Χίος, Σάββατο 6 Ιουνίου

Τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή

Ανακοίνωση του Συλλόγου Γυναικών Χίου
Κυρ, 05/04/2020 - 06:36

 

Ο Σύλλογος γυναικών Χίου με αφορμή την ημέρα πανελλαδικής δράσης για την υγεία,ενώνει τη φωνή του ενάντια στη νέα βαρβαρότητα που χτίζουν οι κυβερνώντες,για τα λαϊκά στρώματα,με αφορμή τον κορονοϊό.Οι εργαζόμενοι ανέλαβαν τις δικές τους ευθύνες,όμως απαιτούν και διεκδικούν από την κυβέρνηση της Ν.Δ να πάρει συγκεκριμένα μέτρα,για τη στήριξη του Δημόσιου τομέα υγείας.

Διότι τα νοσοκομεία όλης της χώρας συνεχίζουν να είναι υποστελεχωμένα και με τραγικές ελλείψεις σε ιατροτεχνικό εξοπλισμό ,λόγω και της χρόνιας υποχρηματοδότησης που υφίσταντο όλα αυτά τα χρόνια.Αντί να επιτάξει τις ιδιωτικές δομές υγείας,χρυσώνει τους επιχειρηματίες στον χώρο της υγείας.Ακόμα δεν υπάρχει επάρκεια μέσων προστασίας όλων των εργαζομένων στην υγεία.ΜΕΘ συνεχίζουν να είναι κλειστές ,λόγω έλλειψης προσωπικού.Από την άλλη στα μεγάλα αστικά κέντρα κόσμος συνωστίζεται σε μ.μ.μ και σε χώρους δουλειάς (σούπερ μάρκετ,εργοστάσια) χωρίς να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.Απολύσεις εκατοντάδες για τους εργαζόμενους,τρομοκρατία ή εντατικοποίηση και επέκταση των ευέλικτων σχέσεων εργασίας τη στιγμή που για την μεγαλοεργοδοσία δίνεται πάλι πακτωλός χρημάτων για την εξασφάλιση του κέρδους.Και συνεχίζουμε να μένουμε σπίτι ακόμα και αν αρρωστήσουμε ,καλούμαστε να αξιολογήσουμε τα συμπτώματα και να το διαχειριστούμε τη στιγμή που οι λοιμωξιολόγοι παγκοσμίως προσπαθούν να κατανοήσουν πώς συμπεριφέρεται και τι επιπλοκές μπορεί να κάνει.

Για ποια επικοινωνία μιλάνε που η ΠΦΥ είναι διαλυμένη από την πολιτική που έχουν ακολουθήσει μέχρι τώρα όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή,όταν οι δομές του ΠΕΔΥ και ΤΟΜΥ είναι αποψιλωμένα από προσωπικό και υλικά;Όταν οι οικογενειακοί γιατροί είναι ελάχιστοι;Eχουμε πληρώσει όλοι πολύ ακριβά τα ταμεία μας για να φτάσουμε σήμερα να βρεθούμε ακάλυπτοι.

Δεν μπορεί να συνεχίζεται να βιώνουμε σε ένα ακριτικό νησί την υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας υγείας,την εγκατάλειψη των αγροτικών ιατρίων στη μοίρα τους,την υπολειτουργία του κέντρου υγείας Πυργίου και την λειτουργία μόνο στα λόγια του κέντρου υγείας της πόλης(βλ.πρώην ΙΚΑ),αφού παραμένει υποστελεχωμένο.

Οι ΜΕΘ του νοσοκομείου Χίου δεν βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη ,το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό,δίνει τη δική του μάχη,χωρίς να στηρίζεται!

Ο σύλλογος γυναικών Χίου καλεί τις γυναίκες του νησιού,αλλά και την κάθε λαϊκή οικογένεια να μην αποδεχτούν την πραγματικότητα που  επιφυλάσσουν για τις ζωές μας και να κατανοηθεί από τις πλατιές λαϊκές μάζες ,ότι θα κάνουν προσπάθεια να εκμεταλλευτούν κάθε δυνατότητα που θα τους δοθεί,για να περάσουν νέα αντιλαϊκά μέτρα.  

AΠΑΙΤΟΥΜΕ

Η Υγεία ,Δημόσιο κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα!!

Τη στήριξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με  μόνιμες προσλήψεις,ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού,ώστε οι κάτοικοι των χωριών μας να έχουν ποιοτική περίθαλψη.

Την πλήρη ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο κέντρο υγείας πόλης,ώστε να αποσυμφορηθεί το νοσοκομείο.Την επάνδρωση του Οίκου Ναύτου του νησιού για τις ναυτεργατικές οικογένειες!

Τη στήριξη του Δημόσιου Νοσοκομείου με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων ,ειδικά αυτή τη περίοδο με πνευμονολόγους,λοιμοξιωλόγους και παθολόγους και ενίσχυση των κλινικών με νοσηλευτικό προσωπικό.

Το άνοιγμα και των 7 κλινών ΜΕΘ ,για να σταματήσουν να καλλιεργούν στο λαό αυταπάτες,λέγοντας ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν 15 περιστατικά ,όταν είναι κλειστές οι 4 από αυτές.

Την ενίσχυση του Νοσοκομείου με τα απαραίτητα μέσα προστασίας για την ασφάλεια των εργαζομένων και των πολιτών.

Τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων ,επικουρικού προσωπικού   και των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις.   

 

                                   ΤΟ Δ.Σ Του συλλόγου

 Χίος 4/4/20

Σχετικά Άρθρα

Το γκριζάρισμα  Αιγαίου από Καραμανλή – Ανδρέα και ο Κυριάκος …
Παρ, 05/06/2020 - 18:14

«Τα βίντεο του ελληνικού λιμενικού, που δείχνουν τουρκικές ακταιωρούς να συνοδεύουν βάρκες με βομβαρδισμένους πρόσφυγες ( βομβαρδισμένους από τη ...χριστιανική Δύση  )  συνοδεύοντάς τις μέχρι το ελληνοτουρκικό σύνορο, αποδεικνύει οτι ο Ερντογάν ετοιμάζεται για νέα επίθεση στο μέτωπο Έβρος- Αιγαίο- Ανατολική Μεσόγειος . Και η απάντηση είναι : «Κάντο, όπως ο Μητσοτάκης !» .Ο οποίος, απρόσμενα , αντέταξε άμυνα , δείχνοντας οτι τα σύνορα μπορούν να φυλαχθούν ! Ο Πρωθυπουργός επέδειξε ηγετική αποφασιστικότητα, έχοντας και τη στήριξη του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ , ο οποίος έδειξε ηγετικότητα , με δεδομένη την ύπαρξη μιας υπερ- διεθνιστικής τάσης στο κόμμα του».

Αυτά ανέφερε , καλεσμένος των  Χρήστου Κούτρα και Γιάννη Ντσούνου, στην  εκπομπή ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ, Παρασκευή πρωί,  στον ΣΚΑΊ, ο Κώστας Μαρδάς.

Τα κύρια σημεία της ανάλυσής του Χιώτη δημοσιογράφου, σύμφωνα με ανάρτησή στο facebook  :

«Όσον αφορά την στάση της Ελλάδας σε ενδεχόμενο επεισόδιο στα ανατολικά της Κρήτης, έχοντας μελετήσει  τη διαχείριση των κρίσεων που έκαναν οι Πρωθυπουργοί , από το 1955 , ας ξέρουν οι Έλληνες οτι υπάρχουν ...δυόμιση δρόμοι:

« Ο ένας δρόμος είναι ο συμβιβασμός… Είτε μέσω Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης , που σημαίνει μείωση κυριαρχίας μας και δικαιοδοσίας μας στο Αιγαίο ή απώλεια εν δυνάμει δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο ...Είτε συμβιβασμός  μέσω πολιτικών διαπραγματεύσεων,  που σημαίνει παζάρι...

« Ο άλλος δρόμος είναι η απόλυτη άρνηση συμβιβασμού , που σημαίνει οτι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ξαναπάμε στρατιώτες...

« Και ο μισός δρόμος - μισός γιατί όπου νάναι ..τελειώνει λόγω Ερντογάν - που σημαίνει μια ειρήνη, αλλά με πάγωμα δικαιωμάτων μας. Όπως συνέβη επί Κωνσταντίνου Καραμανλή στην κρίση του Χόρα τον Αύγουστο του 1976... Που, ναι μεν έκανε παρενόχληση στο ερευνητικό της Τουρκίας με πολεμικά πλοία και αεροσκάφη μας, αλλά στο τέλος, για να αποφύγει τον πόλεμο, αναγκάστηκε με το Πρωτόκολλο της Βέρνης να αποδεχθεί το γκριζάρισμα - πάγωμα ερευνών και γεωτρήσεων στο Αιγαίο. Και αναγκάστηκε να το κάνει, γιατί οι ΗΠΑ δεν μας στήριξαν και γιατί η ΕΟΚ κράτησε ουδέτερη στάση...

«Το ίδιο έκανε και ο Ανδρέας Παπανδρέου τον Μάρτη του 1987. Που, ενώ είχε χαρακτηρίσει τη Συμφωνία του Καραμανλή ως ... παράδοση εθνικής κυριαρχίας, λέγοντας οτι δεν τον δέσμευε , όταν η Τουρκία έβγαλε το "Πίρι Ρέις" σε απάντηση της γεώτρησης που ανακοίνωσε η Καναδική εταιρεία Ντένισον στο Βόρειο Αιγαίο, ναι μεν κινητοποίησε με ενθουσιασμό Στρατό και Λαό, αλλά :  Διαπιστώνοντας  ότι έμεινε μόνος, αφού δεν έκλεισε η αμερικανική Βάση της Νέας Μάκρης, αφού η Βουλγαρία όπου έστειλε τον Παπούλια έκανε μια αόριστη δήλωση υπέρ της ειρήνης και αφού η Σοβιετική Ένωση τήρησε πονηρή ουδετερότητα υπέρ της Τουρκίας, έκανε και αυτός πίσω. Και ακύρωσε τη γεώτρηση έξω από τη Θάσο, όπως είχε απαιτήσει ο Οζάλ. Αλλιώς, η Τουρκία θα έκανε και εκείνη γεώτρηση...».

 

Ο Κώστας Μαρδάς επεσήμανε την ουσιαστική ταύτιση πολιτικών όσον αφορά την κατάληξη των δύο μεγάλων κρίσεων,  που μοιάζουν πολύ με την εν εξελίξει κρίση  :

« Και οι δύο λοιπόν ηγέτες πάγωσαν τις έρευνες - γεωτρήσεις… Να γιατί δεν έχουμε πρόβλημα τουρκικών γεωτρήσεων στο Αιγαίο... Διότι η Τουρκία θέτει το δίλημμα: Ή σταματάτε τις γεωτρήσεις, ή θα κάνουμε και εμείς ... Και πάμε σε πόλεμο!».

 

Ο Χιώτης δημοσιογράφος επέμενε στην πολιτική αποφυγής  τακτικών πρωτοβουλιών  χωρίς αμυντική θωράκιση  που , όπως έχει γράψει στο βιβλίο του ΠΡΟ- ΜΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ  σε άρθρα του και έχει προβλέψει σε συνεντεύξεις του ,  προκαλούν  το θηρίο Ερντογάν την ώρα που όλοι το χαϊδεύουν:

«Το θέμα είναι να μη κάνουμε παρορμητικές κινήσεις - όπως έκαναν οι αδελφοί μας Κύπριοι - που πραγματοποίησαν γεωτρήσεις, εξωθώντας όμως τον Ερντογάν να κάνει επτά άγονες μεν, αλλά επτά γεωτρήσεις διχοτόμησης της ΑΟΖ , υπό την ανοχή ΗΠΑ, Ευρωπαίων, Ισραηλινών ,Αιγυπτίων και Ρώσων . Δίνοντάς του το πάτημα να μας κυκλώσει από το νότο με το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο και φέρνοντας το πυρηνικό Πακιστάν στο Αιγαίο!».

Και προειδοποίησε με νόημα:

« Ας έχουμε υπόψη μας,  οτι ,όσο προχωρούμε τον αγωγό East Med , τόσο , φέρνουμε ένα θερμό επεισόδιο πιο κοντά...».

Σημειωτέον ότι στο τέλος της ανάρτησής του , συμπλήρωσε:

 

«...Και,  επειδή σε μια πρωινή εκπομπή, ο χρόνος είναι περιορισμένος, να προσθέσω στην παραπάνω ανάλυσή μου, οτι στη σύγκρουση Ελλάδας - Τουρκίας, να μην ξεχνάμε πως  οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν ως κηδεμόνες της περιοχής... Κηδεμόνες που εμείς ζητήσαμε...».