Χίος, Τρίτη 18 Φεβρουαρίου

Πρωτομαγιά στο Εργατικό Κέντρο Χίου

Στον καθιερωμένο διαγωνισμό ζωγραφικής της Επετείου, φέτος έλαβαν μέρος και παιδιά από την Κρήτη.
Δείτε τις Φωτογραφίες
Τετ, 01/05/2019 - 18:45

Εκδήλωση τιμής, μνήμης και εγρήγορσης της κοινωνίας για την Εργατική Πρωτομαγιά, για όλους αυτούς που πάλεψαν για το δίκιο και για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη ζωή και την εργασία, για τις ματωμένες πρωτομαγιές του Σικάγο και της Ελλάδας, για τους νεκρούς που διεκδίκησαν και πέτυχαν το οχτάωρο εργασίας μαζί με την εξασφάλιση οχτάωρου ύπνου και τις οχτώ ώρες ελεύθερου χρόνου για τους εργαζομένους και τους εργάτες μέσα στο εικοσιτετράωρο του ημερονυκτίου και τόσες άλλες ασφαλιστικές δικλείδες που νομοθέτησαν οι προηγούμενοι αιώνες για τους αδυνάτους και τις ευαίσθητες ομάδες των ανθρώπινων κοινωνιών, πραγματοποιήθηκε στις 10.30 π.μ. την Τετάρτη 1η Μαΐου 2019 στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χίου.

Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χίου Κωνσταντίνος Λίνας, ο Εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ Κωνσταντινος Καρατζάς, ο Μιχάλης Τσακός Πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων, ο Μιχάλης Ατσίπαπας Πρόεδρος Συνταξιούχων ΝΑΤ, ο Λάμπρος Χειλάς Πρόεδρος Συνταξιούχων ΙΚΑ , Εκπρόσωπος των Πολιτικών Συνταξιούχων Χίου και η Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου Μαρία Μουτρίκα, απέδωσαν χαιρετισμό στην επέτειο, απευθυνόμενοι σε όσους εργαζομένους και όσο κοινό ευαισθητοποιήθηκε και προσήλθε. Όλοι αναφέρθηκαν στους αγώνες των προηγουμένων γενεών και στη μέριμνα που πρέπει να έχει η Πολιτεία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την παιδεία, και την επαρκή και ικανοποιητική αμοιβή των εργαζομένων. Αναφορές έγιναν στα ειδικά θέματα που απασχολούν κάθε κλάδο και στην καταστρατήγηση των ανθρωπίνων και των εργασιακών δικαιωμάτων από όλες τις Κυβερνήσεις μηδεμίας εξαιρουμένης.

Στην Εκδήλωση έδωσαν το παρόν ο Αντιπεριφερειάρχης Σταμάτης Καρμαντζης και ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς, οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Κώστας Τριαντάφυλλος και Μανώλης Στάθης με συμπολιτευτές τους, ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. Νίκος Ανδρουλάκης (μαζί με ντόπιους εκπροσώπους του κόμματος) που βρισκόταν στη Χίο από την προηγούμενη μέρα για ομιλία του, καθώς επίσης και εκπρόσωποι-υποψήφιοι από όλους τους πολιτικούς συνδυασμούς (πλην του ΚΚΕ που βρισκόταν την ίδια ώρα στην Πλατεία Ν. Πλαστήρα στην ανάλογη εκδήλωση της ΑΔΕΔΥ) που λαβαίνουν μέρος στις επικείμμενες Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές. 

Τέλος βραβεύθηκαν τα παιδιά (φέτος και από την Κρήτη) που έλαβαν μέρος στον καθιερωμένο πλέον διαγωνισμό ζωγραφικής (με θέμα την πρωτομαγιά) που διεξάγει κάθε χρόνο το Εργατικό Κέντρο Χίου. Δόθηκαν τα βραβεία στους διακριθέντες και μοιράστηκαν αναμνηστικά συν δώρο (βιβλία του Μπάμπη Κοιλιάρη με οδηγίες ζωγραφικής) σε όλα τα παιδιά.   

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 18/02/2020 - 21:40

Είναι ένας φορέας, που μπορεί και για πρώτη φορά να παίρνει θέση, για θέμα γενικού ενδιαφέροντος, πέραν του κατ' αξοχήν αντικειμένου που ασχολείται και αυτό από μόνο του ίσως κάτι να λέει.

Ακολουθεί ακακοίνωση της Φιλοδασικής Χίου.

 

Προς

Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

 

Κοινοποίηση

Α. Διεύθυνση Δασών Χίου

Β. ΜΜΕ Χίου

 

                                                   Χίος, 18 Φεβρουαρίου 2020

 

 

       Δ Ι Α Μ Α Ρ Τ Υ Ρ Ι Α και  Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

 

Της Φιλοδασικής Ενωσης Χίου, που εδρεύει στην πόλη της Χίου κι εκπροσωπείται νόμιμα.

Η Φιλοδασική Ενωση Χίου έχει ιδρυθεί προ 60 και πλέον ετών, με σκοπό αποκλειστικά και μόνον την διάσωση των υφισταμένων δασών και την αναδάσωση του νησιού. Εργάζεται αδιάκοπα και επίμονα για την δημιουργία δασικών πυρήνων, δημιουργώντας κάθε έτος νέους, ενώ παράλληλα φροντίζει τους ήδη υφιστάμενους με κλάδεμα και πότισμα. Στην μέχρι σήμερα πορεία της έχει δημιουργήσει στο νησί της Χίου πάνω από 200 δασικούς πυρήνες και έχει φυτεύσει πάνω από 110.000 δένδρα.

Στα πλαίσια της προ ημερών επίταξης εκτάσεως στο 17ο χιλιόμετρο Χίου Βολισσού, διαπιστώνουμε ότι ο επιταχθείς χώρος περιλαμβάνει και πέντε (5) δασικούς πυρήνες της Φιλοδασικής, που βρίσκονται επί της επαρχιακής οδού και είναι

  1. ο με αριθμό 130, εκτάσεως 5 στρεμμάτων,
  2. ο με αριθμό 77, εκτάσεως 6 στρεμμάτων,
  3. ο με αριθμό 55, εκτάσεως 9 στρεμμάτων,
  4. ο με αριθμό 105, εκτάσεως 15 στρεμμάτων και
  5. ο με αριθμό 178, εκτάσεως 9 στρεμμάτων.

Οι πυρήνες αυτοί έχουν δημιουργηθεί με πολύ κόπο και μεργασία πολλών ετών, είναι ασφαλώς περιφραγμένοι και εμπεριέχουν χιλιάδες πεύκα, κουκουναριές, γλαυκά πεύκα, κυπαρίσσια, δενδρολίβανα κλπ, ηλικίας 20-30 ετών-πλην του 5ου άνω πυρήνα όπου τα δενδράκια είναι 2-3 ετών- και αποτελούν πλέον δάση προορισμένα να ωφελήσουν τους Χιώτες, βελτιώνοντας το κλίμα, προσφέροντας καλαισθησία και πνεύμονες πρασίνου, προστατεύοντας το περιβάλλον, αναδεικνύοντας το νησί και αποκαθιστώντας σιγά σιγά τον αρχαιόθεν χαρακτήρα της νήσου Χίου ως «Πιτυούσα», δηλαδή γεμάτη πεύκα.

Προκύπτει λοιπόν ότι είναι αδιανόητο να περιληφθούν οι 5 αυτοί πυρήνες στο σχεδιασμό του Υπουργείου σας για δημιουργία πόλης μεταναστών πάνω στο όρος Αίπος, αφού η ενδεχόμενη και άκρως πιθανολογούμενη καταστροφή τους θα στερήσει το νησί από μεγάλο μέρος δάσους, συνολικού εμβαδού άνω των 44 στρεμμάτων, το οποίο είναι ανέφικτο να ξαναδημιουργηθεί.

Σημειωτέον ότι ακόμη και αν ακόμη δεν καταστραφούν οι άνω πυρήνες μας από τα μηχανήματα του Υπουργείου σας, η γειτνίασή τους και μόνο με την σχεδιαζόμενη πόλη, προεξοφλεί χωρίς καμμία απολύτως αμφιβολία τον αφανισμό τους, αφού οι μετανάστες είναι πλέον ή βέβαιον ότι θα κόψουν όλα τα δένδρα μέχρις ρίζας για να έχουν καύσιμη ύλη, όπως άλλωστε η πρόσφατη εμπειρία στο Χαλκειός καταδεικνύει.

Με την παρούσα μας ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΘΑ ΕΝΤΟΝΩΣ για τον σχεδιασμό του Υπουργείου σας, το οποίο περιφρονεί πλήρως τον πολύτιμο δασικό πλούτο του νησιού, που έχει γεννηθεί από τις συνεχείς και άοκνες προσπάθειες της Ενωσής μας. Περαιτέρω με την παρούσα μας σας ΚΑΛΟΥΜΕ όπως απόσχετε όχι μόνον από την συμπερίληψη των δασών μας στην επιταγμένη έκταση, αλλά και όπως τροποποιήσετε τον σχεδιασμό σας ώστε η μελλοντική πόλη όχι μόνον να μην γειτνιάζει με τους πυρήνες μας αλλά να απέχει αρκετά χιλιόμετρα από αυτούς ώστε να διασφαλισθεί η συνέχιση της ύπαρξης πρασίνου και ζωής στο όρος Αίπος.-

 

                           Για το ΔΣ της Φιλοδασικής

                                      Ο Πρόεδρος

                             Ιωάννης Κοικκινάκης