Συμφωνήσαμε με τον κ. Βίτσα ότι... διαφωνούμε

Πολύωρη συνεδρίαση για... εκτόνωση
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Τετ, 17/10/2018 - 21:26

Έξι ώρες κράτησε την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018 η θεματική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χίου για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, παρουσία του υπ. μεταναστευτικής πολιτικής Δημήτρη Βίτσα, για να καταλήξει ακριβώς στο ίδιο σημείο από το οποίο ξεκίνησε.

Παρουσία των δύο βουλευτών του νησιού αλλά και της βουλευτή του ΚΚΕ Διαμάντως Μανωλάκου που ήρθε στη Χίο για το Συμβούλιο, του Αντιπεριφερειάρχη Χίου, φορέων και πολιτών η κυβέρνηση δια στόματος Υπουργού και ο δήμος Χίου δια στόματος δημάρχου, συμφώνησαν ότι διαφωνούν κάθετα στη διαχείριση του ζητήματος.

«Στις 6 Ιανουαρίου ο δήμος Χίου θέλει πίσω την π. ΒΙΑΛ», ξεκαθάρισε ο Μανώλης Βουρνούς, που χειροκροτήθηκε από τους παριστάμενους δημότες.

Δεν γίνεται να δοθεί πίσω ο χώρος της ΒΙΑΛ εκτός αν προταθεί άλλος χώρος, ανταπάντησε ο Δημήτρης Βίτσας, που αποδοκιμάστηκε από τους δημότες.

Συμπλήρωσε ότι θα κάνει προσπάθειες να φύγουν όσοι το δικαιούνται από το νησί και θα δημιουργήσει θέσεις φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, χωρίς όμως να δεσμευτεί για το πότε θα γίνουν όλα αυτά και τονίζοντας συνεχώς ότι δεν ελέγχει η χώρα μας τις ροές, ενώ παραδέχθηκε ότι είναι επιλογή του και της κυβέρνησης ο εγκλωβισμός αυτών των ανθρώπων στα νησιά.

Η συνεδρίαση είχε στιγμές έντασης, με κυριότερη τον καβγά μεταξύ των δημοτικών συμβούλων Γιώργου Τσάκου και Μάρκου Σκούφαλου, που οδήγησε και στην ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης.

Είχε όμως αξιόλογες και τεκμηριωμένες τοποθετήσεις, από το σύνολο, σχεδόν, φορέων, αιρετών και πολιτών. Τίποτα από όλα αυτά όμως δεν «έπεισε» τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής προκειμένου να κλείσει η ΒΙΑΛ και να υπάρχει στη Χίο μόνο κέντρο καταγραφής και όχι φιλοξενίας.

Το σύνολο των τοποθετήσεων κινήθηκε στον άξονα της αποσυμφόρησης των νησιών, στις άθλιες συνθήκες διαμονής όσων μένουν στην π. ΒΙΑΛ αλλά και στον διχασμό που έχει δημιουργήσει στην τοπική κοινωνία η πολιτική εγκλωβισμού των προσφύγων-μεταναστών.

Για αίσθημα εγκατάλειψης των νησιών από την κυβέρνηση έκανε λόγο ο Νότης Μηταράκης, ενώ ο κυβερνητικός βουλευτής Ανδρέας Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στη φιλοδοξία πολιτικής καριέρας από άτομα που «χρησιμοποιούν» το προσφυγικό ζήτημα.

«Είσαστε 4 χρόνια κυβέρνηση και ακόμη δεν έχετε σχέδιο», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, ζητώντας από τον υπ. μεταναστευτικής πολιτικής λύσεις και όχι διαπιστώσεις.

Η πολύωρη συνεδρίαση δεν πρόσφερε τίποτα, επί της ουσίας, στην επίλυση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος, απλά πιθανά, εκτόνωσε την ένταση που έχει καταγραφεί κατά καιρούς σε άλλες συνεδριάσεις του σώματος.

«Δεν φαίνεται λύση στο πρόβλημα», ανέφερε και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Πολύδωρος Λαμπρινούδης, ζητώντας το κλείσιμο της π. ΒΙΑΛ.

Ευθύνες στην κυβερνητική πολιτική επέρριψαν και οι επικεφαλείς των ελάσσονων μειοψηφιών Ερμιόνη Φρεζούλη και Μάρκος Σκούφαλος που τόνισαν τη δυσπιστία με την οποία αντιμετωπίζουν οι Χιώτες τον κάθε Υπουργό.

Οι κάτοικοι του Χαλκειούς δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για το κλείσιμο του ΚΥΤ, ο δήμαρχος δήλωσε ότι θα ζητήσει με κάθε νόμιμο τρόπο να πάρει πίσω τη ΒΙΑΛ, μόλις λήξει η παραχώρηση και ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής δήλωσε ότι θα παραμείνουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ και το μεταφορικό ισοδύναμο, θεωρώντας τα πιθανά ως… αντιστάθμισμα στην όλη κατάσταση.

theloyme_piso_to_akinito_kai_epistrofi_stin_kanonikotita

Σχετικά Άρθρα