Χίος, Δευτέρα 22 Απριλίου

Προτελευταίο βήμα για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Χίου

Το Δημ. Συμβούλιο ενέκρινε χθες την Β2 φάση και παίρνει το δρόμο για το ΥΠΕΚΑ
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις ΦωτογραφίεςΑκούστε το ηχιτικό
Τρί, 19/03/2019 - 09:48
Ηχητικό απόσπασμα: 

Η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού δημιουργεί προβλήματα, όπως αυτό που αναδείχθηκε τις τελευταίες ημέρες με την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας τηγανελαιων στην Λαγκάδα για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Την παράμετρο αυτή έθεσε ο Δήμαρχος, ο οποίος το πρωί σε παρέμβασή του στο Ράδιο "Αλήθεια" σημείωσε ότι η Δημοτική Αρχή επεδίωξε κατά τη διάρκεια της θητείας της να ολοκληρώσει τις μελέτες που είχαν ξεκινήσει, ανάμεσά τους και το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης της Χίου.

Μάλιστα χθες το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε την τελευταία -Β2 -φάση του ΓΠΣ, οπότε αναμένεται, από εκεί και πέρα, η έγκρισή του από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και η δημοσίευσή του σε ΦΕΚ για να τεθεί σε ισχύ. Παράλληλα, όπως είπε, έχουν προχωρήσει τα υπόλοιπα ΣΧΟΟΑΠ στους πρώην δήμους, με εξαίρεση την Ομηρούπολη και την Ιωνία. Εκείνο που ακολουθεί στη συνέχεια, ώστε το σύνολο του νησιού να αποκτήσει χωροταξικό σχεδιασμό, είναι να ξεκαθαρίσει το ΥΠΕΚΑ τις προδιαγραφές με τις οποίες θα μπορέσει ο Δήμος να προκηρύξει το τοπικό χωρικό σχέδιο το οποίο θα ενσωματώσει τα σχέδια που ήδη έχουν εκπονηθεί και θα ολοκληρώσει το σχεδιασμό στις δύο ενότητες που δεν έχουν ΓΠΣ, δηλαδή την Ομηρούπολη και την Ιωνία.

Λυπηρό είναι ωστόσο εκείνο που εύστοχα σημειώνει ο δημοτικός σύμβουλος, Βασίλης Μυριαγκός, σε ανάρτησή του στο fb, ότι την ώρα που συζητούνταν το Γ.Π.Σ (που αφορά τη Χίο των επόμενων 30 χρόνων), η παρουσία συμβούλων στην αίθουσα συνεδριάσεων ήταν ισχνή.
Στην φωτογραφία του ίδιου - την οποία προβάλλουμε-  όπως επισημαίνει, ο φακός δεν ¨έπιασε¨δύο ακόμα Δ.Σ που ήταν παρόντες.

Σχετικά Άρθρα

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΙΔΙΩTΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
Κυρ, 21/04/2019 - 20:04
ΠΑΜΕ

Το Σωματείο μας στα πλαίσια των πρωτοβουλιών για την καλύτερη οργάνωση και επιτυχία της πρωτομαγιάτικης απεργίας πέρα από την ενημέρωση των συναδέλφων για τη συγκέντρωση  εκείνης της μέρας, θα πραγματοποιήσει σύσκεψη- συζήτηση για την "1η Μάη - εξελίξεις στο εργατικό κίνημα". Στην σύσκεψη αυτή καλούμε κάθε Σωματείο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, κάθε συνάδελφο που προβληματίζεται, αγωνιά, δεν βλέπει διέξοδο, κάθε συνάδελφο που καταλαβαίνει ότι πρόβλημα στη δουλειά του δεν είναι ατομικό.

Είναι ανάγκη όλοι εμείς που καταλαβαίνουμε ότι χρειάζεται ένας δρόμος προς όφελος των εργαζομένων, να βρεθούμε   από την πλευρά των συμφερόντων μας, χωρίς συμβιβασμούς και εκπτώσεις των σύγχρονων αναγκών μας και τον ρόλο που χρειάζεται να παίξουν τα σωματεία.

          Η πρωτομαγιά σ’ όλο τον κόσμο είναι μέρα των εργατών. Είναι η μέρα που στο πέρασμα των χρόνων έχει βαφτεί με αίμα ακόμα και όταν οι εργαζόμενοι διεκδικούσαν τα αυτονόητα. Στην Ελλάδα εκατοντάδες οι αγωνιστές έδωσαν τη ζωή τους επειδή δεν έκαναν πίσω, πάλεψαν για ζωή και δουλειά με δικαιώματα, για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση και προσφυγιά.

          Το Σωματείο μας ακολουθεί το δρόμο αυτό, τον δύσκολο. Το δρόμο της αντίστασης, της οργάνωσης και της αντεπίθεσης. Το δρόμο όμως, που σύμφωνα και με την πείρα που έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι είναι ο μοναδικός που μπορεί να αποδώσει οφέλη.

          Τη στιγμή που η κυβέρνηση φορολοαπαλάσει ακόμα περισσότερο τους εφοπλιστές, κάνοντας τη φορολόγισή τους εθελοντική, την ίδια στιγμή συμπολίτες μας κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους.

Την ίδια στιγμή που αυξάνουν τα κέρδη τους οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι βλέπουν τους μισθούς τους να μειώνονται.

Την ίδια στιγμή που δίνονται 4δις ευρώ για το ΝΑΤΟ, μειώνονται οι δαπάνες για υγεία, παιδεία κλπ.

Οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των προηγούμενων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, διαχειριστές του συστήματος και υπηρέτες των μονοπωλίων, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ προσφέρουν απλόχερα ανεργία, φτώχεια, θάνατο. Το σύστημα της εκμετάλλευσης δεν μπορεί να γίνει πιο ανθρώπινο, πιο δίκαιο. Δε μπορεί να ικανοποιήσει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Καμία ανοχή στη συνδικαλιστική μαφία!

Δίπλα στα αφεντικά και το πολιτικό προσωπικό τους βρίσκεται οργανωμένα ένας καλοταϊσμένος συνδικαλιστικός μηχανισμός, μια εργατική ελίτ. Αυτή η συνδικαλιστική μαφία στη ΓΣΕΕ προσπαθεί όλο αυτό το διάστημα να φέρει μέσα στο εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα, μεγαλοδιευθυντές και golden boys, νόθους, να φέρει με φυσική παρουσία την εργοδοσία.

Τα μνημόνια και όλα τα αντεργατικά μέτρα ιδιαίτερα των τελευταίων ετών, έχουν και τη δική τους υπογραφή. Είναι οι ίδιοι που λένε πως η απεργία έφαγε τα ψωμιά της. Είναι αυτοί που έκλεισαν τα μάτια όταν μπήκε στο γύψο το απεργιακό δικαίωμα, που κάλεσαν τους εργαζόμενους να απεμπολήσουν δικαιώματα στο μισθό και την Κοινωνική Ασφάλιση, να διαδηλώσουν με τα αιτήματα των επιχειρηματικών ομίλων και της κυβέρνησης.

Δεν έχουν τελειώσει ακόμα την αποστολή τους! Θέλουν τα συνδικάτα μηχανισμούς προώθησης της στρατηγικής των μονοπωλίων, της υπηρέτησης με κάθε τρόπο της ανταγωνιστικότητας, της μείωσης του μισθολογικού κόστους. Να υπηρετούν όλοι οι εργαζόμενοι αυτούς τους στόχους χωρίς αντιδράσεις, να υπάρχει σιγή νεκροταφείου.

Η εγγύηση ότι δεν θα τα καταφέρουν είναι η αταλάντευτη ταξική γραμμή πάλης, η πάλη για ενότητα των εργατών, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας, απέναντι σε εργοδοσία και κράτος, είναι η παρακαταθήκη για να κάνουμε βήματα μπροστά, για ισχυρή οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς για να επιβάλουμε το δίκιο μας. Καλούμε κάθε εργαζόμενο, να κρίνει την κατάσταση και να πάρει θέση απέναντι στη συνδικαλιστική μαφία. Να δώσει απάντηση στο παράρτημα Χίουτης συνδικαλιστικής μαφίας της ΓΣΕΕ, δηλαδή στην πλειοψηφία του ΕργατικούΚέντρου Χίου. Τα ψέματά τους ξεσκεπάζονται σιγά σιγά.

Την 1η Μάη πρέπει να εκφραστεί ένα ταξικό μαχητικό ρεύμα από όλους τους χώρους δουλειάς, σε μία μαζική, δυναμική συγκέντρωση στην πλατεία Βουνακιου.