Σχεδιάζονται μόνιμα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών στα νησιά

Παρέμβαση του ΚΚΕ στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο πλαίσιο της συζήτησης για τη Μόρια
Πέμ, 17/09/2020 - 15:28

Στη συζήτηση για την «κατάσταση στη Μόρια» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, τονίζοντας στην ομιλία του τα παρακάτω:

«Η τραγωδία στη Μόρια είναι προδιαγεγραμμένο έγκλημα με ένοχους την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ελληνικών κυβερνήσεων που δημιούργησαν αποθήκες ψυχών κι επέτρεψαν να ενταθούν οι ανθρωπιστικοί κι υγειονομικοί κίνδυνοι για ανθρώπους κατατρεγμένους από τους πολέμους και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που οι ίδιοι -ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ- διεξάγουν.

Έχουν σταθερό στόχο τη δημιουργία hotspot με μετατροπή της Λέσβου και άλλων νησιών του Αιγαίου σε μόνιμα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών και για να το επιβάλλουν επιστρατεύουν τα ΜΑΤ και την καταστολή σε βάρος προσφύγων και νησιωτών.

Παρά τις υποκριτικές ανησυχίες που επιδιώκουν να συσκοτίσουν τις ευθύνες της ΕΕ, όσο παραμένουν σε ισχύ η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και ο Κανονισμός του Δουβλίνου, τόσο θα συντηρείται και θα γιγαντώνεται το πρόβλημα.

Να κλείσει οριστικά η Μόρια, τα άλλα ΚΥΤ των νησιών. Να οργανωθεί άμεσα η μεταφορά των προσφύγων τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα προς την ηπειρωτική χώρα, να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής για την προσωρινή τους φιλοξενία, με δυνατότητα να αιτηθούν άσυλο αφού φτάσουν στις χώρες τελικού προορισμού τους».

 

Σχετικά Άρθρα