Χίος, Τετάρτη 3 Ιουνίου

Προτάσεις για θέματα για το Δημοτικό Συμβούλιο στο πλαίσιο της ενίσχυσης δημοτών και επιχειρήσεων που πλήττονται λόγω της πανδημίας

Επιστολή της ΛΑΣ στον πρόεδρο του Δημ. Συμβουλίου
Κυρ, 05/04/2020 - 18:08

 

Α. Προμήθεια από το Δήμο Χίου ηλεκτρονικού εξοπλισμού και διάθεσή του σε οικογένειες που δεν διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση των παιδιών

 

Εντύπωση προκάλεσε η απάντηση της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Παιδείας προς την Δ/νση Πρωτ. Εκπ/σης στις 03/04/2020, ότι η προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού των σχολείων πρέπει να γίνει μέσω της ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΕ, γνωρίζοντας ότι κάτι τέτοιο για να απαντηθεί και να εγκριθεί, μάλλον θα έχει περάσει η περίοδος εγκλεισμού - καραντίνας, αφού τα αιτήματα  των σχολείων χρονίζουν. Μάλλον δεν κατανόησε η Πρόεδρος της Επιτροπής ότι τα αιτήματα για εξοπλισμό αφορούν στα μέτρα που λήφθηκαν και την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης των μαθητών όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης - ακόμα και αυτών των νηπιαγωγείων. Είναι προφανές ότι επίσης δεν κατανοούν ότι μπορεί μια οικογένεια να μην διαθέτει τον εξοπλισμό που απαιτείται για να παρακολουθήσει ο μαθητής το σχολικό πρόγραμμα ή ακόμη αν η οικογένεια έχει περισσότερα παιδιά απαιτείται πάνω από ένας Η/Υ ή tablet κλπ.

 

Ως εκ τούτου ζητούμε από το Δημοτικό Συμβούλιο να συζητηθεί το θέμα και να ληφθεί απόφαση, στα πλαίσια των εκτάκτων μέτρων που ένα δήμος μπορεί να λαμβάνει, σχετικά με την άμεση προμήθεια απαραίτητου εξοπλισμού των σχολείων και δια μέσου αυτών των οικογενειών των μαθητών με οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο, είτε δια της αγοράς είτε δια της διάθεσης παλαιού υλικού (Η/Υ) που μπορεί να διαθέτει ο Δήμος και δεν χρησιμοποιείται.

 

Β. Λήψη μέτρων για την ελάφρυνση των δημοτών

 

Καθημερινά ενημερωνόμαστε για ΠΝΠ που υπογράφονται στο πλαίσιο λήψης μέτρων αντιμετώπισης του κορονοϊού, και αφορούν τον λαό και την επιβίωση του. Η αβεβαιότητα έχει εγκατασταθεί στις ζωές μας γιατί υπάρχει έντονος προβληματισμός, για να μην πούμε βεβαιότητα, ότι πολλά από τα μέτρα ήρθαν για να μείνουν, αφού η κυβέρνηση της ΝΔ βρήκε την ευκαιρία να περάσει μια σειρά αντιδραστικά μέτρα στοχοποιώντας μισθούς και εργασιακές σχέσεις χαρίζοντας εκατομμύρια  σε καναλάρχες και μεγάλες επιχειρήσεις. Η επιβίωση των επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων μικροεμπόρων και μισθωτών βρίσκεται σε οριακό σημείο.

 

Ως Λαϊκή Συσπείρωση Δ. Χίου, θεωρούμε ότι ο Δήμος Χίου, το ΝΠΔΔ η ΔΗΚΕΧ, οι επιχειρήσεις του, απαιτείται να λάβουν μέτρα για την ελάφρυνση των δημοτών και προτείνουμε:

  • Εξασφάλιση των θέσεων και αποδοχών των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε δομές του δήμου, του ΝΠΔΔ της ΔΗΚΕΧ, των δημοτικών επιχειρήσεων που υπολειτουργούν ή έχει ανασταλεί η λειτουργία τους.
  • Να στηριχτεί το «Βοήθεια στο σπίτι», ώστε να μπορεί να καλύψει τις διευρυμένες ανάγκες των δημοτών όπως διαμορφώνονται σήμερα
  • Απαλλαγή της καταβολής των μηνιαίων μισθωμάτων των κυλικείων των σχολείων, του Ιωνικού Κολυμβητηρίου, του κλειστού γυμναστηρίου κλπ., για το επόμενο εξάμηνο
  • Απαλλαγή της καταβολής μισθωμάτων για δημοτικούς χώρους, των επιχειρήσεων που έχει ανασταλεί η λειτουργία, για το επόμενο εξάμηνο.
  • Απαλλαγή από υποχρέωση καταβολής δημοτικών τελών μικρών επιχειρήσεων στις οποίες έχει παραχωρηθεί κοινόχρηστος χώρος
  • Απαλλαγή από υποχρέωση καταβολής του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί για όσες επιχειρήσεις έχουν αναγκαστεί να αναστείλουν ή να περιορίσουν τη λειτουργία τους
  • Να παγώσουν οι όποιες οφειλές προς τον Δήμο, πολιτών ,μικρομεσαίων επιχειρήσεων κλπ, για το επόμενο εξάμηνο, να μην γίνει καμιά διακοπή νερού.
  • Να υπάρξει γραμμή στήριξης του Δήμου, μέσω της Δ/νσης Πρόνοιας, για όποιον συμπολίτη έχει ανάγκη
  • Ο Δήμος Χίου θα πρέπει να απαιτήσει από την κυβέρνηση την ενοικίαση ξενοδοχείων για να λειτουργήσουν ως χώροι καραντίνας όπως έπραξε και στη Θράκη, για τους πρόσφυγες-μετανάστες και τις ευάλωτες ομάδες.
  • Ο Δήμος Χίου θα πρέπει να απαιτήσει επίσης , υπό τις διαμορφούμενες συνθήκες την αποσυμφόρηση σε πρώτη φάση της ΒΙΑΛ , που μπορεί να αποτελέσει μια υγειονομική βόμβα, και να ακολουθήσει ο απεγκλωβισμός των προσφύγων , αντί να επικροτεί απόψεις περί «αποσυμφόρησης του 8%».

 

Από τη Λαϊκή Συσπείρωση

Μάρκος Σκούφαλος

    Κλαίρη Κωστάλα

Σχετικά Άρθρα

Τετ, 03/06/2020 - 18:05
φωτο αρχείου

Απελευθέρωση Προκυμαίας Κεντρικού Λιμένα Χίου από οχήματα παντός τύπου, πλην οχημάτων ειδικού σκοπού (Ε.Κ.Α.Β. – Π.Υ. – ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ – ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟΥ κ.λπ.)

α) Εφαρμογή άμεσης λύσης με μέτρα συν – αντιμετώπισης του κυκλοφοριακού

β) Προώθηση και εφαρμογή της μεσομακροπρόθεσμης λύσης του πολλαπλασιασμού των δυνατοτήτων του Κεντρικού Λιμένα Χίου (πρόταση Σταύρου Μιχαηλίδη και λοιπών εθελοντών Μηχανικών)

ΣΧΕΤ: Επιστολή μου από 22/05/2020

Κύριε Πρόεδρε, Κύριε Δήμαρχε, Κυρίες και Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Κυρία και Κύριοι εκπρόσωποι Υπηρεσιών, Φορέων και Πολιτών.

Για το άνω θέμα που καλείσθε να αποφασίσετε σήμερα είναι γνωστές οι διαδοχικές προσεγγίσεις για την λύση του αρχικά από το 2003 -  αρχιτέκτων κυκλοφοριολόγος Ιορδάνης Πετρίδης μόνιμος κάτοικος και εργαζόμενος σε Δήμο της Μεγάλης Βρετανίας και μετέπειτα από τα μέσα του 2004 που κατατέθηκε στο Λιμενικό Ταμείο Χίου η πρόταση Στ. Μιχαηλίδη, αλλά και από πέρσι που περατώθηκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή ο Περιφερειακός Δρόμος της Πόλης.

Κατά την ίδια εποχή είχε κατατεθεί πρόταση της Δ.Α. 20022006 για την κατασκευή προσωρινού χωματόδρομου σε επαφή με το εξωτερικό – παραθαλάσσιο τείχος του φρουρίου, με υποχρέωση να καθαιρεθεί όταν αποπερατωθεί ο περιφερειακός δρόμος της πόλης.

Τελικά για διάφορους λόγους: δεν εγκρίθηκε το πιο πάνω έργο από το Κ.Α. Συμβούλιο.

Όπως έχω αναφέρει σε προηγούμενο σημείωμά μου (σχετ. 1) που ενσωματώθηκε στην προηγούμενη Συνεδρίαση με το ίδιο θέμα, είναι δυνατό το κλείσιμο της Προκυμαίας για όλα τα οχήματα πλην του ειδικού -άνω- σκοπού. Εφόσον ΟΛΟΙ μας με πρώτη την Δημοτική Αρχή, ασχοληθούμε και επανασχεδιάσουμε σωστά το κυκλοφοριακό της Πόλης, όπως έχει γίνει και στους υπόλοιπους μικρούς και μεγάλους Δήμους της πατρίδας, δίδοντας προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του πεζού (στις μαμάδες με καρότσια, στα ΑΜΕΑ κ.λπ.) και στα καθαρά μέσα μετακίνησης (ποδήλατα, ηλεκτρικά πατίνια κ.λπ.).

Αυτό προϋποθέτει: σωστή οδοσήμανση, φωτιζόμενες διαβάσεις πεζών, νέο παραθαλάσσιο μέτωπο πολλαπλών χρήσεων, νέους χώρους στάθμευσης, χρήση των υπαρχόντων και σύνδεσή τους με την πόλη με ευέλικτα μεσαίου μεγέθους Λεωφορεία.

Η Χίος του Πολιτισμού, της ναυτιλίας, του εμπορίου και της μαστίχας, δεν επιτρέπεται να ανέχεται την χρήση της Προκυμαίας από θορυβώδη και επικίνδυνα μικρά και μεγάλα οχήματα που μηδενίζουν εκτός από την ποιότητα ζωής και την τουριστική της ανάπτυξη.

Εφόσον εφαρμοσθούν τα προηγούμενα, θα γίνει δυνατή η Πυροσβεστική Υποστήριξη του Κέντρου και των Περιχώρων της Πόλης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου, που πρόσφατα ο Διοικητής την χαρακτήρισε για λόγους παραβατικής στάθμευσης και έλλειψη οργάνωσης την πόλη ΑΒΑΤΟ, με ότι αυτό σημαίνει για την ασφάλεια των Δημοτών.Ως Φίλοι του Πεζού, τασσόμαστε: υπέρ του κλεισίματος της Προκυμαίας, εφόσον διατηρηθούν τα πεζοδρόμια της στην σημερινή θέση τους.

Τέλος, ως προς την μεσομακροπρόθεσμη ΟΡΙΣΤΙΚΗ λύση του προβλήματος, πρέπει έστω και με καθυστέρηση 15-16 ετών (!!) να προωθηθεί η πρόταση Στ. Μιχαηλίδη εκ νέου, όπως έπραξε στις 22/02/2005 ο Δήμαρχος ως Πρόεδρος – τότε – του Λιμενικού Ταμείου Χίου για τους λόγους που αναλυτικά αναφέρονται στο άνω έγγραφό του με Α.Π. 258/22-02-2005, το οποίο επισυνάπτεται στην παρούσα τοποθέτησή μου, προκειμένου να επαναπροωθηθεί αρμοδίως.

Εξ άλλου το Δημοτικό Συμβούλιο έχει συναποφασίσει ΟΜΟΦΩΝΑ για την ανάθεση μελέτης ποσού 690.000 ΕΥΡΩ για την αναβάθμιση και συμπλήρωση του παραθαλάσσιου μετώπου από Δασκαλόπετρα μέχρι Κεραμεία που πρωτοκατατέθηκε ως αίτημα, από το Δίκτυο Πολιτών και Φορέων (Φίλοι του Πεζού, Ποδηλάτες Χίου, Ποδηλατείν, Σύλλογος Αθλητών Υγείας Χίου – CHIOS RUNNING).

Τέλος ως άνθρωποι που πρέπει να κοιτάμε ψηλά, απαιτείται να συναποφασίσουμε τόσο για την προώθηση των κολλημένων ή εσφαλμένων έργων, όσο και για τα νέα που χρειαζόμαστε, όπως: η εφαρμογή της πρότασης Στ. Μιχαηλίδη, η ολοκλήρωση των Λιμενικών και των Οδικών Υποδομών του Λιμένα Μεστών και των Μαστιχοχωρίων, αλλά και της Λιμνοδεξαμενής στο Σαραπειό, από την οποία: θα υδρευθεί με ΠΟΣΙΜΟ νερό όλη η Ανατολική πλευρά του νησιού, από τα Καρδάμυλα μέχρι τα Νένητα.

 

Με τιμή, για τους φίλους του Πεζού: Δήμης Μυλωνάδης