
Λίγο ακόμα και θα έχουμε στο νησί, μισό... Σκυλίτσειο, αφού όπως καταγγέλλει το ΣΕΣΝΟΧ εκτός των άλλων οι ελλείψεις Ιατικού, Νοσηλευτικού αλλά και Διοικητικού προσωπικού αγγίζουν πλέον το 40%!
Το Σωματείο αντιδρά με άλλη μια στάση εργασίας την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 11.00 π.μ. - 3.00 μ.μ. που όμως είναι χωρίς νόημα, πρώτον επειδή η υπόλοιπη κοινωνία κοιμάται και δεύτερον επειδή το προσωπικό ασφαλείας είναι τόσο, που η στάση εργασίας στην ουσία είναι τυπική.
Κατά τα άλλα, στου "κουφού την πόρτα" χτυπά άλλη μια ανακοίνωση του ΣΕΣΝΟΧ, η ακόλουθη:
Χίος, 23/09/24
Η πολιτική υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της υγείας, που προωθούν το Υπουργείο Υγείας και οι διοικήσεις των ΥΠΕ και των νοσοκομείων, οδηγεί σε συνειδητή υποβάθμιση τόσο της περίθαλψης των ασθενών όσο και της εργασίας των υγειονομικών. Κυρίως όμως, εξαναγκάζει εκατοντάδες ασθενείς να ακριβοπληρώνουν τον ιδιωτικό τομέα για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις που έχουν ανάγκη, τις οποίες έχουν ήδη ακριβοπληρώσει μέσω των ασφαλιστικών τους εισφορών για υγειονομική περίθαλψη.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα νοσοκομείου όπου η πολιτική υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης έχει δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα – που θα επιδεινωθούν στο μέλλον – είναι και το «Σκυλίτσειο» νοσοκομείο Χίου, όπου:
- Παραμένουν κενές δεκάδες οργανικές θέσεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, τα κενά των οποίων επιχειρούν να καλύψουν συμβασιούχοι συνάδελφοι, που βρίσκονται σε εργασιακή ομηρία διαρκείας. Σήμερα τα κενά των οργανικών θέσεων του νοσηλευτικού τομέα αγγίζουν το 40%, ενώ στη διοικητική υπηρεσία, δεν έχουν αντικατασταθεί οι εργαζόμενοι που συνταξιοδοτήθηκαν ή μετακινήθηκαν σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Ακόμα παραμένουν κενές το 40% των οργανικών θέσεων του εργαστηριακού τομέα, ενώ η επικείμενη συνταξιοδότηση του προϊσταμένου του μικροβιολογικού εργαστηρίου μειώνεται περεταίρω το προσωπικό και διαταράσσεται το πρόγραμμα του κυκλικού ωραρίου.
- Όλα τα νοσηλευτικά τμήματα λειτουργούν στα όρια του προσωπικού ασφαλείας. Οφείλονται στους εργαζόμενους δεκάδες ημέρες ανάπαυσης και αδειών προηγούμενων ετών, εξαιτίας των αναστολών αδειών λόγω του covid. Η νοσηλεία παθολογικών περιστατικών σε χειρουργική και καρδιολογική κλινική λόγω υπερπληρότητας της Παθολογικής Κλινικής, αυξάνει τον κίνδυνο ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, ενώ η λύση των κοντέινερ είναι μη ασφαλής για τους ασθενείς και ανέφικτη για τους εργαζόμενους.
- Το τμήμα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) λειτουργεί στα όρια ασφαλείας με την συμβολή αγροτικών ιατρών και με τεράστιες ελλείψεις νοσηλευτικού και λοιπού αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού (τραυματιοφορείς).
- Δεν υπάρχουν ειδικότητες, όπως ενδοκρινολόγος, παιδοψυχίατρος, κ.α., ενώ πολλές άλλες είναι μονήρης όπως αυτές του ογκολόγου, ψυχίατρου, νευρολόγου, ακτινολόγου, κ.α.
- Το ακτινοδιαγνωστικό τμήμα, εκτός από τις ελλείψεις σε ιατρικό και παραιατρικό προσωπικό, εξακολουθεί να υπολειτουργεί αφού τα ραντεβού για την πραγματοποίηση υπερήχου και μιας προληπτικής αξονικής ή μαγνητικής τομογραφίας είναι επί της ουσίας ανύπαρκτα, ενώ συνεχίζει να μη διαθέτει ψηφιακό μαστογράφο.
· Έχει δρομολογηθεί η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών σίτισης και φύλαξης, με το έτσι θέλω, - ακόμα και με μεγαλύτερο δημοσιονομικό κόστος από τις ατομικές συμβάσεις- με ορατό πάντα τον κίνδυνο απόλυσης συναδέλφων που εργάζονταν στις αντίστοιχες υπηρεσίες.
Προειδοποιούμε ότι η κατάσταση στο νοσοκομείο μας όπως και στις υπόλοιπες δημόσιες μονάδες υγείας του Νησιού, θα χειροτερέψει λόγω της συνεχιζόμενης πολιτικής εμπορευματοποίησης της υγείας και της λειτουργίας τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Με κεντρικό μας σύνθημα, «Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα»
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
- Πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων μονάδων υγείας, Νοσοκομείου, κέντρων υγείας, ΠΦΥ και του ΕΚΑΒ με το αναγκαίο ΜΟΝΙΜΟ προσωπικό πλήρους αποκλειστικής απασχόλησης. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Επικαιροποίηση του οργανισμού του νοσοκομείου με αύξηση οργανικών θέσεων. Ταυτόχρονη ανοικτή προκήρυξη ΟΛΩΝ των κενών θέσεων με κίνητρα και επιτάχυνση της διαδικασίας πρόσληψης.
- Δωρεάν ολοήμερη λειτουργία δημόσιων δομών υγείας. Όχι στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία. Κατάργηση πληρωμών ασθενών για περίθαλψη.
- Αυξήσεις μισθών υγειονομικών σε επίπεδα που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες. Επαναφορά 13ου-14ου μισθού. Ένταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ.
- Όχι στη μετατροπή νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ και στο «νέο ΕΣΥ» των ΣΔΙΤ . Όχι σε παραχώρηση σίτισης και ασφάλειας σε εργολάβους.
Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας
Λαμπαδοχυτός Γιάννης Κουβαρά Ολυμπία