Χίος, Τρίτη 7 Ιουλίου

Σε αναζήτηση χώρων για επιπλέον εκλογικά τμήματα στις εκλογές του Μάη

4 κάλπες ανά τμήμα... χωρίς να υπολογιστεί το ενδεχόμενο πρόωρων Βουλευτικών
Τετ, 09/01/2019 - 15:32

 

Σε αναζήτηση νέων χώρων που θα στεγάσουν τα επιπλέον εκλογικά τμήματα που θα χρειαστεί ο μηχανισμός διενέργειας εκλογών της 26ης Μαϊου (αυτοδιοικητικών και ευρωεκλογών) βρίσκεται το Υπουργείου Εσωτερικών και ήδη μέσω των υπηρεσιών των Περιφερειακών Ενοτήτων και των Δήμων,  εξετάζονται οι δυνατότητες που υπάρχουν, με τη Χίο, στην παρούσα φάση να μην αντιμετωπίζει πρόβλημα, αφού δεν στερούμαστε δημόσιων χώρων (κυρίως σχολείων).

Ήδη από το Δήμο Χίου έχουν αποσταλεί μέσω της Π.Ε. προτάσεις, τις οποίες θα συνεκτιμήσει το ΥΠ.ΕΣ. που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Το χαρακτηριστικό αυτής της εκλογικής αναμέτρησης έχει να κάνει κυρίως με τις κάλπες που θα στηθούν και το χρόνο που θα απαιτηθεί για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα ο κάθε ψηφοφόρος, αφού εκτιμάται ότι θα χρειαστεί 15 λεπτά για να μπαινοβγαίνει στο παραβάν και ρίχνει στην κάλπη την ψήφο του.

Σε κάθε εκλογικό τμήμα θα υπάρχουν 4 κάλπες:

Μια για την Ευρωβουλή, μια για τον δήµαρχο και το δηµοτικό συµβούλιο, ξεχωριστή για το τοπικό συµβούλιο (εξαιρούνται µόνο περίπου 60 από τους 325 δήµους που δεν αποτελούν προϊόν συνένωσης λόγω «Καλλικράτη», όπως είναι πολλοί στην Αττική αλλά και εκείνοι των µικρών νησιών) και τέλος, μια ακόμη για τον περιφερειάρχη και το περιφερειακό συµβούλιο.

Η ξεχωριστή κάλπη για το τοπικό συµβούλιο προέκυψε από τον «Κλεισθένη» και αυξάνει τον χρόνο που θα πρέπει να αφιερώσει κάθε ψηφοφόρος προκειµένου να ολοκληρώσει τη διαδικασία από την ώρα που θα προσέλθει στο εκλογικό τµήµα µέχρι να εκπληρώσει το δικαίωµα-υποχρέωσή του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ethnos.gr. πανελλαδικά το ΥΠΕΣ προβλέπει  διπλάσιο αριθμό εκλογικών τμημάτων, ενώ υπολογίζεται ότι  θα χρειαστούν 150.000 επιπλέον κάλπες.

Θυμίζουμε ότι στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 στη Χίο είχαμε 151 εκλογικά τμήματα. Αν υπάρξουν πάντως αλλαγές, αυτές, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα αφορούν στα αστικά κέντρα και όχι στα χωριά, που ούτως ή άλλως ο αριθμός των εγγεγραμμένων, ανά τμήμα, είναι μικρός.

Το υπουργείο σχεδιάζει να μειώσει τον αριθμό των εγγεγραμμένων ανά τμήμα στους 500.

Κι όλα αυτά χωρίς να υπολογίσει κανείς το ενδεχόμενο, λόγω των κυβερνητικών αναταράξεων, να μας προκύψουν το ίδιο διάστημα και πρόωρες βουλευτικές εκλογές...

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 07/07/2020 - 06:46

Τι να σημαίνει άραγε αυτό; Δεν ήταν ελκυστική η πρόσληψη Συνοριοφυλάκων ή... εξαντλήθηκαν οι νέοι των νησιών;

Μπορεί όμως να ισχύει και συνδυασμός των δύο.

Έτσι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε χθες την κατάθεση τροπολογίας για την πλήρωση θέσεων συνοριοφυλάκων που δεν καλύφθηκαν από την προηγούμενη προκήρυξη.

Όπως σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, είχαν προκηρυχθεί 800 θέσεις στα νησιά, όμως με το κριτήριο της εντοπιότητας που είχε τεθεί, δεν υπήρξε ο αναγκαίος αριθμός υποψηφίων.

Έτσι, επαναπροκηρύσσονται οι εναπομείνασες κενές θέσεις με υποψήφιους από γειτονικές περιφέρειες για να καλυφθούν οι ανάγκες για τη διαχείριση του μεταναστευτικού στα νησιά.