Χίος, Σάββατο 15 Αυγούστου

Συγκέντρωση για το Προσφυγικό στην Πλατεία

Τρί, 26/11/2019 - 09:11

 

 

Σειρά φορέων καλούν σε συγκέντρωση για το προσφυγικό πρόβλημα την Τετάρτη στις 6.00 μ.μ. στην Πλατεία.

Χαρακτηριστικές είναι άλλες τρείς ανακοινώσεις του Συλλόγου εργαζομένων στον Δήμο Χίου, την Ομοσπονδία ΑμΑΕ. και τον Σύλλογο γυναικών.

 

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στον Δήμο καλεί όλους τους συναδέλφους να πάρουν μέρος στην παναιγιακή διαμαρτυρία την Τετάρτη στην Πλατεία Βουνακίου στις 6:οομμ.

Συνάδελφοι η αύξηση των προσφυγικών μεταναστευτικών ροών είναι δεδομένη!! Η συμφωνία της ΕΕ- Τουρκίας που αποδέχονται οι ελληνικές κυβερνήσεις τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη στόχο έχουν να  εγκλωβίζουν στην Χίο και στα Νησιά του Βορείου Αιγαίου πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για την διαχείριση του προβλήματος που ενώ έταζαν κλείσιμο των HotSpots σήμερα αποφασίζουν  τη δημιουργία νέων, μεγαλύτερων σε χωρητικότητα (5000+) οδηγούν σε ασφυξία τους πρόσφυγες αλλά κα τους  κατοίκους των νησιών.

Ο εγκλωβισμός των προσφύγων και η δημιουργία νέου χωριού  στην Χίο δεν είναι η λύση. Δεν εξαγοράζονται οι συνειδήσεις μας με τις προσλήψεις που μας τάζουν , «αναπτυξιακά» πακέτα μέσω χρηματοδοτήσεων. Δεν πρέπει να συναινέσουμε με τα στρατόπεδα συγκεντρώσεων που ετοιμάζουν, να γίνει η Χίος φυλακή και αποθήκη ψυχών. Παλεύουμε ενάντια στα αιτία που προκαλούν την προσφυγιά και την μετανάστευση.

Διεκδικούμε;

 • Να καταργηθούν τα hotspots στο Βόρειο Αιγαίο,  να κλείσει  η ΒΙΑΛ.
 • Να επισπευστούν οι διαδικασίες και να χορηγηθούν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα στους πρόσφυγες για να απεγκλωβιστούν από τα νησιά και να φτάσουν στη χώρα του τελικού προορισμού τους.
 • Ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες μετανάστες, για όσο καιρό παραμένουν.
 • Μέριμνα και φροντίδα για τα ασυνόδευτα παιδιά.
 • Να αποζημιωθούν στο 100% όσοι κάτοικοι  έχουν υποστεί ζημιές

Συμμετέχουμε δυναμικά στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας  και συγκεντρώνουμε διάφορα είδη που χρειάζονται γάλα, τροφές μακράς διάρκειας, κουβέρτες και χειμωνιάτικα ρούχα και τα παραδίδουμε την Τετάρτη στις 27/11/2019 και ώρα 6:00μμ στην Πλατεία Βουνακίου συμμετέχοντας στην Παναιγιακή Συγκέντρωση.

 

Ο Πρόεδρος

Ο Γραμματέας

                        ΔΕΛΗΓΙΑΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ                                      ΚΑΛΟΓΕΡΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ

 

 

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι

        Η Π.Ο.Α.με Α.Β.Α. στηρίζει την Παναιγαιακή ημέρα δράσης για το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα που τα τελευταία 5 χρόνια ταλαιπωρεί τα νησιά μας και που τους τελευταίους μήνες οι ροές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, με αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη κατάσταση τόσο για τα νησιά μας, όσο και για τους ίδιους τους πρόσφυγες οι οποίοι διαβιούν σε συνθήκες αθλιότητας.

Η κινητοποίηση έχει στόχο να μεταφέρει την αγανάκτηση μας με αίτημα τον απεγκλωβισμό των ανθρώπων αυτών από τα νησιά και τη χώρα. Όχι στην μετατροπή των νησιών μας σε «ΦΥΛΑΚΕΣ ΨΥΧΩΝ». Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, θα χειροτερέψουν το πρόβλημα αφού ετοιμάζονται νέα hot spots, πολύ μεγαλύτερα από τα υπάρχοντα και «κλειστά». Δηλαδή φυλακές που θα οδηγήσουν σε νέες εκρηκτικές και απάνθρωπες καταστάσεις.

Καθένας και καθεμιά, όσοι σταθερά έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους και τη θέση τους για κλείσιμο του hot spot κόντρα στις αποφάσεις ΕΕ – Τουρκίας – Ελλάδας πρέπει να συνεχίσουμε πιο δυναμικά! Στη Χίο η συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα γίνει την Τετάρτη 27/11/19, στις 6μμ στην πλατεία Βουνακίου. Στα άλλα νησιά θα γίνει την ίδια μέρα, στα σημεία και την ώρα που οι φορείς έχουν ορίσει.

Εδώ και τώρα απαιτούμε:

§ Να καταργηθεί το αίσχος των hotspots και για το νησί μας η ΒΙΑΛ. Κανένα νέο κέντρο! Στη Χίο να υπάρχει ένας μικρός χώρος καταγραφής, ταυτοποίησης και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

§ Να απλοποιηθούν όλες οι διαδικασίες και να χορηγηθούν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφa στους πρόσφυγε για να απεγκλωβιστούν από τα νησιά και να φτάσουν στη χώρα του τελικού προορισμού τους.

§ Να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες, για όσο καιρό παραμένουν. Να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα για τα ασυνόδευτα παιδιά. Ειδική  μέριμνα για τα ΑμεΑ θύματα των πολέμων.

§ Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση και η παροχή υγείας, παιδείας και πρόνοιας σε όλους τους πρόσφυγες.

§ Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις αντίστοιχες υπηρεσίες, με την απορρόφηση και του προσωπικού που εργάζεται σε δομές των νησιών.

§ Να αποζημιωθούν στο 100% όσοι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου έχουν υποστεί ζημιές από το διπλό εγκλωβισμό που επέβαλε η ΕΕ και οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

§ Καμιά εμπλοκή των ΜΚΟ στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό.

 

Για την Π.Ο.Α. με Α.Β.Α.

Το Δ.Σ.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΧΙΟΥ

 

ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΙΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΟΥΝΑΚΙΟΥ ΣΤΙΣ 6ΜΜ.

 

Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, απεγκλωβισμός από τα νησιά και τη χώρα, απομόνωση των ρατσιστικών φωνών!

 

Καλούμε τις γυναίκες του νησιού να εντείνουν την προσπάθεια για έκφραση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, με κάθε τρόπο και κάθε μέσο. Είναι ντροπή να υπάρχουν σήμερα στην χώρα μας και σε άλλες «πολιτισμένες» καπιταλιστικές χώρες στρατόπεδα συγκέντρωσης και εγκλωβισμού ανθρώπων. Να υπάρχουν φυλακισμένοι, απομονωμένοι και χωρίς δυνατότητα επανένωσης με τις οικογένειες τους.

Τα νέα μέτρα που θέσπισε η κυβέρνηση της ΝΔ επιφυλάσσουν για τους ξεριζωμένους ένταση της καταστολής και περιορισμό των δικαιωμάτων όπως με την αλλαγή ουσιαστικά της έννοιας του αιτούντος άσυλου και εγκατάσταση σε τόπους στη μέση του πουθενά με έντονες καιρικές συνθήκες, όπως η φημολογούμενη στο 18ο χιλιόμετρο στο Αίπος. Αλήθεια αυτή είναι η μέριμνα για τα ασυνόδευτα και ανήλικα παιδιά ή τις μωρομάννες;

Να βρεθούμε δίπλα στους κατατρεγμένους, να απαιτήσουμε ανθρώπινες δομές φιλοξενίας, για όσο είναι εδώ, να ενισχυθούν οι μονάδες υγείας με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες ασύλου, Λιμενικού και Αστυνομίας, προκειμένου να ανταπεξέλθουν.

Οι ρατσιστικές κραυγές δεν πρέπει να βρίσκουν έδαφος μέσα στην κοινωνία. Υπεύθυνοι για όλη αυτή την αθλιότητα είναι το κράτος, η κυβέρνηση, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ. Όλοι μαζί συμμετέχουν στις επεμβάσεις που βρωμούν πετρέλαιο στη Μέση Ανατολή.

Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με τις εικόνες της βαρβαρότητας, των εγκλωβισμένων, με τις εικόνες των πνιγμένων που δεν καταφέρνουν να φτάσουν στην στεριά, δεν μπορεί ο ελληνικός λαός που έχει βιώσει τον πόλεμο, την προσφυγιά να μένει απαθής στα διαμελισμένα κορμιά παιδιών στην Συρία, στην Υεμένη και σε δεκάδες άλλες χώρες που διεξάγονται ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Έχουμε χρέος να παλέψουμε ενάντια στην αιτία που γεννά την προσφυγιά.

Σήμερα όσο ποτέ χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας ώστε:

 • Να πάρει πίσω η κυβέρνηση τις εξαγγελίες για νέα φυλακή 5000+ προσφύγων και μενταναστών.
 • Να καταργηθεί το αίσχος των hotspots και για το νησί μας η ΒΙΑΛ. Κανένα νέο κέντρο!
 • Να απλοποιηθούν όλες οι διαδικασίες και να χορηγηθούν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα στους πρόσφυγες για να απεγκλωβιστούν από τα νησιά και τη χώρα και να φτάσουν στη χώρα του τελικού προορισμού τους.
 • Να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες, για όσο καιρό παραμένουν. Να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα για τα ασυνόδευτα παιδιά.
 • Αλληλεγγύη στα θύματα των πολέμων και της φτώχειας.
 • Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση και η παροχή υγείας, παιδείας  και πρόνοιας σε όλους τους πρόσφυγες.
 • Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις αντίστοιχες υπηρεσίες, με την απορρόφηση και του προσωπικού που εργάζεται σε δομές των νησιών.
 • Να αποζημιωθούν στο 100% όσοι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου έχουν υποστεί ζημιές από το διπλό εγκλωβισμό που επέβαλε η ΕΕ και οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

 

Σχετικά Άρθρα

Αναμένεται επέκταση του μέτρου και στην Περιφέρεια
Παρ, 14/08/2020 - 18:27

Νέα, αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης του κορωνοϊού όπως το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης/ διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωΐ στην περιφέρεια Αττικής, και η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς

Τα νέα μέτρα, που αποφασίστηκαν κατά την τηλεδιάσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Παρασκευής, θα τεθούν σε εφαρμογή από τη Δευτέρα, πλην των μέτρων για Πάρο - Αντίπαρο που θα εφαρμοστούν από τις 6 το πρωί του Σαββάτου. 

"Τα στοιχεία των τελευταίων ημέρων δείχνουν διασπορά σε τουριστικές περιοχές και σε νεότερες ηλικίες και γνωρίζουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι θα επιστρέψουν στους τόπους κατοικίας τους" ανέφερε κατά την εισαγωγή του ο υφυπουργός κάνοντας έκκληση στους νέους για ατομική ευθύνη.

"Δεν είστε άτρωτοι" δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας απευθυνόμενος στους νέους, επαναλαμβάνοντας το μήνυμα του πρωθυπουργού.  

"Τίποτε, κανένα μέτρο, ούτε η δράση ούτε τα πρόστιμα, μπορούν να αντικαταστήσουν την ατομική ευθύνη, δεν γίνεται να βρίσκεται αστυνομικός, σε κάθε μέρος, δίπλα σε κάθε πολίτη. Χρειάζεται να δείξουμε την ιδία και ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη όπως στην πρώτη φάση της πανδημίας που πετύχαμε. Να αναλάβουν οι νέοι την ευθύνη να προσττ όχι μόνο τους εαυτούς τους αλλά και τους ανθρώπους που αγαπούν, όχι μόνο τους εαυτούς τους, αλλά και τους γονείς τους, τους παππούδες τους και τις γιαγιάδες τους" υπογράμμισε ο υφυπουργός. 

Τα νέα μέτρα αναλυτικά

- Όριο 50 ατόμων για τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα εστιατόρια, θέατρα, σινεμά, έως 24 Αυγούστου, στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.
- Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί στην περιφέρεια Αττικής (νησιά Αργοσαρωνικού - Κύθηρα), έως 24 Αυγούστου. Η απαγόρευση ισχύει για Κρήτη και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
- Ειδικά μέτρα σε Πάρο και Αντίπαρο. Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, όριο εννέα ατόμων σε κάθε δημόσια συνάθροιση. Όριο ατόμων στα τραπέζια των καταστημάτων. Απαγορεύονται, δηλαδή, εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις άνω των 9 ατόμων, στους χώρους εστίασης, μπαίνει πλαφόν 4 άτομα στα κέντρα εστίασης εκτός αν πρόκειται για οικογένεια που το όριο ανεβαίνει στα 6 άτομα. Υποχρεωτική χρήση μασκών παντού σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. Τα μαγαζιά θα κλείνουν τα μεσάνυχτα. Σε συνεννόηση με το ΥΠΟΙΚ για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

- Παρατείνονται έως τις 24 Αυγούστου τα μέτρα για τον Πόρο, με μόνη διαφορά το κλείσιμο των καταστημάτων τα μεσάνυχτα αντί για 11.
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού εντός στρατοπέδων, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.
- Προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό όλων όσων επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αυτούς που εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού (πχ εντός στρατοπέδων, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών) με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων.
- Τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο από τον κορωνοϊό που εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στο εξής θα εργάζονται με τηλεργασία ή back office, κατά την επιλογή του εργαζομένου, έως 31 Αυγούστου.

Η χρήση μάσκας

- Σύσταση για γενικευμένη χρήση μάσκας για μια εβδομάδα σε όλους τους χώρους από όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από διακοπές σε περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.
- Σύσταση για ιδιαίτερη μέριμνα αυστηρής τήρησης των υγειονομικών μέτρων και χρήση μάσκας σε ναούς και άλλους χώρους λατρείας καθώς και χώρους που αναμένεται υψηλός συγχρωτισμός ενόψει των τελετών και εορτασμών του Δεκαπενταύγουστου.
- Σύσταση για ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση στα ατομικά μέτρα υγιεινής κατά και μετά το κύμα επιστροφής από τις διακοπές ιδιαίτερα σε μέσα μαζικής μεταφοράς όπως πλοία. Θα υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση του λιμενικού για την τήρηση των μέτρων και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.
- Σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και υποχρέωση χρήσης μάσκας σε υπαίθριες συναθροίσεις όπου δεν μπορούν να τηρούνται οι ενδεικνυόμενες αποστάσεις.

Πηγή: skai.gr

 

geniki_grammateia_politikis_prostasias_live_stream