![Ακούστε το ηχιτικό Ακούστε το ηχιτικό](https://www.alithia.gr/sites/all/themes/alithiatheme2/img/sound-file.png)
![](https://www.alithia.gr/sites/default/files/styles/arthra825/public/prosopa/manolakis-prodromos-gia-katanalosi-nerou.png)
Η ΔΕΥΑΧ έχει σχέδιο για τη διαχείριση του υδρευτικού, το οποίο όμως για να υλοποιηθεί απαιτείται χρηματοδότηση κι αυτό επιδιώκεται, ανέφερε σήμερα μέσω του Ράδιο «Αλήθεια» ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης, Πρόδρομος Μανωλάκης, στον απόηχο της χθεσινής μονοθεματικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, που προκάλεσαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης.
«Είναι πολύ λυπηρό το κλίμα το οποίο δημιούργησαν. Δεν καταλαβαίνουν ούτε τον σχεδιασμό μας, ούτε τη στόχευσή μας.Το βασικότερο από όλα είναι ότι δεν καταλαβαίνουν ότι είναι ένα πολύ σύνθετο πρόβλημα, το οποίο δεν αγγίζει την παρούσα δημοτική αρχή, ούτε την προηγούμενη, ούτε τις επόμενες και ότι πρέπει όλοι μαζί να έχουμε μια συνεργασία προκειμένου να δρομολογήσουμε πράγματα που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των δημοτών μας.», σχολίασε ο κος Μανωλάκης, λέγοντας επίσης ότι περίμενε από τις αντιπολιτεύσεις να φέρουν και κάποιες εισηγήσεις στο Σώμα.
Στην παρούσα φάση και όσον αφορά τη διαχείριση της τρέχουσας περιόδου, δεδομένης της υστέρησης που υπάρχει και σε θέματα ποσότητας και σε θέματα ποιότητας, τόνισε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να γίνει η καλύτερη αντιμετώπιση τους, προκειμένου – όπως είπε χαρακτηριστικά – « να μην έχουμε προβλήματα που παρουσιάζονται σε άλλες περιοχές παρόμοιες με εμάς».
Μάλιστα ανέφερε ότι τα προβλήματα που παρουσιάζονται αυτή την περίοδο σε ένα βαθμό οφείλονται και στις συχνές πτώσεις τάσης της ηλεκτροδότησης, που θέτουν εκτός λειτουργίας αντλιοστάσια, καθώς και στην αύξηση της κατανάλωσης, συγκριτικά με πέρσι και πρόπερσι.
Ο κος Μανωλάκης ανέπτυξε τον γνωστό και από προηγούμενες δηλώσεις του σχεδιασμό της ΔΕΥΑΧ, που κινείται στην κατεύθυνση της αύξησης των υδατικών πόρων μέσω:
- Της αντικατάστασης τμημάτων του δικτύου (μελέτη για έργο 1,5 εκατομμυρίου ευρώ)
- Αύξηση της δυναμικότητας της μονάδας αφαλάτωσης στου «Θεοδοσίου» κατά 1.800 κ.μ. ημερησίως με εγκατάσταση υποθαλάσσιου αγωγού
- Υλοποίηση μελέτης ΕΑΓΜΕ για πρόγραμμα γεωτρήσεων.
Για όλα τα παραπάνω, είπε, αναζητείται χρηματοδότηση με την ελπίδα κάποια εξ’αυτών να έχουν υλοποιηθεί μέχρι και το 2025.
Παράλληλα αναμένεται από την περιφέρεια τέλος Οκτώβρη να δημοπρατηθεί η μελέτη για το φράγμα στο Σαραπειό, ενώ από τη ΔΕΥΑΧ προγραμματίζεται η εγκατάσταση δύο ακόμη μονάδων αφαλάτωσης – μια στο Θόλος και μια στα Νοτιόχωρα - ενεργειακά αυτόνομων.
Για τη νότια Χίο, ανέφερε ότι αναλαμβάνει η ΔΕΥΑΧ, παρά την οικονομική στενότητα που υπάρχει, να υλοποιήσει γεωλογική μελέτη που θα καταδείξει ποιες παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν ώστε το φράγμα Κατράρη να συγκεντρώνει μεγαλύτερες ποσότητες νερού.
Κι αν όλα τα παραπάνω στοχεύουν στην εξεύρεση πρόσθετων υδάτινων πόρων, το άλλο «μέτωπο» στο οποίο καλείται να δώσει λύσεις η ΔΕΥΑΧ είναι η αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους, με τον κο Μανωλάκη να αναφέρεται στις ενέργειες που γίνονται προκειμένου να μειωθεί το κόστος των αφαλατώσεων, που αποτελεί το 25% του συνολικού ενεργειακού κόστους της επιχείρησης.
Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένουν τέλος Αυγούστου το ΚΑΠΕ για να διερευνηθούν οι δυνατότητες που υπάρχουν, ενώ έχει εκπονηθεί σχέδιο για φωτοβολταϊκό πάρκο στο Μηλιγκά.
Ενδιαφέρουσα ήταν και η αναφορά του για το φράγμα Κόρης Γεφύρι, λέγοντας ότι σε επικοινωνία του με υπηρεσιακό παράγοντα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ενημερώθηκε ότι «ψάχνουν 2,5εκατομμύρια ευρώ», μιας και σ’αυτό το ποσό υπολογίζονται οι πρόσθετες εργασίες που πρέπει να γίνουν για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής που κρίνεται απαραίτητη, με βάση τους νέους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, για να μπορέσει να λειτουργήσει το φράγμα.