Στο στενό της Χίου λίγο πριν τα μεσάνυχτα το Oruc Reis

Δευ, 24/01/2022 - 07:18

Το τουρκικό πλοίο Oruc Reis, το οποίο εκτελεί δραστηριότητες σεισμικών ερευνών και έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές την Αθήνα, ιδίως το καλοκαίρι του 2020, ξεκίνησε να κινείται από το λιμάνι της Αττάλειας προς την Κωνσταντινούπολη για την υποχρεωτική επιθεώρησή του και την προγραμματισμένη πενταετή συντήρηση.

Μάλιστα, συνοδεύεται από δύο τουρκικά πλοία, το Αταμάν και το Τζένκις Χαν. Τα μεσάνυχτα πέρασε στο στενό της Χίου με τον Τσεσμέ.

Η έξαρση της επιθετικής ρητορικής της Άγκυρας, το τελευταίο διάστημα, έχει εγείρει ανησυχίες στην Αθήνα, καθώς οι κινήσεις της γείτονος δείχνουν σαφέστατη διάθεση επιβουλής στο Αιγαίο.

Είναι χαρακτηριστική η φράση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, το προηγούμενο διάστημα ότι αυτή η τακτική της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα «έχει πάρει διαστάσεις που δεν έχουμε ξαναδεί» και δεν είναι τυχαίο ότι επανέλαβε το μήνυμα προς την τουρκική κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεση ανάκληση του casus belli.

Την ίδια στιγμή, εκτός ορίων από τα διπλωματικά ειωθότα εκφράσεις χρησιμοποίησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Πέμπτη, μιλώντας ανοιχτά για στοχοποίηση της Τουρκίας, αλλά και υπόθαλψη τρομοκρατών.

«Η Ελλάδα θα πληρώσει ‘βαρύ τίμημα’, όπως έκαναν άλλες χώρες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου.

 

Πηγή: armyvoice.gr

Σχετικά Άρθρα