Πρωτομαγιά από την ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Ν. Πλαστήρα

Τρί, 25/04/2023 - 21:48

Κάλεσμα σε πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στις 11.00 π.μ. στην πλατεία Νικολάου Πλαστήρα απευθύνει με ανακοίνωση του το Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ, σημειώνοντας: 

«Όλοι μαζί τιμάμε τους αιματοβαμένους αγώνες της Παγκόσμιας Εργατιάς.

Στην ακρίβεια και την εξαθλίωση. Απαιτούμε ασφάλεια στους χώρους δουλειάς και στη ζωή μας. Απεμπλοκή της χώρας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμος στην Ουκρανία.

1η Μάη, ημέρα που οι εργάτες όλου του κόσμου σηκώνουμε ψηλά τις γροθιές μας και με αισιοδοξία προχωράμε στον δρόμο που χάραξαν οι ήρωες εργάτες στο Σικάγο, οι 200 εκτελεσμένοι της Καισαριανής, οι χιλιάδες αγωνιστές που θυσιάστηκαν για το δίκιο του εργάτη, για την απελευθέρωση από την εκμετάλλευση.

Γεμίζουμε με αισιοδοξία από τα μηνύματα αγωνιστικής ανάτασης σε όλη την Ευρώπη. Ενώνουμε τη φωνή μας με τα εκατομμύρια εργάτες στη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία, το Βέλγιο και σε άλλες χώρες που με διάρκεια, μαζικότητα και αντοχή βγαίνουν στους δρόμους και διαδηλώνουν, απεργούν και διεκδικούν, ενάντια στην κοινή αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ για χάρη των επιχειρηματικών ομίλων.

Η 1η του Μάη είναι η μέρα που σηκώνουμε το ανάστημα και τη γροθιά μας απέναντι σε όλους αυτούς που μας καλούν να  μείνουμε στον δρόμο του ρεαλισμού με σκυμμένο το κεφάλι, να εγκλωβιζόμαστε σε κυβερνητικές εναλλαγές επιλογής του "μικρότερου κακού".

Απέναντι στο συνονθύλευμα κάθε πολιτικής απόχρωσης που στηρίζει το σύστημα της εκμετάλλευσης, τη λογική της «αναποτελεσματικότητας» των αγώνων, των «ξεπερασμένων» απεργιών.

Μόνο ο λαός σώζει το λαό

Ό,τι πέτυχαν οι εργαζόμενοι όλα αυτά τα χρόνια, το πέτυχαν μόνο με τον αγώνα τους! Αυτός είναι ο δρόμος που βαδίζουμε και σήμερα, 137 χρόνια μετά τον ξεσηκωμό των εργατών του Σικάγο που αγωνίστηκαν για το 8ωρο. Σε αυτόν το δρόμο συνεχίζουμε, ενάντια στην εκμετάλλευση, τους πολέμους, τη φτώχεια και την προσφυγιά μέχρι οι λαοί να νικήσουν !

Συνάδελφοι και συναδέλφισες, οι εργαζόμενοι και στη Χίο γνωρίζουν από πρώτο χέρι την ανεργία, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας που τσακίζουν κόκαλα, τις αμοιβές που βρίσκονται κάτω και από τον άθλιο κατώτερο μισθό των 663€. Τα γνωρίζουν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, που αγωνιούν για το ενοίκιο, το κόστος μεταφορών, οι εργαζόμενοι στο Δήμο, στο Νοσοκομείο, στο ΕΚΑΒ, που ζουν την ανασφάλεια, την εγκατάλειψη την ιδιωτικοποίηση ολοένα και περισσότερων υπηρεσιών. Τα γνωρίζουν οι συμβασιούχοι που απολύονται, όταν το διάστημα της πανδημίας κλήθηκαν να καλύψουν κενά στη πρώτη γραμμή μάχης. Τα γνωρίζουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα πού ζουν τα ωράρια λάστιχο και τους μισθούς πείνας και οι αυτοαπασχολούμενοι, που βλέπουν τους λογαριασμούς του ρεύματος, τα χρέη να τρέχουν. Τα μικρομάγαζα που στενάζουν.

Αυτοί μετράνε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές

Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά στα «άλλα Τέμπη» που βρίσκονται παντού γύρω μας, γιατί η ζωή μας μπαίνει στο ζύγι του κόστους. Δεν θα ανεχτούμε ότι στους χώρους δουλειάς, κάθε τρεις μέρες έχουμε έναν νεκρό, που φορτώνουν τάχα σε «το ανθρώπινο λάθος». Δεν θα ανεχτούμε τη «βροχή σοβάδων» σε σχολεία, με μαθητές που στοιβάζονται μαθητές στα κοντέινερ και τρέχουν σε ακατάλληλα και επικίνδυνα προαύλια. Σε σχολεία μη προσβάσιμα από  άτομα με κινητικά προβλήματα, χωρίς πιστοποιητικά πυρασφάλειας, χωρίς αντισεισμικό έλεγχο και θωράκιση.

Δεν θα ανεχτούμε τη διάλυση της Πρωτοβάθμιας Υγείας και του Νοσοκομείου Χίου.

Δεν θα ανεχτούμε να μας παίρνουν τα σπίτια τα κοράκια των τραπεζών.  

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΚΟΙΝΟ ΑΓΩΝΑ την 1η ΜΑΗ όλα τα σωματεία, τους συλλόγους και τους μαζικούς φορείς του κινήματος στο νησί μας, όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους απασχολούμενους, τις γυναίκες, τη  νεολαία, να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής και να οργανώσουν τη δράση τους, ώστε η Πρωτομαγιά να αποτελέσει συνέχεια των μεγάλων απεργιακών συγκεντρώσεων στις 8 και στις 16 Μάρτη ενάντια στο έγκλημα των Τεμπών, για να ηχήσει ξανά το σύνθημα: "Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας"!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ εδώ και τώρα:

• Σύγχρονες φθηνές και ασφαλείς συγκοινωνίες για όλο το λαό, ενάντια στην πολιτική της απελευθέρωσης και του «κόστους-οφέλους» που θεωρεί την ανθρώπινη ζωή κόστος. Μείωση κατά 50% όλων των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εισιτηρίων. Δωρεάν μετακινήσεις για άνεργους, φοιτητές , στρατευμένους, ΑΜΕΑ και χρονίως πάσχοντες.

• Ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε δημόσιες υποδομές και χώρους δουλειάς. Επαρκής στελέχωση των Επιθεώρησης Εργασίας και Τμήματος Υγιεινής και ασφάλειας.

• Ξεπάγωμα της διετίας 2016 – 17, αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ και επαναφορά 13ου - 14ου μισθού.

• Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για όλα τα νησιά, κατά 50%. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ με γενναία μείωση των δημοτικών τελών.

• Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια. Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας και του ηλεκτρικού ρεύματος. Κατάργηση όλων των συμβάσεων που καθορίζουν τις Ρήτρες αναπροσαρμογής. Κατάργηση του χαρατσιού επιδότησης των ΑΠΕ.

• Στήριξη της Α’-Β’/θμιας Υγειονομική Περίθαλψη, με γενναία χρηματοδότηση. Προσλήψεις προσωπικού με σταθερή δουλειά και δικαιώματα στην υγεία, την πρόνοια, το ΕΚΑΒ, στην εκπαίδευση, στην τοπική διοίκηση και στους τομείς πολιτικής προστασίας, με την ανάλογη χρηματοδότηση. Στελέχωση  Οίκου Ναύτου με νέες προσλήψεις γιατρών και προσωπικού.

• Ασφάλεια στους χώρους δουλειάς (Σχολεία, Νοσοκομεία, δημοσ. υπηρεσιες κ.λπ.)

• Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, υπογραφή Σ.Σ.Ε. Ξεπάγωμα των τριετιών.

• Άμεση και γενναία διαγραφή των χρεών αυτοαπασχολούμενων, εργαζομένων και ανέργων, όχι στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς για τα λαϊκά νοικοκυριά.

• Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων οργανισμών, υπηρεσιών και φορέων.

• Όχι στην Ιδιωτικοποίηση του Νερού

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ.

Δεν ανεχόμαστε να αποτελεί η χώρα μας πολεμικό ορμητήριο σε βάρος άλλων λαών. Να σταματήσει η επικίνδυνη πολεμική εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία που μετατρέπει το λαό μας σε στόχο.

Παίρνουμε την Ιστορία στα χέρια μας γιατί μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό.

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά! Βαδίζουμε στον δρόμο των εργατών του Σικάγο και όλων των ηρώων της παγκόσμιας εργατιάς!

1η του Μάη στις 11:00 στην πλατεία».

Σχετικά Άρθρα