Χίος, Τρίτη 16 Ιουλίου

Τα... (μπά)ζα μου αργά

Οι δύο προτάσεις του δήμου Χίου για αδειοδότηση χώρων... κόλλησαν στη Δ/νση Δασών
Τρί, 23/04/2019 - 15:15

 

Από το 2014 ο Δήμος προσπαθεί να αδειοδοτήσει δύο χώρους για την εναπόθεση και επεξεργασία μπαζών κι ακόμα δεν τα έχει καταφέρει. Τα κατάφερε όμως ιδιώτης και όπως ενημέρωσε πρόσφατα η ΑΝΑΚΕΜ (Ανακύκλωση Κεντρικής Μακεδονίας) η οποία συνεργάζεται με τον συγκεκριμένο ιδιώτη σε εκείνην θα καταλήγουν τα μπάζα της Χίου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όποιος έχει άδεια εκσκαφής ή επισκευής ακινήτου, υποχρεούται να μεταφέρει τα αδρανή υλικά στον αδειοδοτημένο χώρο, καταβάλλοντας και το σχετικό τίμημα.

Συζητώντας για μια ακόμη φορά το θέμα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Γιώργο Μπελέγρη, επεσήμανε ότι οι προτάσεις τους για το Θόλος (για την κάλυψη της ΒΑ Χίου) και στο Θολοποτάμι (για το υπόλοιπο τμήμα του νησιού) βρίσκονται στο στάδιο που έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες (αφού χαρακτηρίστηκαν οι περιοχές) και αναμένεται από τη Δ/νση Δασών η εξέτασή τους και η κατάθεση των όποιων παρατηρήσεων υπάρξουν.

Πότε θα γίνει αυτό, ήταν το αμέσως επόμενο ερώτημα για να έρθει η απάντηση από τον αντιδήμαρχο ότι δε διακινδυνεύει να κάνει πρόβλεψη με τη συγκεκριμένη υπηρεσία, η οποία επικαλείται ως επιχείρημα για τις καθυστερήσεις την έλλειψη προσωπικού.

Πάντως κατά την προσωπική άποψη του κου Μπελέγρη ακόμα κι αν αδειοδοτηθούν οι χώροι ο δήμος θα πρέπει να αναθέσει τη λειτουργία τους σε ιδιώτες, λέγοντας ότι οι συγκεκριμένες μονάδες απαιτούν επιπλέον προσωπικό που δε διαθέτουν στην παρούσα φάση, εξοπλισμό και διευρυμένο ωράριο λειτουργίας.

 

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 15/07/2019 - 19:58

Με μοναδικό θέμα την εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου για τις συντάξεις χηρείας και την άμεση καταβολή τους, ο Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννης Βρούτσης και ο υφυπουργός κ. Νότης Μηταράκης πραγματοποίησαν σήμερα έκτακτη σύσκεψη, παρουσία του Διοικητή ΕΦΚΑ και των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου και του ΕΦΚΑ.

Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι παρά τις υποσχέσεις της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου για την καταβολή των συντάξεων χηρείας  την 1η Ιουλίου, όχι μόνο οι υπηρεσίες δεν ήταν έτοιμες να προβούν στην άμεση καταβολή τους, αλλά και ότι ουδεμία προεργασία ή έκδοση κατευθυντήριων οδηγιών είχε γίνει εκ μέρους της απερχόμενης πολιτικής ηγεσίας, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι η σχετική ρύθμιση νόμου είχε γίνει για καθαρά προεκλογικούς λόγους και χωρίς να ληφθεί οποιαδήποτε μέριμνα για την εφαρμογή της!

Με διαφορετικά λόγια, οι αδράνειες και ολιγωρίες της προηγούμενης περιόδου, η έλλειψη συντονισμού και η σύγχυση αρμοδιοτήτων έφεραν τη διαδικασία έκδοσης – σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο - των εκκρεμών συντάξεων χηρείας, που αυτή τη στιγμή υπερβαίνουν τις 150.000, να είναι, κυριολεκτικά,  «στον αέρα».

Κατόπιν αυτών, ο Υπουργός Εργασίας έδωσε εντολή για την επιτάχυνση των διαδικασιών και την οριστική επίλυση του ζητήματος. Συγκεκριμένα ζήτησε την άμεση έκδοση εγκυκλίου και κατευθυντηρίων οδηγιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, καθώς και την προετοιμασία του σχετικού λογισμικού υποβάθρου, σε κάθε δε περίπτωση πριν από την επόμενη σχετική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί για τον ίδιο σκοπό εντός της τρέχουσας εβδομάδας, ώστε οι συντάξεις χηρείας να καταβληθούν το συντομότερο δυνατό.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, είναι αποφασισμένη να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια και βάζει σε πρώτη προτεραιότητα την ταχύτερη καταβολή των συντάξεων χηρείας, για την πιο αδύναμη και ευαίσθητη κατηγορία των συμπολιτών μας.