Στελεχώστε τα ιατρεία της Αμανής

Επιστολή του Δημάρχου προς τον Υπουργό Υγείας
Δευ, 05/12/2016 - 18:32

Ο Δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, ενημέρωσε με επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ιατρεία της Αμανής.

 

Στην επιστολή του ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η περιοχή της Αμανής, αφενός λόγω τις ελλιπούς στελέχωσης των ιατρείων, αφετέρου λόγω της μεγάλης απόστασης από το Νοσοκομείο της Χίου.

 

Παράλληλα ζήτησε την άμεση μετακίνηση ιατρού στην περιοχή της Αμανής και την άμεση έκδοση προκήρυξης για την κάλυψη των θέσεων, τόσο των αγροτικών ιατρών όσο και τον γενικών ιατρών, για τη στελέχωση των ιατρείων της περιοχής.

 

 

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

 

Στη  Δημοτική Ενότητα Αμανής του Δήμου Χίου υπάρχουν δεκαεννέα (19) χωριά με μόνιμο πληθυσμό περίπου 700 άτομα, στην πλειονότητα τους άνω των εβδομήντα ετών, και 67 παιδιά, σχολικής και προσχολικής ηλικίας, ενώ κατά τους θερινούς μήνες ξεπερνά τις 4.000. Σε τρία από αυτά και συγκεκριμένα στα Κουρούνια, στην Παρπαριά και στη Βολισσό, υπάρχουν Αγροτικά Ιατρεία. Στη Βολισσό υπάρχει και  Πολυδύναμο Ιατρείο. Από αυτά τα ιατρεία, αυτό των Κουρουνίων και της Παρπαριάς είναι κενά, ενώ της Βολισσού λειτουργεί με την αποσπασμένη από τα Κουρούνια αγροτική ιατρό, της οποίας η θητεία λήγει στις 27/12/2016. Επίσης στο Πολυδύναμο Ιατρείο Βολισσού έρχεται γενικός ιατρός μία φορά την εβδομάδα, ενώ οι δύο οργανικές θέσεις του είναι κενές. Το κοντινότερο χωριό απέχει από το Σκυλίτσειο Νοσοκομείο Χίου 45 χιλιόμετρα, ενώ το ασθενοφόρο που εξυπηρετεί την περιοχή, παρά τα αιτήματά μας, παραμένει χωρίς οδηγό.   

Όπως συνάγεται από τα παραπάνω, τους τελευταίους μήνες, η ιατρική κάλυψη των κατοίκων της Αμανής είναι ελλιπέστατη, με ορατό πλέον το ενδεχόμενο, από το τέλος του έτους να είναι ανύπαρκτη. Σας υπενθυμίζουμε ότι στην περιοχή έχουμε θρηνήσει θύματα, συνανθρώπους μας που πέθαναν αβοήθητοι λόγω της κρατικής αναλγησίας.                

Στο μεγάλο αυτό πρόβλημα το οποίο έχουμε επισημάνει πολλές φορές κατά το παρελθόν, οφείλετε να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβετε τις ευθύνες που σας αναλογούν. Είναι απαράδεκτο άνθρωποι να στερούνται βασικών συνταγματικών δικαιωμάτων και να κινδυνεύει η ζωή τους από αδιαφορία του κρατικού μηχανισμού. Η ιατρική περίθαλψη των κατοίκων της Αμανής είναι υποχρέωση και ευθύνη του Υπουργείου σας και σας καλούμε να την αναλάβετε στελεχώνοντας τα Αγροτικά Ιατρεία και το Πολυδύναμο Ιατρείο της περιοχής.

Από πλευράς μας, ως Δήμος Χίου, έχοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης, ακόμα και όταν αυτή η ευθύνη δεν μας αναλογεί, θα συνεχίσουμε να συνδράμουμε, μην έχοντας υποχρέωση, παρέχοντας στους αγροτικούς ιατρούς κατοικία και καλύπτοντας τα πάγια έξοδα αυτής, στα χωριά που υπάρχει Αγροτικό Ιατρείο.

Παρακαλούμε να εξετάσετε το ενδεχόμενο για άμεση μετακίνηση ιατρού στην περιοχή και παράλληλα να προχωρήσετε στην άμεση έκδοση προκήρυξης για την κάλυψη των θέσεων τόσο των αγροτικών ιατρών όσο και τον γενικών ιατρών,  στην οποία να γίνεται μνεία των επιπλέον παροχών που προαναφέρθηκαν.

 

Με εκτίμηση

Ο Δήμαρχος Χίου

 

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΒΟΥΡΝΟΥΣ

 

 

Σχετικά Άρθρα