Χίος, Δευτέρα 20 Ιανουαρίου

Συγκέντρωση για το Προσφυγικό στην Πλατεία

Τρί, 26/11/2019 - 09:11

 

 

Σειρά φορέων καλούν σε συγκέντρωση για το προσφυγικό πρόβλημα την Τετάρτη στις 6.00 μ.μ. στην Πλατεία.

Χαρακτηριστικές είναι άλλες τρείς ανακοινώσεις του Συλλόγου εργαζομένων στον Δήμο Χίου, την Ομοσπονδία ΑμΑΕ. και τον Σύλλογο γυναικών.

 

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στον Δήμο καλεί όλους τους συναδέλφους να πάρουν μέρος στην παναιγιακή διαμαρτυρία την Τετάρτη στην Πλατεία Βουνακίου στις 6:οομμ.

Συνάδελφοι η αύξηση των προσφυγικών μεταναστευτικών ροών είναι δεδομένη!! Η συμφωνία της ΕΕ- Τουρκίας που αποδέχονται οι ελληνικές κυβερνήσεις τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη στόχο έχουν να  εγκλωβίζουν στην Χίο και στα Νησιά του Βορείου Αιγαίου πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για την διαχείριση του προβλήματος που ενώ έταζαν κλείσιμο των HotSpots σήμερα αποφασίζουν  τη δημιουργία νέων, μεγαλύτερων σε χωρητικότητα (5000+) οδηγούν σε ασφυξία τους πρόσφυγες αλλά κα τους  κατοίκους των νησιών.

Ο εγκλωβισμός των προσφύγων και η δημιουργία νέου χωριού  στην Χίο δεν είναι η λύση. Δεν εξαγοράζονται οι συνειδήσεις μας με τις προσλήψεις που μας τάζουν , «αναπτυξιακά» πακέτα μέσω χρηματοδοτήσεων. Δεν πρέπει να συναινέσουμε με τα στρατόπεδα συγκεντρώσεων που ετοιμάζουν, να γίνει η Χίος φυλακή και αποθήκη ψυχών. Παλεύουμε ενάντια στα αιτία που προκαλούν την προσφυγιά και την μετανάστευση.

Διεκδικούμε;

 • Να καταργηθούν τα hotspots στο Βόρειο Αιγαίο,  να κλείσει  η ΒΙΑΛ.
 • Να επισπευστούν οι διαδικασίες και να χορηγηθούν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα στους πρόσφυγες για να απεγκλωβιστούν από τα νησιά και να φτάσουν στη χώρα του τελικού προορισμού τους.
 • Ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες μετανάστες, για όσο καιρό παραμένουν.
 • Μέριμνα και φροντίδα για τα ασυνόδευτα παιδιά.
 • Να αποζημιωθούν στο 100% όσοι κάτοικοι  έχουν υποστεί ζημιές

Συμμετέχουμε δυναμικά στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας  και συγκεντρώνουμε διάφορα είδη που χρειάζονται γάλα, τροφές μακράς διάρκειας, κουβέρτες και χειμωνιάτικα ρούχα και τα παραδίδουμε την Τετάρτη στις 27/11/2019 και ώρα 6:00μμ στην Πλατεία Βουνακίου συμμετέχοντας στην Παναιγιακή Συγκέντρωση.

 

Ο Πρόεδρος

Ο Γραμματέας

                        ΔΕΛΗΓΙΑΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ                                      ΚΑΛΟΓΕΡΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ

 

 

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι

        Η Π.Ο.Α.με Α.Β.Α. στηρίζει την Παναιγαιακή ημέρα δράσης για το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα που τα τελευταία 5 χρόνια ταλαιπωρεί τα νησιά μας και που τους τελευταίους μήνες οι ροές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, με αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη κατάσταση τόσο για τα νησιά μας, όσο και για τους ίδιους τους πρόσφυγες οι οποίοι διαβιούν σε συνθήκες αθλιότητας.

Η κινητοποίηση έχει στόχο να μεταφέρει την αγανάκτηση μας με αίτημα τον απεγκλωβισμό των ανθρώπων αυτών από τα νησιά και τη χώρα. Όχι στην μετατροπή των νησιών μας σε «ΦΥΛΑΚΕΣ ΨΥΧΩΝ». Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, θα χειροτερέψουν το πρόβλημα αφού ετοιμάζονται νέα hot spots, πολύ μεγαλύτερα από τα υπάρχοντα και «κλειστά». Δηλαδή φυλακές που θα οδηγήσουν σε νέες εκρηκτικές και απάνθρωπες καταστάσεις.

Καθένας και καθεμιά, όσοι σταθερά έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους και τη θέση τους για κλείσιμο του hot spot κόντρα στις αποφάσεις ΕΕ – Τουρκίας – Ελλάδας πρέπει να συνεχίσουμε πιο δυναμικά! Στη Χίο η συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα γίνει την Τετάρτη 27/11/19, στις 6μμ στην πλατεία Βουνακίου. Στα άλλα νησιά θα γίνει την ίδια μέρα, στα σημεία και την ώρα που οι φορείς έχουν ορίσει.

Εδώ και τώρα απαιτούμε:

§ Να καταργηθεί το αίσχος των hotspots και για το νησί μας η ΒΙΑΛ. Κανένα νέο κέντρο! Στη Χίο να υπάρχει ένας μικρός χώρος καταγραφής, ταυτοποίησης και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

§ Να απλοποιηθούν όλες οι διαδικασίες και να χορηγηθούν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφa στους πρόσφυγε για να απεγκλωβιστούν από τα νησιά και να φτάσουν στη χώρα του τελικού προορισμού τους.

§ Να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες, για όσο καιρό παραμένουν. Να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα για τα ασυνόδευτα παιδιά. Ειδική  μέριμνα για τα ΑμεΑ θύματα των πολέμων.

§ Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση και η παροχή υγείας, παιδείας και πρόνοιας σε όλους τους πρόσφυγες.

§ Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις αντίστοιχες υπηρεσίες, με την απορρόφηση και του προσωπικού που εργάζεται σε δομές των νησιών.

§ Να αποζημιωθούν στο 100% όσοι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου έχουν υποστεί ζημιές από το διπλό εγκλωβισμό που επέβαλε η ΕΕ και οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

§ Καμιά εμπλοκή των ΜΚΟ στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό.

 

Για την Π.Ο.Α. με Α.Β.Α.

Το Δ.Σ.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΧΙΟΥ

 

ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΙΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΟΥΝΑΚΙΟΥ ΣΤΙΣ 6ΜΜ.

 

Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, απεγκλωβισμός από τα νησιά και τη χώρα, απομόνωση των ρατσιστικών φωνών!

 

Καλούμε τις γυναίκες του νησιού να εντείνουν την προσπάθεια για έκφραση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, με κάθε τρόπο και κάθε μέσο. Είναι ντροπή να υπάρχουν σήμερα στην χώρα μας και σε άλλες «πολιτισμένες» καπιταλιστικές χώρες στρατόπεδα συγκέντρωσης και εγκλωβισμού ανθρώπων. Να υπάρχουν φυλακισμένοι, απομονωμένοι και χωρίς δυνατότητα επανένωσης με τις οικογένειες τους.

Τα νέα μέτρα που θέσπισε η κυβέρνηση της ΝΔ επιφυλάσσουν για τους ξεριζωμένους ένταση της καταστολής και περιορισμό των δικαιωμάτων όπως με την αλλαγή ουσιαστικά της έννοιας του αιτούντος άσυλου και εγκατάσταση σε τόπους στη μέση του πουθενά με έντονες καιρικές συνθήκες, όπως η φημολογούμενη στο 18ο χιλιόμετρο στο Αίπος. Αλήθεια αυτή είναι η μέριμνα για τα ασυνόδευτα και ανήλικα παιδιά ή τις μωρομάννες;

Να βρεθούμε δίπλα στους κατατρεγμένους, να απαιτήσουμε ανθρώπινες δομές φιλοξενίας, για όσο είναι εδώ, να ενισχυθούν οι μονάδες υγείας με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες ασύλου, Λιμενικού και Αστυνομίας, προκειμένου να ανταπεξέλθουν.

Οι ρατσιστικές κραυγές δεν πρέπει να βρίσκουν έδαφος μέσα στην κοινωνία. Υπεύθυνοι για όλη αυτή την αθλιότητα είναι το κράτος, η κυβέρνηση, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ. Όλοι μαζί συμμετέχουν στις επεμβάσεις που βρωμούν πετρέλαιο στη Μέση Ανατολή.

Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με τις εικόνες της βαρβαρότητας, των εγκλωβισμένων, με τις εικόνες των πνιγμένων που δεν καταφέρνουν να φτάσουν στην στεριά, δεν μπορεί ο ελληνικός λαός που έχει βιώσει τον πόλεμο, την προσφυγιά να μένει απαθής στα διαμελισμένα κορμιά παιδιών στην Συρία, στην Υεμένη και σε δεκάδες άλλες χώρες που διεξάγονται ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Έχουμε χρέος να παλέψουμε ενάντια στην αιτία που γεννά την προσφυγιά.

Σήμερα όσο ποτέ χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας ώστε:

 • Να πάρει πίσω η κυβέρνηση τις εξαγγελίες για νέα φυλακή 5000+ προσφύγων και μενταναστών.
 • Να καταργηθεί το αίσχος των hotspots και για το νησί μας η ΒΙΑΛ. Κανένα νέο κέντρο!
 • Να απλοποιηθούν όλες οι διαδικασίες και να χορηγηθούν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα στους πρόσφυγες για να απεγκλωβιστούν από τα νησιά και τη χώρα και να φτάσουν στη χώρα του τελικού προορισμού τους.
 • Να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες, για όσο καιρό παραμένουν. Να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα για τα ασυνόδευτα παιδιά.
 • Αλληλεγγύη στα θύματα των πολέμων και της φτώχειας.
 • Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση και η παροχή υγείας, παιδείας  και πρόνοιας σε όλους τους πρόσφυγες.
 • Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις αντίστοιχες υπηρεσίες, με την απορρόφηση και του προσωπικού που εργάζεται σε δομές των νησιών.
 • Να αποζημιωθούν στο 100% όσοι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου έχουν υποστεί ζημιές από το διπλό εγκλωβισμό που επέβαλε η ΕΕ και οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

 

Σχετικά Άρθρα

Κυρ, 19/01/2020 - 20:55

Πιθανότητα διάσπασης της παναιγιακής κινητοποίησης της Τετάρτης διαφαίνεται στο ορίζοντα, αφού σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν φορείς, προεξάρχοντος του ΚΚΕ, που διαφωνούν με το τελικό πλαίσιο όπως έχει διαμορφωθεί, με την αφίσα που κυκλοφορεί, που παρακάμπτει το προσφυγικό πρόβλημα, αναφέροντας μόνο το μεταναστευτικό και από το γεγονός ότι φημολογείται ότι για παράδειγμα στην περίπτωση της Χίου θα υπάρξει μόνο ως ομιλητής ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου.  

Αν οι φήμες επιβεβαιωθούν δεν είναι απίθανο να δούμε τελικά δυό συγκεντρώσεις και στο θέμα αυτό.