Χίος, Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου

Τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου στη σκιά του... μνημονίου

Πέμ, 08/12/2016 - 06:27

Ένας καθρέπτης της οικονομικής κατάστασης και των προοπτικών ανάπτυξης της Ελλάδας είναι και το τεχνικό πρόγραμμα που κατατέθηκε από τη δημοτική αρχή Βουρνού για το 2017, αφού οι κουτσουρεμένοι πόροι που δίνονται στην τοπική αυτοδιοίκηση «στραγγαλίζουν» κάθε δυνατότητα πραγματοποίησης μεγάλων έργων, αναπτυξιακών σχεδιασμών αλλά ακόμη και τήρησης προεκλογικών υποσχέσεων.

«Αυτές είναι οι δυνατότητές μας, με τους πόρους που έχουμε», ανέφερε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Στρατής Γδύσης, υπερασπιζόμενος το τεχνικό πρόγραμμα που κατατέθηκε.

«Κάναμε προσπάθειες αξιοποίησης των πόρων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Λάβαμε υπόψη όλες τις προτάσεις των τοπικών συμβουλίων έτσι ώστε να ικανοποιήσουμε σε μεγάλο βαθμό τα αιτήματά τους», είπε ακόμη ο Αντιδήμαρχος, συμπληρώνοντας ότι παράλληλα ετοιμάζονται μελέτες έτσι ώστε ο Δήμος Χίου να είναι «ετοιμοπόλεμος», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, για το νέο ΕΣΠΑ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του Δημάρχου Μανώλη Βουρνού, που απαντώντας στην κριτική των αντιπολιτεύσεων τόνισε ότι δεν περισσεύουν χρήματα για να γίνουν όλα αυτά που στόχευε η δημοτική αρχή. Ωστόσο ο Δήμαρχος Χίου υπερασπίστηκε το τεχνικό πρόγραμμα ζητώντας από τους επικριτές του να μην έχουν μηδενιστική τάση.

Το «ελαφρυντικό» της κακής οικονομικής  συγκυρίας δεν έπεισε τις αντιπολιτεύσεις που σύσσωμες κατέκριναν τη δημοτική αρχή για φτωχό τεχνικό πρόγραμμα, χωρίς αναπτυξιακό σχεδιασμό και διεκδίκηση. «Πρόκειται για ένα τεχνικό πρόγραμμα ευκαιρίας, που φτιάχτηκε σε μια βραδιά και δεν είναι καν άξιο λόγου», ανέφερε ο Πολύδωρος Λαμπρινούδης, συμπληρώνοντας ότι παρ' όλη την εμπειρία του στάθηκε αδύνατο να το κατανοήσει.

Για ένα τεχνικό πρόγραμμα «μίζερο και διαχειριστικό» έκανε λόγο η Ερμιόνη Φρεζούλη τονίζοντας ότι αν το ψηφίσει είναι σαν να αποδέχεται την κατάσταση, ενώ ο Μάρκος Σκούφαλος καταλόγισε, εκτός όλων των άλλων, και έλλειψη διεκδίκησης των παρακρατηθέντων πόρων από τη δημοτική αρχή.

Χαρακτηριστικό της δυστοκίας στην πραγματοποίηση έργων είναι το παράδειγμα της ασφαλτόστρωσης του δρόμου που οδηγεί στο Μουσείο Μαστίχας. Ο Κώστας Γανιάρης που βρισκόταν στη συνεδρίαση ρώτησε πότε επιτέλους προβλέπεται η ασφαλτόστρωση του δρόμου. «Το Μουσείο Μαστίχας κλείνει 6 μήνες λειτουργίας και το έχουν επισκεφθεί περίπου 30.000 άνθρωποι», τόνισε, ζητώντας από τη δημοτική αρχή να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της. «Μέχρι τον Μάρτιο θα  ανοίξει το μέτρο για τους δασικούς δρόμους και θα το εντάξουμε εκεί έτσι ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα», απάντησε ο Μανώλης Βουρνούς, επικαλούμενος την επικοινωνία που είχε με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Κυρ, 22/09/2019 - 22:09

Δυσάρεστη ήταν η επιστροφή των ελλήνων εκδρομέων και όσων συμμετείχαν στο Φεστιβάλ του Δήμου Τσεσμέ, καθώς το πλοίο Erturk παρουσίασε ή έφυγε με μηχανική βλάβη από το Λιμάνι του Τσεσμέ στις 7.30 μ.μ. με μισή ώρα καθυστέρηση αλλά 2 μίλια περίπου από το Λιμάνι της Χίου δεν μπόρεσε να συνεχίσει και έτσι επέστρεψε στον Τσεσμέ, χωρίς όπως καταγγέλθηκε να ανακοινωθεί τίποτα στους επιβάτες.

Εκεί οι επιβάτες επιβιβάστηκαν σε άλλο πλοίο και ταλαιπωρημένοι έφτασαν στο τελωνείο Χίου στις 10.00 μ.μ.

Από τις τοπικές αρχές τώρα στο φεστιβάλ του Δήμου Τσεσμέ, στο οποίο και πήρε μέρος χορευτικό του συλλόγου «Γεώργιος Βούρος» συμμετείχε μόνο ο Βουλευτής του Σύριζα Α. Μιχαηλίδης.