Χίος, Τρίτη 14 Ιουλίου

Πρόταση Μουτζούρη για τοπικά προϊόντα στα γεύματα που παρέχονται στα ΚΥΤ

Πέμ, 14/05/2020 - 14:19

Μια πρόταση που έχει τη σημασία της και δίνει  αυτή την περίοδο διέξοδο σε επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα στα νησιά μας και βλέπουν τα προϊόντα τους αδιάθετα (χαρακτηριστική η περίπτωση των αγελαδοτρόφων της Χίου), καταθέτει ο  Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Συγκεκριμένα ζήτησε τα δωρεάν γεύματα που παρέχονται στους μετανάστες - πρόσφυγες στα Κ.Υ.Τ Λέσβου, Χίου, Σάμου να περιλαμβάνουν υποχρεωτικώς τοπικά προϊόντα, τα οποία θα προμηθεύονται από παραγωγούς των νήσων.

"Με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί έμπρακτη στήριξη του πρωτογενή τομέα αλλά και της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, οι οποίοι υπέστησαν και υφίστανται πολύ μεγάλες οικονομικές απώλειες εξαιτίας της μεταναστευτικής κρίσεως.

Αναμένουμε την υλοποίηση", αναφέρει δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Β. Αιγαίου.

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 14/07/2020 - 07:30

Στο πλαίσιο της πανελλαδικής στάσης εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ την Τετάρτη 15/7/2020, πραγματοποιείται 2ωρη στάση εργασίας από τις 10.00 π.μ. έως τις 12.00 μ. και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10.00 π.μ. στην κεντρική είσοδο της Διοίκησης του Νοσοκομείου

 

Σε σχετική ανακοίνωση του ΣΕΣΝΟΧ τονίζονται προς τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου.

"Συνάδελφοι,

οι  ανάγκες στη Δημόσια Υγεία και Πρόνοια είναι πάγιες και διαρκείς. Δεν ξεκίνησαν ούτε τελειώνουν με τον κορωνοϊό.

Το χειμώνα που ήταν στη κορύφωσή της η πανδημία χειροκροτούσαν το υγειονομικό προσωπικό και έταζαν τη μονιμοποίηση όλων των εκτάκτων. Εξάλλου όλοι θυμόμαστε το δημόσιο κάλεσμα του Υπουργού να εγγραφούν υποψήφιοι στις λίστες του Επικουρικού προσωπικού με την δέσμευση ότι θα μονιμοποιηθούν.

16.000 εργάζονται στα Νοσοκομεία και τις άλλες υπηρεσίες υγείας με ελαστικές μορφές απασχόλησης. Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες καθότι οι κενές οργανικές θέσεις είναι 40.000. Υπηρετούν με ανανεούμενες ετήσιες συμβάσεις χωρίς να μεσολαβεί ούτε μια ημέρα διακοπή.  Το ίδιο το κράτος διαπιστώνει ότι το κενό τους είναι δυσαναπλήρωτο, γι’ αυτό και οδηγούνται σε συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων.

Μάλιστα αν και εξήγγειλαν προκήρυξη 2100 μόνιμων προσλήψεων με τάχιστες διαδικασίες πριν ένα χρόνο, ακόμη δεν ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων. Με το υπάρχον προσωπικό θα κληθούμε τον χειμώνα να αντιμετωπίσουμε ένα νέο κύμα κορωνοϊού μαζί με την εποχική γρίπη. Εάν απολυθούν οι έκτακτοι που λήγουν οι συμβάσεις, η κατάσταση θα είναι εκτός ελέγχου.

 Επτά χρόνια χωρίς διακοπή δουλεύει το Επικουρικό προσωπικό. Συμμετείχαν στο διαγωνισμό 2Κ με αυξημένη μοριοδότηση και αρκετοί είναι εκτός των προσωρινών πινάκων επιτυχόντων. Με την έκδοση των οριστικών πινάκων απολύονται. Εργάζονται 4.000 υγειονομικοί υπάλληλοι στα Νοσοκομεία τέταρτο χρόνο μέσω ΟΑΕΔ με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων. Καλύπτουν αδιαμφισβήτητα πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Το Υπουργείο Υγείας δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει αν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους.

Στις υπηρεσίες καθαριότητας, ασφάλειας και εστίασης  υπηρετούν σήμερα 8.000 με ατομικές συμβάσεις εργασίας που ανανεώνονται συνεχώς.  Η Κυβέρνηση με ασάφειες στη νομοθετική ρύθμιση ανοίγει το δρόμο της επιστροφής των εργολάβων. Αντί να διώξει τους εργολάβους και από τα υπόλοιπα Νοσοκομεία όπου υπάρχουν, όπως ορίζει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, προσπαθεί με κάθε τρόπο να τους επαναφέρει σε όλα.

Οι εργολάβοι στοιχίζουν πολύ περισσότερα χρήματα στο κράτος, προσφέροντας κάκιστη ποιότητα υπηρεσιών και  συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα στους εργαζόμενους.

Είναι αιτία πολέμου η επιστροφή των εργολάβων. Σκόπιμα η Κυβέρνηση δεν ψηφίζει Νομοσχέδιο που θα δίνει  δυνατότητα στα Νοσοκομεία σύναψης νέων συμβάσεων εργασίας στις υπηρεσίες στήριξης και ήδη προκηρύσσονται διαγωνισμοί  για επιστροφή των εργολάβων. Κάποια Νοσοκομεία ήδη έχουν αναθέσει τις εν λόγω υπηρεσίες σε εργολάβους διώχνοντας τους συμβασιούχους.

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι η διαιώνιση των ελλείψεων προσωπικού και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, που εντάσσονται στο σχεδιασμό Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυβερνήσεων για λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό, οδηγεί στην αδυναμία κάλυψης των λαϊκών αναγκών τόσο σε «κανονικές περιόδους», όσο και, πολύ περισσότερο, σε περιόδους έξαρσης επιδημιών.

Διεκδικούμε τη μονιμοποίηση όλων των εκτάκτων. Εάν με τη λήξη των συμβάσεων απολυθούν θα είναι καταστροφικό για το σύστημα. Οι ισχυρισμοί ότι δήθεν δεν επιτρέπει το Σύνταγμα την μονιμοποίησή τους είναι κίβδηλοι. Τώρα η Κυβέρνηση μιλάει για μοριοδότηση σε επικείμενους διαγωνισμούς.  Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι μπορεί να απολυθούν.

Εξάλλου οι Δικαστές που με βάση το Ευρωπαϊκό Δίκαιο εκδίδουν αποφάσεις για απευθείας μετατροπή των συμβάσεων των εκτάκτων σε αορίστου χρόνου, γνωρίζουν να ερμηνεύουν το Σύνταγμα καλύτερα από τους Υπουργούς και τις Κυβερνήσεις. Τέλος η ομηρία.

Ζητάμε εδώ και τώρα την μονιμοποίηση των εκτάκτων.

Όχι στην επιστροφή των εργολάβων."

 

 

 

 

Για το ΔΣ

 

 

Ο Πρόεδρος                                                                                Η Γραμματέας

Λαμπαδοχυτός Γιάννης                                                                       Κουβαρά Ολυμπία