Χίος, Πέμπτη 2 Ιουλίου

Στον αέρα εργαζόμενοι στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς

Ν. Λαμπρινούδης: Δεν ανανεώνονται συμβάσεις και δεν προσλαμβάνονται νέοι με ΕΣΠΑ, επειδή εκκρεμεί η παράδοση της διοίκησης
Δείτε το Βίντεο
Δευ, 30/09/2019 - 14:24

Στον αέρα βρίσκονται 29 εργαζόμενοι στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς  μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ, ενώ πάγωσαν και 8 νέες προσλήψεις με το ίδιο χρηματοδοτικό εργαλείο, λόγω του μεταβατικού σταδίου παράδοσης από την απερχόμενη στη νέα διοίκηση του Νομικού Προσώπου του Δήμου.

Όπως ανέφερε ο Νίκος Λαμπρινούδης, Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του Δήμου, μέχρι τον ορισμό της νέας διοίκησης τους ενημέρωσαν ότι δεν εγκρίνονται τα παραπάνω που αφορούν ανανεώσεις συμβάσεων και προσλήψεις, οπότε οι εργαζόμενοι (που οι προηγούμενες συμβάσεις του έληξαν στο τέλος Αυγούστου) συνεχίζουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους παιδικούς με καλή πίστη, χωρίς να μπορούν όμως να πληρωθούν.

«Έχω ενημερώσει το Δήμαρχο από την προηγούμενη εβδομάδα», είπε ο κος Λαμπρινούδης λέγοντας ότι η απόφαση είναι "να συνεχίσουμε χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα στη λειτουργία των σταθμών". Διευκρίνισε ωστόσο ότι πρέπει να λυθεί το θέμα των νέων διοικήσεων για να σταματήσουν αυτής της φύσεως τα προβλήματα αφού οι διοικήσεις σ' αυτό το μεταβατικό στάδιο, όπως αποδεικνύεται με τα προβλήματα που ανακύπτουν είτε στις προσλήψεις, είτε στις πληρωμές, δείχνουν να διαδραματίζουν έναν άχαρο ρόλο περιορισμένης ευθύνης.

«Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά Άρθρα

Αναπροσαρμόζονται οι όροι παροχής του οικονομικού βοηθήματος στους αιτούντες άσυλο
Πέμ, 02/07/2020 - 11:25

«Σώμα δικηγόρων» για τη συνδρομή των Υπηρεσιών Ασύλου ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων, συστήνει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Η εκπαίδευση και οι όροι συμμετοχής δεν έχουν ακόμα εξειδικευθεί;

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο «αρχικά, το νέο μητρώο θα λειτουργήσει, εντός του επόμενου τριμήνου, στις Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου, Χίου και Σάμου». 

Η σύσταση του μητρώου εισηγητών - βοηθών χειριστών ασύλου θα μπορούν να ενταχθούν οι δικηγόροι, γίνεται σε εφαρμογή όσων προβλέπονταν στον ν. 4686/2020, που ψηφίστηκε τον Μάιο.

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται, «οι βοηθοί χειριστές - δικηγόροι θα παρίστανται κατά τη συνέντευξη, θα συντάσσουν και θα παραδίδουν την εισήγησή τους, εξετάζοντας τους ισχυρισμούς του αιτούντος, τα πρακτικά της συνέντευξης και διεξάγοντας αντικειμενική έρευνα». Με απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, ορίζονται οι διαδικασίες και οι προϋποθέσεις της εγγραφής των εισηγητών - βοηθών χειριστών ασύλου στο νέο Μητρώο. Με απόφαση του διοικητή της Υπηρεσίας Ασύλου, θα οριστεί ο χρόνος έναρξης της διαδικασίας επιλογής, αλλά και ο αριθμός των δικηγόρων για τη συμπλήρωση του μητρώου, όπως και η κατανομή τους ανά περιφερειακή υπηρεσία.

Παράλληλα, αναπροσαρμόζονται οι όροι και τα ποσά για την παροχή οικονομικού βοηθήματος σε αιτούντες άσυλο (μέσω κοινοτικών κονδυλίων), με νέα υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες σε ΦΕΚ.

Το οικονομικό βοήθημα δίδεται με σκοπό την αντιμετώπιση βασικών αναγκών διατροφής, ένδυσης, υπόδησης, προσωπικής υγιεινής, τηλεπικοινωνιών, μετακινήσεων εντός του τόπου διαμονής και βασικές σχολικές και φαρμακευτικές δαπάνες. Η ανάληψη μετρητών επιτρέπεται έως ποσοστό 20% του μηνιαίου οικονομικού βοηθήματος.

Προβλέπεται οικονομικό βοήθημα:

• 150 ευρώ για ένα άτομο.

•  320 ευρώ για οικογένεια δύο έως τρίων ατόμων.

• 420 ευρώ για οικογένεια τεσσάρων έως πέντε ατόμων.

• 490 ευρώ για οικογένεια έξι ατόμων και άνω.

Το οικονομικό βοήθημα, εφόσον οι ωφελούμενοι διαμένουν σε δομή όπου καλύπτεται η σίτιση, διαμορφώνεται ως εξής:

• 75 ευρώ για ένα άτομο.

• 160 ευρώ για οικογένεια δύο έως τριών ατόμων.

• 210 ευρώ για οικογένεια τεσσάρων έως πέντε ατόμων.

• 245 ευρώ για οικογένεια έξι ατόμων και άνω.

Η παροχή του οικονομικού βοηθήματος τερματίζεται αυτοδίκαια εντός τριάντα (30) ημερών από τη γνωστοποίηση, στον υπεύθυνο του προγράμματος, της επίδοσης απόφασης χορήγησης διεθνούς προστασίας ή τελεσίδικης απορριπτικής απόφασης επί της αίτησης διεθνούς προστασίας.