδικα που αφορούν την πρόσβαση στην πόλη της Χίου -έστω κι αν οι «σύγχρονες αντιλήψεις» για την κινητικότητα στην πόλη μάς θέλουν εξοβελισμένους από αυτήν. Μακάρι τις συνέπειες του εξοβελισμού μας να  μην τις βρείτε μπροστά σας.-

Φραγκούλης Π. Κυλαδίτης

 

Σχετικά Άρθρα

Από τα σχόλια του Κώστα Μαρδά στο facebook
Σάβ, 15/08/2020 - 09:17

ΥΠΕΡΗΦΑΝΑ…ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ

Δηλαδή, καμαρώνουμε επειδή η φρεγάτα μας «Λήμνος» έπαθε μικρές ζημιές από το χτύπημα της τουρκικής φρεγάτας «Κεμάλ Ρέις» και παραβλέπουμε ότι η Τουρκία επιτέθηκε πρώτη ;

Ενέργεια, που μας δίνει το δικαίωμα ακόμη και προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για διατάραξη της ειρήνης ;

Τιμή και δόξα στον επιδέξιο, άξιο και ατρόμητο Έλληνα κυβερνήτη!

Αλλά, ας μην κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας , όπως με το χτύπημα της τουρκικής ακταιωρού «Ουμούτ» κατά της ακταιωρού μας «Γαύδος», εντός των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα Ίμια, στις 12 Φεβρουαρίου 2018. Τότε που είχαμε πει ότι θα ζητούσαμε …αποζημίωση!

Να γιατί επέμενα, εδώ και ενάμιση χρόνο , με αφορμή την νέα έκδοση του βιβλίου μου ΠΡΟ-ΙΜΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ, καλεσμένος στις τηλεοπτικές εκπομπές οτι :

Έπρεπε να αποφύγουμε την υπερκλιμάκωση της κρίσης με άκαιρα όνειρα , όπως αποδείχθηκε η ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά και της Ελλάδας, έχοντας δεδομένο τον μαχαιροβγάλτη Ερντογάν και την έλλειψη συμμαχιών που θα μας επέτρεπαν να δώσουμε την κατάλληλη απάντηση …

Αλήθεια: Εκείνες οι αεροναυτικές Γαλλικές δυνάμεις που βρίσκονταν στην περιοχή της τουρκικής NAVTEX, γιατί δεν έσπευσαν να καλύψουν την φρεγάτα μας ;

Τι λένε οι εξαίρετοι καθηγητές… ΑΟΖολογίας;

Ο…ΤΕΜΑΧΙΣΜΟΣ !

Άκουσα από τηλεοπτικό συντάκτη, ότι με την αεροναυτική άσκηση Ελλάδας- Γαλλίας (δύο γαλλικά αεροπλάνα Ραφάλ και δύο πλοία ,συν τέσσερις- πέντε ελληνικές φρεγάτες) …”τεμάχισαν- λέει – κυριολεκτικά” το χώρο της Νavtex του Ορούτς Ρέις.

Και μετά…

Και μετά;

Η …ΝΑΥΤΙΚΗ ΧΑΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Διαβάστε πως ελληνικά μέσα θριαμβολογούν για την στάση του Ισραήλ υπέρ της Ελλάδας:

” Μήνυμα ξεκάθαρης στήριξης στην Ελλάδα έστειλε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου ,με ανάρτησή του στο twitter μετά τη συνάντηση που είχε με τον Νίκο Δένδια :

«Διευκρίνισα ότι βλέπουμε πολύ αρνητικά οποιαδήποτε ενέργεια βίας στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου από οποιονδήποτε παράγοντα, περιλαμβανομένης της Τουρκίας» έγραψε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός”.

Προσέξτε τη διατύπωση: “Οποιαδήποτε ενέργεια βίας… από οποιονδήποτε παράγοντα…”.

Αν δεν κάνω …λάθος :

Η Ελλάδα δεν είναι ο παράγοντας εκείνος που έστειλε τα πολεμικά της πλοία (και όχι τα …γιοτ ) για να υπεραμυνθεί των δικαιωμάτων της που αναγνωρίζει τώρα το Ισραήλ , έναντι της ναυτικής ”’Χαμάς” του Ερντογάν;

ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ… ΚΛΕΙΔΙ

ΕΛΛΑΣ- ΓΑΛΛΙΑ – ΣΥΜΜΑΧΙΑ !

Ο Κ !

Αλλά μην μας πιάνει από τώρα η ελληνική θριαμβολογία.

Οι αεροναυτικές δυνάμεις της φίλης Γαλλίας θα παραμείνουν κοντά μας όσο διαρκεί η ελληνο- τουρκική κρίση ή είναι περαστικές;

Διαβάστε προσεκτικά την επίσημη ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Άμυνας:

– Η Γαλλία ανέπτυξε προσωρινά δύο καταδιωκτικά Rafale και δύο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της στην ανατολική Μεσόγειο.

– Τα δύο Rafale θα κάνουν σήμερα «σταθμό» στη Σούδα, στην Κρήτη και θα παραμείνουν εκεί μερικές ημέρες. Προηγουμένως, από τη Δευτέρα μέχρι και χθες, Τετάρτη, είχαν αναπτυχθεί στην Κύπρο για μια άσκηση.

– Το ελικοπτεροφόρο Tonnerre, που βρίσκεται καθ’ οδόν προς τη Βηρυτό για να μεταφέρει εκεί βοήθεια μετά τη φονική έκρηξη της 4ης Αυγούστου, ενώθηκε την περασμένη νύκτα στη Μεσόγειο με τη φρεγάτα La Fayette, που είχε αποπλεύσει από τη Λάρνακα της Κύπρου και πραγματοποίησε άσκηση με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

-Αυτή η στρατιωτική παρουσία – καταλήγει η ανακοίνωση – έχει στόχο να ενισχύσει την αυτόνομη αξιολόγηση της κατάστασης και να υπογραμμίσει τη δέσμευση της Γαλλίας στην ελεύθερη κυκλοφορία, στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη Μεσόγειο και στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Τη δύσκολη ώρα, ελπίζω οτι θα είναι μαζί μας και όχι …στη Βηρυτό…

 

ΠΑΡΙΣΙΝΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Καλώς ήλθες Γαλλία!… Αλλά και συ – στο βάθος – μας ζητάς “βαθύτερο διάλογο με την Τουρκία”… Όπως λέει ο Μακρόν στη δήλωση στήριξης. της Ελλάδας… Τελικά, το διάλογο με την ιμπεριαλιστική Τουρκία δεν θα τον αποφύγουμε…Προκειμένου να αποφύγουμε τα χειρότερα… Δυστυχώς ή…”ευτυχώς”, εκεί μας έφερε η παρορμητική, άκαιρη και μεγαλοϊδεατική πολιτική των …άοπλων γεωτρήσεων των Κυπρίων και των καθηγητών ΑΟΖολογίας ….

Ναι ! Επιμένω:  Στο εθνικό δόγμα “δεν συζητούμε τις διεκδικήσεις της Τουρκίας”, παραμένουμε μόνοι μας…

Ελλάς – Γαλλία- Συμμαχία ναι! Διάλογος αλά γαλλικά, για να πάρει η Τουρκία το μισό Αιγαίο – τη μισή ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο και τα μισά γκρίζα νησιά όχι, ευχαριστώ…

Αλλά : Αν δεν γίνεται αλλιώς, ας πάμε στο διάλογο με δικές μας διεκδικήσεις…

 

ΘΑ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΕΙ;

Προτάσεις από "Γενί Σαφάκ", "Χουριέτ", "Μιλλιέτ", "Τζουμχουριέτ" , Πρακτορείο "Αναντολού' και άλλα τουρκικά μέσα, έχει ο κ Τσίπρας για τακτική αρθρογραφία με θέμα τις παραχωρήσεις Μητσοτάκη στην Τουρκία...

Θα προλάβει να του τα γράφουν ;

 

Ο ... ΣΑΡΚΑΣΤΙΚΟΣ ΠΟΥΤΙΝ

ΕΝΤΕΧΝΗ, ΕΥΘΕΙΑ ΚΑΙ ΟΛΙΓΟΝ... ΣΑΡΚΑΣΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ

ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΔΩΣΕ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΤΡΕΙΣ ΝΕΕΣ

ΒΆΣΕΙΣ

ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΑΛΛΆΓΜΑΤΑ ΑΝΑΣΧΕΣΗΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ...

(ΚΑΙ ΝΑ ΘΥΜΙΣΩ ΟΤΙ - ΕΥΤΥΧΩΣ- Η ΡΩΣΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ...)