Προσφυγικό: Η υπηρεσιακή κυβέρνηση συνεχίζει το έργο μας

Δελτίο Τύπου της Ν.Ε. Χίου του ΣΥΡΙΖΑ
Παρ, 11/09/2015 - 15:17

Σε απάντηση πρόσφατων τοποθετήσεων του απερχόμενου βουλευτή της ΝΔ κ. Μηταράκη και της ΝΟΔΕ Χίου της ΝΔ κ. Μανωλάκη σχετικά με το προσφυγικό, οφείλουμε να επισημάνουμε:

  • Η απερχόμενη κυβέρνηση ήρθε αντιμέτωπη με ένα πρωτοφανές σε όγκο κύμα προσφυγικών ροών: σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2015 παρατηρείται αύξηση 850% στη χώρα μας (350% στη Χίο) σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Όσοι θεωρούν ότι τέτοιες αυξημένες ροές μπορούν να αντιμετωπιστούν μεμονωμένα από ένα κράτος και μάλιστα με όρους αποκλειστικά αποτροπής ή κλεισίματος των θαλάσσιων συνόρων, όχι απλά αποσιωπούν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πρακτικά αδύνατον, αλλά ανεύθυνα ψαρεύουν στα θολά νερά του εθνικισμού και του ρατσισμού.
  • Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου δεν είχε πράξει ούτε τα βασικά που θα επέτρεπαν τη στοιχειώδη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, παρόλο που η έξαρση του ήταν ήδη ορατή. Συγκεκριμένα, ενώ όφειλε να είχε υποβάλλει αίτημα για χρηματοδότηση και συγκεκριμένο πρόγραμμα τον Οκτώβριο του 2014 και ενώ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 έπρεπε να είχε δημιουργήσει 2500 θέσεις ανοιχτής φιλοξενίας για πρόσφυγες, δεν έκανε τίποτα.
  • Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατέβαλε σημαντική προσπάθεια και πέτυχε στις 31 Ιουλίου την τακτική χρηματοδότηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με 470 εκ. για το άσυλο, τη μετανάστευση και τα σύνορα. Το ποσό αυτό αφορά συνολικά το διάστημα ως το 2020 και η πρώτη δόση 30 εκ. θα εκταμιευθεί εντός των επόμενων ημερών. Επιπλέον, η κυβέρνηση υπέβαλλε αιτήματα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παροχή έκτακτης βοήθειας στα νησιά, τα οποία πρόσφατα εγκρίθηκαν. Ακόμα, συστηματοποιήθηκε η εκτέλεση έκτακτων δρομολογίων για την αποφόρτιση των νησιών.

Παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα, η υπηρεσιακή κυβέρνηση βασίζεται σε αυτές τις συντονισμένες – και με αίσθημα ανθρωπισμού και σεβασμού των Διεθνών Συμβάσεων - δράσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως άλλωστε και ο ίδιος υπηρεσιακός υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει παραδεχτεί.

Σχετικά Άρθρα