Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών υπαλλήλων Χίου: Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο έκτρωμα

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 27 ΜΑΗ 2021 ΩΡΑ 19:00 ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΙΟΥ
Πέμ, 27/05/2021 - 20:17

«Η κυβέρνηση, δια του υπουργού εργασίας, παρουσίασε το νόμο-έκτρωμα που μας γυρίζει 135 χρόνια πίσω σε δικαιώματα και κατακτήσεις, επικαλούμενοι την σύγχρονη Ευρωπαϊκή πρακτική», αναφέρει σε δελτίο τύπου του το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών υπαλλήλων Χίου και συνεχίζει αναλυτικά:

«Να δουλεύουμε όσο θέλει, όποτε θέλει ο εργοδότης. Να αγοράζουν την εργασία μας ακόμα πιο φτηνά για να φορτώσουν σε μας την ανάκαμψη της κερδοφορίας τους.

Το νομοσχέδιο προβλέπει:

• Την διευθέτηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, με την επιβολή της 10ωρης μέχρι και 13ωρης εργασίας ημερησίως, χωρίς πρόσθετη αμοιβή. Ξεδιάντροπα λένε ότι το νέο νομοσχέδιο προστατεύει το 8ωρο. Η αλήθεια είναι ότι το 8ωρο καταργείται και δε θα υπολογίζεται ανά ημέρα εργασίας αλλά σε επίπεδο 6μηνου ως μέσος όρος. Η επιβολή των απλήρωτων ωρών εργασίας αφορά και τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, 4ωρα, 6ωρα κλπ.

• Την επιβολή ατομικής σύμβασης – «συμφωνία», λέγοντας ψέματα ότι ο εργαζόμενος θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει τη διευθέτηση του ωραρίου του. Όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει ατομική σύμβαση - «επιλογή». Ή θα δεχτούμε αυτό που επιβάλλει ο εργοδότης ή θα είμαστε άνεργοι. Ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

• Αυξάνει το όριο των υπερωριών σε 150 ώρες το χρόνο, σε όλους τους κλάδους, αυξάνοντας την ένταση της εκμετάλλευσης. Δίνεται επιπλέον κίνητρο στις επιχειρήσεις αντί για νέες θέσεις εργασίας να ξεζουμίζουν με υπερεργασία και υπερεκμετάλλευση τους εργαζομένους.

• Απελευθέρωση των απολύσεων, αφού ο εργοδότης δεν έχει υποχρέωση να επαναπροσλάβει τον εργαζόμενο ακόμα και αν κριθεί παράνομη η απόλυσή του από το δικαστήριο.

• Χτυπάει παραπέρα την Κυριακάτικη αργία, εντάσσοντας περισσότερους κλάδους που θα δουλεύουν Κυριακές.(Courier, εργαζόμενοι σε αποθήκες τροφίμων, εργαζόμενους στα λατομεία κα). Ιδιαίτερα για τους εκατοντάδες εργαζόμενους που δουλεύουν στα μαρμαράδικα του νομού, όπου μετά την καθιέρωση του εξαημέρου, έρχεται η σημερινή κυβέρνηση να επιβάλει και την 7ημερη εργασία, με κίνδυνο να αυξηθούν τα εργατικά ατυχήματα, να θρηνήσουμε περισσότερους νεκρούς εργάτες.

• Βάζει περεταίρω εμπόδια στην συνδικαλιστική δράση, με το ηλεκτρονικό φακέλωμα των σωματείων, την θέσπιση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τις αρχαιρεσίες και την κήρυξη απεργίας. Επιδιώκουν να αλυσοδέσουν τους εργαζόμενους, να κυριαρχήσει η “σιωπή νεκροταφείου” σε κάθε κλάδο.

• Καταργεί το Σώμα επιθεώρησης εργασίας, μετατρέποντάς το σε «ανεξάρτητη αρχή»

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, είναι μονόδρομος ο συλλογικός, ανυποχώρητος αγώνας, να μην επιτρέψουμε την κατάργηση του 8ωρου, την 10ωρη δουλειά, τις απλήρωτες υπερωρίες, το παραπέρα ξήλωμα της Κυριακάτικης αργίας, το χτύπημα των σωματείων μας. Μας θέλουν εργαζόμενους σύγχρονους δούλους, δεμένους χειροπόδαρα, να δουλεύουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ χωρίς δικαιώματα για να εξασφαλίζουν κέρδη οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Να μην το επιτρέψουμε!

Παίρνουμε θέση μάχης απέναντι στο νομοσχέδιο – έκτρωμα που παρουσίασε η κυβέρνηση της ΝΔ και τις επόμενες μέρες θέλει να το φέρει για ψήφιση στη Βουλή.

Έχουμε υποχρέωση αυτό που μας κληροδότησαν οι γονείς μας, το 8ωρο και τα δικαιώματα, να το παραδώσουμε στα παιδιά μας. Εκπροσωπούμε το δίκιο των πολλών. Εμείς παράγουμε τα κέρδη τους. Δεν θα αφήσουμε να γυρίσουν πίσω το ρολόι της Ιστορίας!
Προετοιμαζόμαστε για απεργιακή απάντηση.

Διεκδικούμε:

• Σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς, με μείωση του εργάσιμου χρόνου. 7ωρο-5ήμερο-35ωρο.

• Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις χωρίς καμία εμπλοκή του κράτους.

• Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση δικαιωμάτων.

• Προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, με ευθύνη του κράτους και των εργοδοτών.

• Την κατοχύρωση της ελεύθερης και ανεμπόδιστης δράσης των συνδικάτων, κόντρα συνολικά στην κρατική, εργοδοτική παρέμβαση και καταστολή.

Κατάργηση όλων των νόμων που περιορίζουν το δικαίωμα της απεργίας και των διαδηλώσεων».

Σχετικά Άρθρα