Χίος, Σάββατο 19 Οκτωβρίου

Τα δύσκολα πέρασαν για να θωρακιστεί το λιμάνι των Λημνιών

Εκτιμά ο Μ. Μπελέγρης μετά την έγκριση από την επιτροπή τουριστικών λιμένων των απαραίτητων τροποποιήσεων
Τετ, 13/07/2016 - 14:33

Τα δύσκολα έχουν τελειώσει για τα συμπληρωματικά έργα που πρέπει να γίνουν στο τουριστικό λιμάνι των Λημνιών, εκτιμά ο Πρόεδρος του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου, ο οποίος συμμετείχε σήμερα στη συνεδρίαση της Επιτροπής Τουριστικών Λιμένων του Υπουργείου Τουρισμού, η οποία ενέκρινε την τροποποίηση χωροθέτησης για να γίνει η θωράκιση στους εξωτερικούς λιμενοβραχίονες του λιμανιού, ώστε να μην βάλετε από τους νότιους – νοτιοδυτικούς ανέμους, καθώς και τους νέους συντελεστές δόμησης, προκειμένου στη χερσαία ζώνη να κατασκευαστεί χώρος για ρεσεψιόν, τουαλέτες και χώρος για λοιπές δραστηριότητες.

Ο Μιχάλης Μπελέγρης δεν έκρυβε τον ενθουσιασμό του, που επιτέλους μετά από δύο χρόνια ( Οκτώβριο του 2014  ξεκίνησαν οι προσπάθειες) τελικά η επιτροπή (η οποία άργησε να συσταθεί μετά τις εκλογές και μόλις στις αρχές του Γενάρη συνεδρίασε για 1η φορά), έλαβε τις αποφάσεις που χρειάζονταν για να μπορέσουν τώρα να ξεκινήσουν οι μελέτες των έργων και να αναζητηθούν χρηματοδοτικά εργαλεία για την κατασκευή τους.

«Η 11μελής επιτροπή κατάλαβε την σημασία της συγκεκριμένης υποδομής για την ανάπτυξη της δυτικής Χίου, τις δυνατότητες σύνδεσης με τις Σποράδες κ.λ.π. και με δεδομένη την συμβολή της Δ/ντριας τουριστικών λιμένων κας Μαρκάτου, που ήταν και στα εγκαίνια του καταφυγίου, εγκρίθηκαν αυτά που τους ζητήσαμε και μάλιστα μας ζήτησαν συγνώμη για την καθυστέρηση», ανέφερε σε δηλώσεις του στο Ράδιο «Α» ο Πρόεδρος του Λ.Τ.

Τα βήματα που πρέπει να γίνουν στη συνέχεια είναι η έγκριση των τροποποιημένων περιβαλλοντικών όρων  από την Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος, η εκπόνηση των κατασκευαστικών μελετών και η εξασφάλιση της χρηματοδότησης, που μπορεί κατά τον κ. Μπελέγρη να γίνει είτε από το ΕΣΠΑ, είτε από το Leader Αλιείας, ή ακόμη και από ίδιους πόρους του Λιμενικού Ταμείου ή με δανεισμό.

Ο ίδιος πάντως δεν θέλησε να διακινδυνέψει πρόβλεψη για το πότε θα είναι έτοιμο προς κατασκευή το έργο, με δεδομένη την προϊστορία του.

Σχετικά Άρθρα

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΧΙΟΥ: ΑΝΑΡΜΟΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΖΩΩΝ ΣΤΗ ΒΙΑΛ ΣΕ ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ.
Παρ, 18/10/2019 - 22:14

 

Αυτό δήλωσε η δημοτική αρχή  σε ερώτηση των εκπροσώπων της Λαϊκής Συσπείρωσης , για το τι προτίθεται να κάνει στην κατεύθυνση της προστασίας των προσφύγων μεταναστών που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στοιβαγμένοι στο κολαστήριο της ΒΙΑΛ, εν όψει έντονων καιρικών συνθηκών,   με ευθύνη των κυβερνήσεων που υπέγραψαν την απαράδεκτη συμφωνία εγκλωβισμού κυβέρνησης-ΕΕ- Τουρκίας.

Την ώρα που μπορεί να διατεθούν σε μια τέτοια περίπτωση οι χώροι της ανακύκλωσης , την ώρα που  από τα πιο αρμόδια χείλη έχει εμμέσως υποδειχθεί ο χώρος αυτός σαν ένα πρώτο μέτρο προστασίας αυτών των ανθρώπων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα χωράφια, με γυναικόπαιδα στο έλεος του καιρού, η δημοτική αρχή ψάχνει την ιεραρχία, το Συντονιστικό  Όργανο  Πολιτικής Προστασίας που στο κάτω κάτω συμμετέχει και η ίδια και προφάσεις εν αμαρτίαις  για να συνεχίσει την πολιτική των προκατόχων της του «Πόντιου Πιλάτου».

Στη συζήτηση για το προσφυγικό στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο ο επικεφαλής της παράταξης  και δημοτικός Σύμβουλος Μάρκος Σκούφαλος  τόνισε: «Τι θα γίνει σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων; Τι θα γίνει μ’ αυτούς τους ανθρώπους; Ο Δήμος, η Περιφέρεια, έχουν σχέδιο; Θα τους αφήσουμε να πνιγούν; Θα χειροκροτούμε πάνω απ’ τα πτώματα τους; Θα κάνουμε κάποια λιτανεία και θα κλαίμε επί των πτωμάτων; Ίσως θα επικαλεστούμε να μας βοηθήσει η Παναγία και ο Χριστός, να αποκαθάρουμε τις συνειδήσεις μας, δεν ξέρω.  Αυτό είναι χτεσινό πρόβλημα, μπαίνει για χθες να λυθεί όχι γι’ αύριο. Χτες πρέπει να δούμε σε ποιες δομές και πώς θα προστατευτούν»

Βεβαίως και το θέμα αφορά στις κυβερνητικές ευθύνες πρωτίστως , βεβαίως οι δικές της πολιτικές δημιουργούν μαζί με τη ΕΕ τον εγκλωβισμό,  αλλά  δεν μπορεί δήμος και Περιφέρεια να σφυρίζουν αδιάφορα στον ανθρώπινο πόνο.

Απαιτούμε :

  • Τώρα να συγκληθεί το Συντονιστικό Πολιτικής Προστασίας  και να ασχοληθεί με το θέμα.
  • Τώρα από τη δημοτική αρχή  να εκπονηθούν σχέδια προστασίας  των εγκλωβισμένων προσφύγων –μεταναστών στη ΒΙΑΛ ως συμβολή του δήμου στο συγκεκριμένο θέμα, είτε με χρήση του χώρου της ανακύκλωσης είτε αλλού (Κτίριο Καλουτά κλπ), πιέζοντας την περιφερειακή αρχή.
  • Να κλείσει η ΒΙΑΛ και όλα τα hot spots των νησιών μας.
  • Να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες σε αξιοπρεπείς δομές φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας και στις χώρες πραγματικού προορισμού. Ταξιδιωτικά έγγραφα ενάντια στη λογική του Δουβλίνου και όλες τις οδηγίες και συμφωνίες της Ε.Ε.
  • Σεβασμός των δικαιωμάτων των προσφύγων που προβλέπει η συνθήκη της Γενεύης, σεβασμός των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών σε θέματα παιδείας, υγείας, πρόνοιας και ειδική μέριμνα και προστασία για τα παιδιά.