Χίος, Κυριακή 15 Δεκεμβρίου

Σεισμός στην Αλβανία: Δεκάδες τραυματίες και 10 καταρρεύσεις κτιρίων

Δείτε το Βίντεο
Σάβ, 21/09/2019 - 19:48

Δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις 5,3 και 5,8 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ έπληξαν την γειτονική Αλβανία μέσα σε διάστημα λίγων λεπτών.

Η πρώτη σεισμική δόνηση ήταν της τάξεως των 5,8 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ .

Όπως αναφέρει το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.

Το επίκεντρο εντοπίζεται 34 χιλιόμετρα δυτικά από τα Τίρανα.

Αμέσως μετά ακολούθησε δυνατός μετασεισμός 5,3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ με εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων και επίκεντρο 30 χιλιόμετρα δυτικά από τα Τίρανα

Οι σεισμοί έγιναν αισθητοί και σε περιοχές της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν αναφορές για νεκρούς.

Είκοσι πέντε με τριάντα άτομα τραυματίστηκαν από τις δύο σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν στην Αλβανία το απόγευμα και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία των Τιράνων και του Δυρραχίου, αναφέρουν αλβανικά μέσα ενημέρωσης .

Συγκεκριμένα όπως δείχνει ο σχετικός χάρτης ο σεισμός έγινε αισθητός σε ελληνικές πόλεις όπως Ιωάννινα, Κέρκυρα και Λάρισα αλλά και σε κοντινές ιταλικές πόλεις και τα Σκόπια.

Αυτή την ώρα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιονίων Νήσων Ανδρέας Ρίζος «η Πυροσβεστική προβαίνει σε ελέγχους στην παλαιά πόλη της Κέρκυρας και στο βόρειο συγκρότημα του νησιού».
Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές.

Από τις σεισμικές δονήσεις έχουν υποστεί ζημιές κτίρια και πολυκατοικίες ενώ από το υπουργείο Εσωτερικών και τους δήμους δίνονται οδηγίες στους κατοίκους και τους ενημερώνουν για τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης και τους καλούν να παραμείνουν έξω από τα σπίτια.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα που βρίσκεται στην Γερμανία καθοδόν για την σύνοδο του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη αναμένεται να επιστρέψει στην Αλβανία, αναφέρει ο τύπος

Μέχρι στιγμής οι αρχές δεν έχουν ανακοινώσει επισήμως το εύρος και την έκταση των υλικών ζημιών.

Ρωγμές έχουν επίσης αναφερθεί σε κτίρια στο λιμάνι του Δυρραχίου.

Σε πολλές συνοικίες των Τιράνων, αλλά και σε άλλες πόλεις και χωριά, διακόπηκαν η ηλεκτροδότηση και οι τηλεπικοινωνίες.

Όπως επισημαίνει το Υπουργείο Ανάπτυξης της χώρας, πρόκειται για τον ισχυρότερο σεισμός στην Αλβανία τελευταία 20-30 χρόνια.

 

Σκάί με πληροφορίες από: AΠΕ

 

Σχετικά Άρθρα

Κυρ, 15/12/2019 - 00:25
φωτο αρχείου

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει τους πολίτες ότι στο  δρόμο με κατεύθυνση από Κώμη προς Λιλικά - Άγιο Ιωάννη διεκόπη η κυκλοφορία και συγκεκριμένα από την διασταύρωση προς Πατρικά μέχρι τον Άγιο Ιωάννη, λόγω κατολισθήσεων στην περιοχή Βίρι.

Άλλα προβλήματα δεν αναφέρθηκαν ή αντιμετωπίστηκαν επί τόπου.