Χίος, Τετάρτη 13 Νοεμβρίου

Σε Κάρμαντζη και Βουρνού για τα τηγανέλαια οι Λαγκαδούσοι

Επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη στον αν. Υπ. Περιβάλλοντος για ακύρωση της άδειας λειτουργίας της μονάδας
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Τρί, 23/04/2019 - 14:45

 

Για μια ακόμη φορά, κάτοικοι της Λαγκάδας και όχι μόνο, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Νικολάου Πλαστήρα, ζητώντας  την στήριξη των πολιτών, μέσω υπογραφών που συγκέντρωσαν, προκειμένου να ακυρωθεί η άδεια που έχει δοθεί από την αποκεντρωμένη διοίκηση στην μονάδα επεξεργασίας τηγανέλαιων.

Οι κάτοικοι δήλωσαν αποφασισμένοι να μην σταματήσουν τον αγώνα τους  καθώς, όπως ανέφεραν, η άδεια δόθηκε στον επιχειρηματία χωρίς να έχει ενημερωθεί η τοπική κοινωνία, συμπληρώνοντας ότι και οι εισηγήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών της Περιφέρειας είναι αρνητικές.

Επιτροπή των κατοίκων πραγματοποίησε συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη, Σταμάτη Κάρμαντζη, ζητώντας του παρέμβαση στον αρμόδιο υπουργό έτσι ώστε να ακυρωθεί η αδεία.

Ο κ. Κάρμαντζης δεσμεύτηκε ότι άμεσα θα στείλει επιστολή τονίζοντας στους κατοίκους ότι από την πρώτη στιγμή είναι δίπλα τους, κοινοποιώντας μάλιστα λίγη ώρα αργότερα το περιεχόμενό της. Στην συνέχεια οι Λαγκαδούσοι πήγαν στο Δημαρχείο Χίου προκειμένου να παραστούν στην συνεδρίαση της Οικονομικής επιτροπής του Δήμου.

Ακολουθεί η επιστολή Κάρμαντζη στον αν. Υπουργό Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελο:

"Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

            Συμμεριζόμενος απολύτως το ομόθυμο αίτημα των συμπολιτών μας στις κοινότητες Λαγκάδας και Συκιάδας Χίου ζητώ την άμεση ακύρωση της άδειας λειτουργίας της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση τηγανελαίων στην περιοχή Καρυδάς Λαγκάδας.

            Η εγκατάσταση της εν λόγω μονάδας σε μια περιοχή μοναδικού φυσικού κάλλους θα υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα έχει βαρύτατες επιπτώσεις στον τουρισμό ο οποίος αναπτύσσεται στην περιοχή. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι οι κάτοικοι δεν πήραν μέρος στην Διαβούλευση για τη χωροθέτηση και αδειοδότηση της εν λόγω μονάδας κατά παράβαση της ευρωπαϊκής και ελληνικής νομοθεσίας.

Τέλος, για την εν λόγω μονάδα υπάρχουν δυο αρνητικές  γνωμοδοτήσεις από τις αρμόδιες σε θέματα περιβάλλοντος υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, οι οποίες προκλητικά αγνοήθηκαν από την αδειοδοτούσα αρχή (Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου) και ως εκ τούτου δεν τέθηκαν υπόψη του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ), το οποίο είναι το αρμόδιο όργανο για να κρίνει για την σημαντικότητα αυτών.

Για όλους αυτούς τους λόγους ζητώ να προχωρήσετε άμεσα στην ακύρωση της άδειας λειτουργίας της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση τηγανελαίων στην περιοχή Καρυδάς Λαγκάδας.

 

Με εκτίμηση

 

 

Σταμάτης Κάρμαντζης

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΧΙΟΥ"

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 12/11/2019 - 19:29

Είναι τεράστια καταλαμβάνοντας 1,5 στρέμμα. Είναι ορατή από πολύ μακριά και από όλες της πλευρές αν και ο Δήμαρχος Γιώργης Δανιήλ ξεκαθαρίζει, ότι τον ενδιαφέρει κυρίως να την βλέπει η… Αθήνα, εκείνη ντε που επιμένει ότι οι Οινούσσες πρέπει να έχουν ΦΠΑ 24% και να στελεχώνονται με Καθηγητές τον... Νοέμβριο.

Αναφερόμαστε στην μεγάλη πέτρινη σημαία των Οινουσσών, την οποία και θα παρουσιάσουμε αύριο σε σχετικό τηλεοπτικό ρεπορτάζ.

Μερικές λεπτομέρειες που έχουν σημασία. Η πρωτοβουλία ήταν συλλογική και αυθόρμητη. Συμμετείχαν δεκάδες, κυρίως νέοι καθώς ο λόφος δεν είναι προσβάσιμος, παρά μόνο με οχήματα 4χ4. Χρειάστηκε να κουβαληθούν χιλιάδες πέτρες, να τσιμεντωθούν, για να κρατηθούν από την βροχή και να βαφτούν.