Χίος, Κυριακή 5 Απριλίου

Στις 11.00 σήμερα η νέα συγκέντρωση

Τετ, 26/02/2020 - 06:43

2η μέρα σήμερα ιδιότυπης κατοχής του νησιού μας, με Μονάδες Αποκατάστασης Τάξης (αυτό σημαίνει ΜΑΤ) που αντί να υποκαθιστούν την τάξη, βρίσκονται στο νησί με απόφαση της Κυβέρνησης και κατά παράβαση νόμων αλλά και του Συντάγματος, δέρνουν ανηλεώς πολίτες χωρίς νόημα, καταφέρνοντας μέρχι στιγμής την μεταφορά ενός σκαπτικού μηχανήματος του Στρατού στο 17ο χιλιόμετρο της Επαρχιακής οδού Χίου – Βολισσού.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να γίνεται για 2η μέρα συγκέντρωση στις 11.00 π.μ. στην Πλατεία Νικολάου Πλαστήρα ενώ την ίδια ώρα θα είναι κλειστά τα μαγαζιά, θα απεργήσει η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο. Θα ακολουθήσει πιθανά νέα συγκέντρωση στο Αίπος.

Την ίδια ώρα μετά το κάψιμο αστυνομικών οχημάτων στην Μυτιλήνη, όπου επικρατεί το ίδιο σκηνικό, δόθηκε εντολή τα Λεωφορεία των ΜΑΤ να μην σταθμεύουν απέναντι από το Ελληνικό Κάστρο, όπου φιλοξενούνται οι άνδρες της δύναμης κατοχής, αλλά σε άλλο ασφαλές σημείο.

Τέλος χθες μετά από διαγωνιστική διαδικασία στο υπουργείο Μετανάστευσης, όπου συμμετείχαν τρείς εταιρείες για την κατασκευή νέων Μεταναστευτικών – προσφυγικών Κέντρων, κατοχυρώθηκε στην κάθε μία η κατασκευή ενός Κέντρου στα τρία νησιά.

Η ένταση τώρα μεταφέρεται και στην Αθήνα, όπου στις 6.00 μ.μ. οι Συντοπίτικοι Σύλλογοι διοργανώνουν συγκέντρωση έξω από τη Βουλή.

Σε τοπικό επίπεδο τώρα από το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

Η Ε.Γ. του ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ συνεχίζοντας αταλάντευτα κατά του αυταρχισμού της κυβέρνησης κηρύσσει 24ωρη Απεργία στις 26/2/2020 για όλους τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα και  σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Βουνακίου στις 11:00π.μ

    Καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία της δύναμής μας , τους φορείς , τους εργαζόμενους του δημοσίου,  του ιδιωτικού τομέα και όλο τον λαό της Χίου να ενώσουμε τις δυνάμεις μας απέναντι στην κυβέρνηση,  τις πολιτικές που υπερασπίζεται , την Ε.Ε που θέλουν με το δόγμα νόμος και τάξη να εγκλωβίσουν στα νησιά μας πρόσφυγες μετανάστες και να τα μετατρέψουν  σε αποθήκες ψυχών!!

Διεκδικούμε:

 • Να αποσύρει αμέσως τώρα η κυβέρνηση τις δυνάμεις καταστολής από τα νησιά.
 • Απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα.
 • Καμιά νέα κλειστή ή ανοιχτή δομή .
 • Να μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους. Όλη η διαδικασία, καθώς και η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση να είναι στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ.
 • Να καταργηθεί η συμφωνία Ελλάδας – Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας και όποια άλλη συνθήκη τους εγκλωβίζει στα νησιά και τη χώρα.
 • Να αποζημιωθούν στο 100% οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού.
 • Να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι των hot spots ως μόνιμο προσωπικό σε κρατικές δομές, δήμους και Περιφέρειες, με βάση και τον τόπο κατοικίας τους.

ΟΧΙ στον αυταρχισμό της κυβέρνησης!!!

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!!!

Απεγκλωβισμός των προσφύγων μεταναστών εδώ και τώρα!!!!

 

Στην απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο.

Από τον ΣΕΣΝΟΧ ανακοινώθηκαν τα εξής:

Οι μάσκες έπεσαν...το κυρίαρχο αστικό κράτος,  που ελέγχει τα μέσα καταστολής, επιχειρεί να επιβάλει την υπεροχή του με ωμή βία χτυπώντας στο ψαχνό....

Συνάδελφοι, συναδέλφισες για άλλη μια φορά  η Κυβέρνηση των Αθηνών μας έδειξε  το πραγματικό της πρόσωπο! Έστειλε διμοιρίες των ΜΑΤ να υποτάξουν το νησί μας με σκοπό να επιβάλουν την πολιτική του εγκλωβισμού των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά μας μετατρέποντάς τα σε αποθήκες ψυχών.

Η κυβέρνηση με την καταστολή και τον τρόμο θέλει να επιβάλει τη θέλησή της ενάντια στον λαό.

Έχουμε χρέος να παλέψουμε ενάντια στη βία και την καταστολή. Ο κυβερνητικός αυταρχισμός δε θα περάσει!

Λέμε όχι στη δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου κλειστού τύπου για πρόσφυγες και μετανάστες, που μετατρέπει  τα νησιά μας σε φυλακές ανθρώπινων ψυχών!

Να κλείσει τώρα το HOTSPOT και να μην γίνει κανένα άλλο. Απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από το νησί και την χώρα.

Να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για πρόσφυγες και μετανάστες για όσο καιρό παραμένουν στο νησί. Ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα πρέπει να υπάρξει για τα ασυνόδευτα παιδιά.

Σταθερά θα αγωνιζόμαστε  απαιτούμε:

 

 • Να στελεχωθεί τώρα με μόνιμο προσωπικό το Νοσοκομείο της Χίου. Να υπάρχει από το Υπουργείο Υγείας το ΚΕΛΠΝΟ και το Νοσοκομείο σχέδιο για την διαχείριση όλων όσων φτάνουν στο Νοσοκομείο αναζητώντας Υπηρεσίες Υγείας. Επαναφορά του ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες και μετανάστες, ώστε εκτός των άλλων να μπορέσει να πραγματοποιηθεί ο απαιτούμενος εμβολιασμός των παιδιών.
 •  24ωρο φυσική παρουσία πιστοποιημένων διερμηνέων μέσα στο Νοσοκομείο.
 • Άμεση κατάργηση  της απαράδεκτης συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας-Ελλάδας που εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά παρά την θέλησή τους, διαμορφώνοντας μια κατάσταση τραγική για τους ίδιους, αλλά και τους κατοίκους του νησιού μας.
 • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες ασύλου και σε όλες τις δομές που υπάρχουν στα νησιά.
 • Να απλοποιηθούν και να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες ελέγχου, να χορηγούνται τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα στους πρόσφυγες και μετανάστες, ώστε να φτάσουν στις χώρες που επιθυμούν.
 • Να αποζημιωθούν στο 100% όσοι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου έχουν υποστεί ζημιές από το διπλό εγκλωβισμό που επέβαλε η ΕΕ και οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Ο Πρόεδρος                                                                      Η Γραμματέας

Λαμπαδοχυτός Γιάννης                                                    Κουβαρά Ολυμπία

 

Από τον Εμπορικό Σύλλογο τα ακόλουθα

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Χίου μετά από έκτακτη σύσκεψη αποφάσισε να συμμετέχει στην αυριανή απεργία και καλεί τα μέλη του να διατηρήσουν τα καταστήματα τους κλειστά και να παρευρεθούν στις 11.00 το πρωί στην κινητοποίηση στην πλατεία Βουνακίου.

Για τον Εμπορικό Σύλλογο

Η πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Αμπαζή Βικτωρία Κριμιζής Μιχαήλ

 

Από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο τα ακόλουθα

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Χίου θα συμμετέχει στις κινητοποιήσεις που εξαγγέλθηκαν για αύριο Τετάρτη 26/02/20.

Τα φαρμακεία του νησιού θα παραμείνουν ΚΛΕΙΣΤΑ και θα λειτουργήσουν υπό το καθεστώς των εφημερευόντων φαρμακείων.

 

Από το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων τα εξής:

 

 

 

 

 

Χίος 23/2/2020

 

ΚΑΝΕΙΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ! ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ!

ΔΕΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΜΑΣΤΕ.

ΔΕΝ ΚΆΝΟΥΜΕ ΠΙΣΩ

ΕΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΦΎΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΣΙ

ΝΑ ΦΎΓΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ

Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου καλεί σε γενικό ξεσηκωμό όλους τους συναδέλφους στον ιδιωτικό τομέα και στο εμπόριο. Αύριο Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2020 στις 11:00, μπροστά από το περίπτερο του ΕΦΚΑ στην πλατεία Βουνακίου, συμμετέχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση του Σωματείου μας.

Δίνουμε μαζική και μαχητική απάντηση στην απροκάλυπτη και ωμή βία της κυβέρνησης της ΝΔ, που θέλει να επιβάλλει υπερδομές - φυλακές, εγκλωβίζοντας χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά μας.

Η στάση της κυβέρνησης να στείλει σαν "στρατό κατοχής" τα ΜΑΤ για να επιβάλλουν τις συμφωνίες της ΕΕ, δείχνει ότι βρίσκεται σε πανικό. Αυτοί είναι οι φοβισμένοι μπροστά στην κατακραυγή και την αντίσταση των νησιωτών.

Σήμερα όσοι συμμετείχαμε στις κινητοποιήσεις πήραμε ένα δυνατό μάθημα. Σηκώσαμε το κεφάλι και αντιμετωπίσαμε τις δυνάμεις καταστολής, με χέρια γεμάτα από το δίκιο μας και το δίκιο των προσφύγων. Οι μάχες που δόθηκαν σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχιστούν.

Τώρα είναι η στιγμή που χρειάζεται να δείξουμε αντοχή. Τώρα είναι η στιγμή που χρειάζεται να μπουν στον αγώνα κι άλλες δυνάμεις.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει πάρει το μήνυμα. Και το μήνυμα είναι ξεκάθαρο και χρειάζεται και τις επόμενες μέρες να το βροντοφωνάξουμε.

ΚΑΜΙΑ ΔΟΜΉ ΟΎΤΕ ΚΛΕΙΣΤΗ ΟΥΤΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ.

ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ ΌΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΎΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ.

ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΕ- ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΉΣΕΩΝ ΝΔ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ.

ΝΑ ΦΎΓΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΑ ΜΑΤ ΑΠΟ ΤΑ ΝΗΣΙΑ.

Τέλος από τον Σύλλογο Δικαστικών υπαλλήλων τα εξής:

          Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου,  αποφάσισε την συμμετοχή των μελών του , στην 24ωρη απεργία  που προκήρυξε το ΝΤ ΑΔΕΔΥ ΧΙΟΥ    για αύριο  26-2-2020  και την παρουσία τους στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει στην πλατεία της πόλης και ώρα 11π.μ.  

   Για το Δ.Σ. του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                                     

Μαριάννα Σπάρταλη                                 Πολυξένη Παμπουρτζή                                      

 

Σχετικά Άρθρα

Σάβ, 04/04/2020 - 18:32

Μέχρι τις 27 Απριλίου και ώρα 6 το πρωί παρατείνεται το μέτρο του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού, ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Η ενότητα, η αποφασιστικότητα και η πειθαρχία που έχει δείξει μέχρι σήμερα συντριπτικά η ελληνική κοινωνία, μας έχει επιτρέψει να ακολουθήσουμε μια διαφορετική πορεία από τις περισσότερες άλλες χώρες, σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς. Το αποτέλεσμα όμως αυτό, επισήμανε περαιτέρω, μπορεί σε ελάχιστες ώρες αλλά και ημέρες να ανατραπεί και υπογράμμισε πως για να διασφαλιστεί χρειάζεται να εξακολουθούμε να τηρούμε τα μέτρα με την ίδια επιμονή και υπομονή.

68 θάνατοι στην Ελλάδα

Σε 68 ανέρχονται συνολικά οι θάνατοι από τον κορωνοϊό στη χώρα μας καθώς εννέα ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με την ενημέρωση του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 60 το τελευταίο 24ωρο και φτάνουν πλέον τα 1.673.

Το 55% του συνόλου των κρουσμάτων είναι άνδρες ενώ 92 άτομα βρίσκονται διασωληνωμένα σε νοσοκομεία της χώρας.

Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 66 έτη και σε ποσοστό μεγαλύτερο από 70% υπήρχε υποκείμενο νόσημα.

Αναφερόμενος στο θέμα της χρήσης μάσκας από ανθρώπους που δεν έχουν συμπτώματα ο κ. Τσιόδρας είπε πως στους ανοιχτούς χώρους δεν χρειάζεται μάσκα ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εκδοθεί κάποια σχετική ευρωπαϊκή οδηγία για τους κλειστούς χώρους τις επόμενες ημέρες.