Χίος, Σάββατο 30 Μαΐου

Στ.Κάρμαντζης':"Δεν θα αφήσουμε να κάνουν τη Χίο...λαμπόγυαλα"

ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΚΑΙ ΒΟΥΡΝΟΥ ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Δείτε το Βίντεο
Παρ, 01/11/2019 - 13:07

«Δεν θα τους αφήσουμε να κάνουν τη Χίο… λαμπόγιαλα», ξεκαθάρισε ο Δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης αναφερόμενος στους δημοτικούς συνδυασμούς Τριαντάφυλλου, Βουρνού στον απόηχο της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο Δήμαρχος Χίου, τόνισε σε δηλώσεις του, ότι οι επικεφαλείς των δυο μεγαλυτέρων παρατάξεων της αντιπολίτευσης λειτουργούν με σκοπιμότητα και δεν δείχνουν καμία διάθεση συνεργασίας,

«Προεκλογικά όλοι έλεγαν ότι είναι διατεθειμένοι να συνεργαστούν για το καλό της Χίου, τώρα γιατί δεν το κάνουν;», ανέφερε ο κ.Κάρμαντζης, συμπληρώνοντας ότι οι πολίτες βλέπουν και κρίνουν.

Παράλληλα ο Δήμαρχος Χίου κάλυψε πλήρως τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβούλιου Παύλο Καλογεράκη για τον τρόπο χειρισμού των διαδικασιών στις συνεδριάσεις του σώματος, λέγοντας ότι τα λάθη που γίνονται οφείλονται στην υπέρμετρη δημοκρατική ανοχή και ευαισθησία του πρόεδρου του σώματος.

Ιδιαίτερα έντονη ήταν η κριτική που άσκησε ο Δήμαρχος Χίου στον προκάτοχου του Μανώλη Βουρνού, στον οποίο καταλόγισε τακτική… Μάο τσε Τουγκ, συμπληρώνοντας ότι αντί να είναι απολογούμενος για αστοχίες και λάθη επιτίθεται στην νέα δημοτική αρχή συμπαρασύροντας και τον επικεφαλή της μείζονος αντιπολίτευσης Κώστα Τριαντάφυλλο.

Ξεκάθαρος ήταν ο Σταμάτης Κάρμαντζης στην διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού, επαναλαμβάνοντας για μια ακόμη φορά ότι αποτελεί θέμα της κυβέρνησης αλλά και του συντονιστικού της Πολιτικής Προστασίας η προφύλαξη των μεταναστών - προσφύγων από τον χειμώνα που έρχεται.

«Βουρνούς και Τριαντάφυλλος προσπαθούν να φορτώσουν στον δήμο την ευθύνη διαχείρισης του μεταναστευτικού, άλλα εμείς έχουμε ευθύνη μόνο για τους συμπολίτες μας» ξεκαθάρισε ο Δήμαρχος Χίου.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 29/05/2020 - 17:26

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη, κατά την οποία συζητήθηκαν λεπτομέρειες για την έναρξη των αποχωρήσεων αναγνωρισμένων προσφύγων και μη δικαιούχων ασύλου, από το ελληνικό σύστημα υποδοχής.

 

Ειδικότερα, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι το σύνολο των αναγνωρισμένων προσφύγων που αποχωρούν από το πρόγραμμα στέγασης, έχουν λάβει έγκαιρα γνώση της εν λόγω απόφασης. Στη συνέχεια, ανέφερε ότι “βάσει του Ν. 4636/19, ο οποίος ψηφίστηκε τον Νοέμβριο, ως αφετηρία για την αποχώρηση αναγνωρισμένων προσφύγων είχε οριστεί ο Απρίλιος. Ωστόσο, δόθηκε παράταση μέχρι τα τέλη Μάϊου, λόγω της πανδημίας του Covid-19, κάνοντας πράξη τα αιτήματα των φορέων. Πλέον, δεν υπάρχει χρόνος για επιπλέον καθυστερήσεις. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου μας ήταν και είναι στη διάθεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για να επιλυθούν όποια διαδικαστικά προβλήματα ανακύψουν”.

 

Στην εποικοδομητική συζήτηση που ακολούθησε, τονίστηκε η ανάγκη εφαρμογής της νομοθεσίας, και αναζητήθηκαν τρόποι ώστε η μετάβαση να γίνει ομαλά. Γι’ αυτό, αποφασίστηκαν κοινά σημεία δράσης, όπως η αναθεώρηση του προγράμματος ΗΛΙΟΣ και η καλύτερη διασύνδεση των προσφύγων με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΠΕΚΑ και του ΟΑΕΔ.

 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα και Περιφερειακός Συντονιστής Έκτακτης Βοήθειας Gianluca Rocco, ο Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Philippe Leclerc, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Υπουργείου Εσωτερικών και του Δήμου Αθηναίων, οι Διοικητές του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) και του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

 

Επισημαίνεται ότι την 1η Ιουνίου 2020 θα ξεκινήσει η σταδιακή αποχώρηση 11.237 ατόμων από τα διαμερίσματα του προγράμματος «ESTIA», τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, τις δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας και τις θέσεις υποδοχής σε ξενοδοχεία του προγράμματος «Filoxenia».

 

Τέλος, από την 01-09-2020 οι προπληρωμένες κάρτες που δίδονται στους αιτούντες άσυλο, θα μπορούν να χρησιμοποιούνται από τους δικαιούχους αποκλειστικά και μόνο για την αγορά αγαθών και προϊόντων και όχι για ανάληψη μετρητών.