
Επανέρχεται στο θέμα της χρήσης αδρανών υλικών για το έργο επέκτασης του διαδρόμου του αεροδρομίου Χίου η εταιρεία ΛΑΤΩ ΑΕ, απαντώντας σε ζητήματα που έθιξαν πρόσφατα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν εκπρόσωποι φορέων και Συλλόγων που εμπλέκονται με τον τουρισμό.
Ακολουθεί η επιστολή της, η οποία στέλνεται επίσης στις τοπικές αρχές και τους βουλευτές:
«Αγαπητοί μας
Κυρία και Κύριοι
Όλοι μας μαζί με τους λοιπούς φορείς του νησιού, έχομε ταχθεί να υπηρετούμε το κοινωνικό σύνολο, κινούμενοι μέσα στα πλαίσια που η Διοίκηση έχει ορίσει, με την Νομοθεσία που διέπει την δραστηριότητα καθ΄ ενός και κάθε μιας μας.
Έξ υπακούεται ότι: όπως εμείς και εσείς πρέπει να τηρούμε και τηρούμε την Νομοθεσία κατά γράμμα, έτσι και οι Υπηρεσίες του Κράτους (Πολιτικά Πρόσωπα και Υπηρεσιακοί Λειτουργοί) πρέπει να κάνουν το ίδιο, χωρίς εξαιρέσεις και εξυπηρετήσεις όποιων δήποτε συμφερόντων.
Όσον αφορά τους τυχόν φόβους σας για την επάρκεια των παραγομένων αδρανών από το σημερινό Λατομείο μας και τυχόν πρόσθετα που θα αδειοδοτηθούν και λειτουργήσουν όταν οι συνθήκες της αγοράς το επιτρέψουν – απαιτήσουν, σας γνωρίζομε, ότι: στους σχεδιασμούς μας, είναι η ικανοποίηση των προηγουμένων, εφόσον η αγορά απαιτήσει την κατανάλωση περισσοτέρων αδρανών, κάτι που θα συμβεί μετά την ολοκλήρωση και λειτουργία σε χρήση του έργου του θέματος, το οποίο όπως σωστά αναφέρατε, έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2024 και στο οποίο εδόθη παράταση 28 μηνών δηλ. μέχρι τις 29/12/2026.
Ως προς το τεχνικό μέρος του έργου, το οποίο έχει ιδιαιτερότητα τουλάχιστο στον Ελληνικό χώρο λόγω της μεγάλης υπερύψωσης του κατωφλίου του σε προσχωσιγενές έδαφος και περιοχή υψηλής σεισμικότητας, ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ: τα αδρανή υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, να είναι σκληρά, ασβεστολιθικά, για να μην υφίστανται διαφορικές καθιζήσεις και να προέρχονται από νόμιμα λειτουργούντα λατομεία, όπως και το δικό μας, που διαθέτουν Πιστοποιητικά ποιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συγχρηματοδοτεί το έργο σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Η προκήρυξη της κατασκευής του έργου έγινε με βάση τα προηγούμενα, αλλά το Υπουργείο Υποδομών – Μεταφορών διά των Υπηρεσιών του, εκ των υστέρων έδωσε την δυνατότητα στην Ανάδοχο του έργου να χρησιμοποιεί υλικά κατάλληλα από ποιοτικής πλευράς ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ…..
Αποτέλεσμα: η συσσώρευση υλικών εκσκαφών ανεπεξέργαστων με σημαντικό ποσοστό γαιωδών υλικών κάτι που έγινε αντιληπτό και συνεχίζεται, από την υψηλή φυτική βλάστηση, που αναπτύχθηκε, πάνω στους σωρούς που αποτέθηκαν, διαπίστωση που θα έπρεπε να κινητοποιήσει την επίβλεψη του έργου και τον Τεχνικό Κόσμο του Νησιού μας (Τ.Ε.Ε. και λοιπούς).
Εκτός από τα προηγούμενα και παρά τις συμφέρουσες τιμές που δώσαμε και λόγω μεγάλων ποσοτήτων (550.000 κυβικά μέτρα διαφόρων κατηγοριών), η Ανάδοχος επέλεξε με την μέθοδο χρήσης υπαρχόντων φυσικών υλικών προερχομένων από αποσαθρώσεις κατακόρυφων μετώπων, με τα οποία, η φύση επροίκησε το νησί ώστε: τα νερά της βροχής να κατεισδύουν και να εξέρχονται υπό μορφή πηγών όπως συμβαίνει πάνω από την Ι. Μονή Μυρσινιδίου όπου: από ετών υπάρχει λόγω απόληψης τέτοιου υλικού από τον πρώην Δήμο Ομηρούπολης, φαινόμενο κατολίσθησης σε εξέλιξη που έχει μελετηθεί από ΕΚΠΑ και ΙΓΜΕ στο παρελθόν και πρόσφατα από Ιδιωτική Μελετητική Εταιρία, με σειρά ερευνητικών γεωτρήσεων, με εμφανή τα ίχνη της κατολίσθησης στην οδό Βροντάδου – Καρδαμύλων και στην Ιερά Μονή, από το ύψος της Μονής μέχρι Μυλιγκά.
Για όλα αυτά εναντιωθήκαμε επικαλούμενοι την Νομοθεσία και τα άνω πραγματικά περιστατικά και δικαιωθήκαμε.
Ανάλογα θα συμβούν πέριξ της Ι. Μονής του Αγ. Κωσταντίνου, όπου: η απόληψη θα αποκαλύψει τα κύρια αμυντικά έργα του νησιού, η οποία γι αυτό το λόγο δεν προχώρησε.
Προκειμένου να προχωρήσει το έργο, αποκλειστικά με σωστά – σκληρά – ασβεστολιθικά αδρανή που παράγομε, προσφερθήκαμε να μεταφέρομε με δικά μας μέσα τα γαιώδη υλικά που προαναφέραμε από το εργοτάξιο του Αεροδρομίου στο πρώην λατομείο Κρουσουλούδη στην περιοχή Μαντράκια – Γρου, να αποκαταστήσουμε τον χώρο, να τον φυτεύσουμε και να τον περιφράξουμε, πλην όμως η Δ/ση Περιβάλλοντος της Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου μας εγνώρισε ότι: στο παρελθόν επιχειρήθηκε με μελέτη αποκατάστασης που υποβλήθηκε και αρχικά εγκρίθηκε αλλά προσβλήθηκε από τοπικό σύλλογο στο ΣΤΕ και τελικά ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ η απόληψη 138.000 κ.μ. με την δημιουργία νέων βαθμίδων.
Τα προηγούμενα δηλ. η με αρ. 987/2009 Απόφαση του Σ.Τ.Ε. ΑΠΕΚΡΥΒΗΣΑΝ με ευθύνη του ιδιοκτήτου του χώρου, από την αρμόδια Γεν. Διεύθυνση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, με συνέπεια η τελευταία, να εγκρίνει την απόληψη των 138.000 κ.μ. κατά ΠΑΡΑΒΑΣΗ της Απόφασης του Συμβουλίου της Επικράτειας, γεγονός για το οποίο προσφύγαμε νόμιμα στο ΣΤΕ ζητώντας την ΑΚΥΡΩΣΗ της, χωρίς το Υπουργείο να μας απαντήσει μέχρι σήμερα, από την οποία και θα δικαιωθούμε όπως έχει δηλώσει και ο τοπικός Βουλευτής της Κυβέρνησης.
Συμπερασματικά, όπως αντιλαμβάνεστε: είχαμε και έχουμε – όπως και εσείς – το δικαίωμα και την υποχρέωση να υπερασπισθούμε τα Νόμιμα Δικαιώματα των Μετόχων, των Εργαζομένων και των Συναλλασσόμενων με την εταιρία, προκειμένου η τελευταία να διατηρήσει το δικαίωμα της ύπαρξης, της ανάπτυξης και της εξυπηρέτησης.
Με την συνημμένη επιστολή μας της 10/05/2024 διαβεβαιώσαμε τον κ. Πρωθυπουργό για την δυνατότητα της εταιρίας μας να προμηθεύσει την Ανάδοχο του έργου με όλα τα χρειαζούμενα υλικά των 475.000 κυβικών μέτρων, μέσα σε διάστημα ολιγότερο του ενός χρόνου δηλ. πριν τις 10 Μαΐου του σημερινού χρόνου, χωρίς να λάβουμε απάντηση.
Όπως σωστά αναφέρετε στην επιστολή – συνέντευξη σας, τα σωστά αδρανή υλικά είναι σημαντικό Τμήμα της επιδιωκόμενης από όλους μας Τουριστικής και Λοιπής Ανάπτυξης, κατά συνέπεια: σας καλούμε σε συνεργασία και κοινή προσπάθεια, διότι: η πραγματικότητα διαψεύδει το Υπουργείο σχετικά με την παράταση των 28 μηνών που έδωσε και το πριμ έγκυρης εκτέλεσης που κατέβαλε χωρίς αποτέλεσμα, το οποίο πρέπει να επιστραφεί.
Τέλος: παρά την παραπάνω απαγορευτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας μεταφέρονται καθημερινά ΜΗ ΝΟΜΙΜΑ, υλικά στο εργοτάξιο, σε σημαντικό ποσοστό μη κατάλληλα, για τα οποία από κοινού πρέπει να ενδιαφερθούμε πριν είναι αργά και το έργο που θα παραχθεί είναι επιρρεπές σε διαφορικές καθιζήσεις, με ότι επικίνδυνο συνεπάγεται."