Χίος, Παρασκευή 24 Ιανουαρίου

Πόλη… ανθρωποδιώχτης

Τις συνέπειες του εξοβελισμού μας από την πόλη θα τις βρούμε μπροστά μας
Δείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 24/08/2019 - 08:58

Εξόχως εύγλωττη η εικονιζόμενη πινακίδα που τοποθετήθηκε τώρα τελευταία στα βόρεια των ναυτώνων, κοντά στο Τελωνείο της Χίου.  Για τους διερχόμενους και προσεγγίζοντες την περιοχή, λόγω δουλειάς, αναψυχής ή  αφιξοαναχώρησης από και προς την Τουρκία αντίστοιχα, θα είναι ήδη γνωστή.

Τι μας  πληροφορεί λοιπόν; Ότι απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση δεξιά και αριστερά της πινακίδας –ουσιαστικά στην περιοχή που διαγράμμισαν οι αρμόδιοι πριν τοποθετήσουν την πινακίδα, ενώ της απαγόρευσης, «εξαιρούνται ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα τις ώρες αφίξεων πλοίων  από το εξωτερικό δυο ώρες πριν» (Εύλογη απορία: Γνωρίζει ο καθένας πότε έρχεται πλοίο από το εξωτερικό;;;).

Βγαίνοντας από το Τελωνείο ο προερχόμενος από το εξωτερικό επισκέπτης, αν  δεν ανήκει σε γκρουπ, όπου θα το περιμένει κάποιο πούλμαν, αν δεν έχει προγραμματίσει τη διαμονή του σε κάποιο ξενοδοχείο για το οποίο θα χρησιμοποιήσει για τη μετάβασή του ταξί ή θα τον περιμένει ένας συνοδός για να τον μεταφέρει με ΙΧ της επιχείρησης διαμονής, τότε μόνο θα αναζητήσει να  νοικιάσει αυτοκίνητο. Κανείς δεν αντιτίθεται σε κάτι τέτοιο.

Παρόλο που τα γραφεία ενοικιάσεως βρίσκονται πάρα πολύ κοντά στο Τελωνείο (κατέχουν τη Φτωχιά Προκυμαία), είναι θεμιτό να βρίσκονται για το αναφερόμενο δίωρο και κάποια ενοικιαζόμενα οχήματα στην περιοχή που διαγραμμίστηκε. Καταλαβαίνουμε την αγωνία των επιχειρηματιών ενοικίασης οχημάτων, αφού  και γι’ αυτούς η οικονομική κρίση στένεψε κατά  πολύ τα περιθώρια επιβίωσης της επιχείρησής τους.

Το πρόβλημα, λοιπόν, δε δημιουργείται μ’ αυτούς τους συνανθρώπους μας, αλλά μ’ εκείνους που πήραν την απόφαση να απαγορεύσουν τη στάση και τη στάθμευση δια παντός στα ΙΧ κατά τις ώρες που δε θα χρησιμοποιούνται από τα προς ενοικίαση οχήματα (δείτε το σημείωμα του Λιμεναρχείου πάνω σε ένα από τα ΙΧ.

Απλό το ερώτημα προς τους ιθύνοντες: Μετά το δίωρο που  ο διαγραμμισμένος χώρος θα χρησιμοποιείται από τα ενοικιαζόμενα, δε θα μπορούσε να χρησιμοποιείται από τα ΙΧ, που δεν έχουν πια μια θέση στον ήλιο τούτης της  πόλης, αφού οι αρμόδιοι κόβουν - κόβουν - κόβουν θέσεις στάθμευσης, αλλά δεν αποδίδουν άλλες; Ξέρουν οι ιθύνοντες πόσοι συμπολίτες μας, κατά το πρωινό χρονικό διάστημα –που δεν φτάνουν από το εξωτερικό (Τουρκία ως επί το πλείστον) πλοιάρια- καταφεύγουν απεγνωσμένα σ’ αυτήν την περιοχή μη βρίσκοντας κάπου αλλού να σταθμεύσουν; Σκέφτηκαν καλά πού μπορεί να αφήσει κάποιος το όχημά του όταν αναμένει το πλοίο από ή προς Πειραιά, Μυτιλήνη, Σάμο ή αλλού όταν  και ο υποτιθέμενος χώρος στάθμευσης που βρίσκεται πίσω από τη γεφυροπλάστιγγα είναι κλειστός εδώ  και καιρό, ενώ απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση καθόλο το μήκος του δρόμου Λιμεναρχείου-Τελωνείου;

Πόλη ανθρωποδιώχτη θα κάνετε, κύριοι, αφού δυνατότητα να αγοράσουμε ελικόπτερα, εμείς οι θνητοί αυτόχθονες, δεν έχουμε. Μα  κι αν είχαμε, κι αυτά χώρο θα χρειάζονταν για να προσγειωθούν. Κύριοι, δεν είναι ανάγκη οι αποφάσεις σας, προσπαθώντας να  λύσουν ένα πρόβλημα, να δημιουργούν δέκα. Τα πράγματα είναι απλά: Δε χαλάμε παπάδες για να φτιάξουμε καλογέρους. Κοιτάμε να βρούμε τρόπο να εξυπηρετήσουμε δίκαια όλους τους πολίτες, αφού  όλοι μας έχουμε ανάγκες και δικαίωμα πρόσβασης για να τις αντιμετωπίσουμε.

Αυτό είναι ένα μόνο από τα πολλά στραβά και άδικα που αφορούν την πρόσβαση στην πόλη της Χίου -έστω κι αν οι «σύγχρονες αντιλήψεις» για την κινητικότητα στην πόλη μάς θέλουν εξοβελισμένους από αυτήν. Μακάρι τις συνέπειες του εξοβελισμού μας να  μην τις βρείτε μπροστά σας.-

Φραγκούλης Π. Κυλαδίτης

 

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 23/01/2020 - 18:28

Επιστολή προστάτη προς προστατευόμενο, αλλά και επιστολή προτροπής να συμβιβαστεί η Ελλάδα με την επεκτατική Τουρκία, χαρακτήρισε ο δημοσιογράφος Κώστας Μαρδάς την επιστολή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της επικύρωσης από τη Βουλή της νέας Συμφωνίας των Βάσεων Σούδας- Βόλου- Λάρισας- Αλεξανδρούπολη , που ετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ και προώθησε η ΝΔ.

Ο συμπατριώτης μας , καλεσμένος ως συγγραφέας του βιβλίου του ΒΑΣΕΙΣ, ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ, απάντησε στα ερωτήματα του παρουσιαστή του Αποκαλυπτικού Δελτίου Γιάννη Παπαγιάννη στο αθηναϊκό Κανάλι ΕΨΙΛΟΝ, λέγοντας, ότι:

Στην κατάσταση που βρισκόμαστε, εγκλωβισμένοι στο αμερικανικό …νταβατζιλίκι, πρέπει και αυτή την επιστολή να την αξιοποιήσουμε, προκειμένου να αποτρέψουμε έναν Αττίλα στα νησιά μας… Αλλά να μην μείνουμε εκεί. Οφείλουν όλα τα κόμματα να προωθήσουν αμυντική βιομηχανία, ώστε να μην εξαρτώνται οι Ένοπλες Δυνάμεις από τα αμερικανικά ανταλλακτικά σε μια ρήξη στο Αιγαίο… Μέχρι τότε, ας αποφύγουμε τους παρορμητισμούς, ανοίγοντας διάλογο με την Άγκυρα.

Αλλά: Αν μας επιτεθεί η Τουρκία, δικαιούμεθα να κλείσουμε τις βάσει . Ο Κώστας Μαρδάς επικαλέσθηκε το παράδειγμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, οποίος το 1975 κατάργησε το αγκυροβόλιο του Έκτου Στόλου στην Ελευσίνα , εξασφαλίζοντας το 1976 μια πιο ισχυρή δέσμευση της Ουάσιγκτον μέσω επιστολής Κίσσινγκερ.

 

Ο Κώστας Μαρδάς έκανε μια ιστορική αναδρομή, από το κομμουνιστικό κίνδυνο στον σημερινό αμερικανικό κίνδυνο.

 

Ακολουθεί η - διάρκειας μιας ώρας - εκπομπή:

 

https://www.youtube.com/watch?v=HD3d9HOlVEw