Χίος, Σάββατο 20 Απριλίου

Τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου στη σκιά του... μνημονίου

Πέμ, 08/12/2016 - 06:27

Ένας καθρέπτης της οικονομικής κατάστασης και των προοπτικών ανάπτυξης της Ελλάδας είναι και το τεχνικό πρόγραμμα που κατατέθηκε από τη δημοτική αρχή Βουρνού για το 2017, αφού οι κουτσουρεμένοι πόροι που δίνονται στην τοπική αυτοδιοίκηση «στραγγαλίζουν» κάθε δυνατότητα πραγματοποίησης μεγάλων έργων, αναπτυξιακών σχεδιασμών αλλά ακόμη και τήρησης προεκλογικών υποσχέσεων.

«Αυτές είναι οι δυνατότητές μας, με τους πόρους που έχουμε», ανέφερε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Στρατής Γδύσης, υπερασπιζόμενος το τεχνικό πρόγραμμα που κατατέθηκε.

«Κάναμε προσπάθειες αξιοποίησης των πόρων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Λάβαμε υπόψη όλες τις προτάσεις των τοπικών συμβουλίων έτσι ώστε να ικανοποιήσουμε σε μεγάλο βαθμό τα αιτήματά τους», είπε ακόμη ο Αντιδήμαρχος, συμπληρώνοντας ότι παράλληλα ετοιμάζονται μελέτες έτσι ώστε ο Δήμος Χίου να είναι «ετοιμοπόλεμος», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, για το νέο ΕΣΠΑ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του Δημάρχου Μανώλη Βουρνού, που απαντώντας στην κριτική των αντιπολιτεύσεων τόνισε ότι δεν περισσεύουν χρήματα για να γίνουν όλα αυτά που στόχευε η δημοτική αρχή. Ωστόσο ο Δήμαρχος Χίου υπερασπίστηκε το τεχνικό πρόγραμμα ζητώντας από τους επικριτές του να μην έχουν μηδενιστική τάση.

Το «ελαφρυντικό» της κακής οικονομικής  συγκυρίας δεν έπεισε τις αντιπολιτεύσεις που σύσσωμες κατέκριναν τη δημοτική αρχή για φτωχό τεχνικό πρόγραμμα, χωρίς αναπτυξιακό σχεδιασμό και διεκδίκηση. «Πρόκειται για ένα τεχνικό πρόγραμμα ευκαιρίας, που φτιάχτηκε σε μια βραδιά και δεν είναι καν άξιο λόγου», ανέφερε ο Πολύδωρος Λαμπρινούδης, συμπληρώνοντας ότι παρ' όλη την εμπειρία του στάθηκε αδύνατο να το κατανοήσει.

Για ένα τεχνικό πρόγραμμα «μίζερο και διαχειριστικό» έκανε λόγο η Ερμιόνη Φρεζούλη τονίζοντας ότι αν το ψηφίσει είναι σαν να αποδέχεται την κατάσταση, ενώ ο Μάρκος Σκούφαλος καταλόγισε, εκτός όλων των άλλων, και έλλειψη διεκδίκησης των παρακρατηθέντων πόρων από τη δημοτική αρχή.

Χαρακτηριστικό της δυστοκίας στην πραγματοποίηση έργων είναι το παράδειγμα της ασφαλτόστρωσης του δρόμου που οδηγεί στο Μουσείο Μαστίχας. Ο Κώστας Γανιάρης που βρισκόταν στη συνεδρίαση ρώτησε πότε επιτέλους προβλέπεται η ασφαλτόστρωση του δρόμου. «Το Μουσείο Μαστίχας κλείνει 6 μήνες λειτουργίας και το έχουν επισκεφθεί περίπου 30.000 άνθρωποι», τόνισε, ζητώντας από τη δημοτική αρχή να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της. «Μέχρι τον Μάρτιο θα  ανοίξει το μέτρο για τους δασικούς δρόμους και θα το εντάξουμε εκεί έτσι ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα», απάντησε ο Μανώλης Βουρνούς, επικαλούμενος την επικοινωνία που είχε με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Ανακοίνωση του Συλλόγου Δασκάλων
Παρ, 19/04/2019 - 18:43
Γιάννης Τζούμας

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή του στον συμπολίτη μας Γιάννη Παληό και την οικογένειά του αλλά και σε όλους τους συμπολίτες μας που κινδυνεύουν να χάσουν την κατοικία τους από τις τράπεζές για οφειλές προς αυτές. Οι κατοικίες των πολιτών είναι ζωτικό κομμάτι της ζωής τους και θα πρέπει να προστατευτούν με κάθε τρόπο!

Άλλη μια υπόθεση για πλειστηριασμό κατοικίας ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Άλλο ένα σπίτι το οποίο κινδυνεύει να «χαθεί» από τους ιδιοκτήτες του οι οποίοι αγωνίστηκαν για να το χτίσουν, πραγματοποιώντας έτσι το όνειρό τους, να στεγάσουν την οικογένειά τους.

Πολλοί άνθρωποι εξαναγκάστηκαν σε τραπεζικό δανεισμό για να καλύψουν υπαρκτές ανάγκες αλλά «τσακίστηκαν» από την κρίση, την ανεργία, τα μνημονιακά μέτρα, τις μειώσεις μισθών και τη βαριά φορολογία. Μη μπορώντας να ανταποκριθούν στα ολοένα και αυξανόμενα έξοδά τους (σε σχέση με τα ολοένα και μειούμενα έσοδά τους) πολλοί πολίτες βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο, αδυνατώντας να ανταποκριθούν (ανάμεσα στα άλλα και) στην αποπληρωμή των δανείων τους. Τα δάνειά τους «κοκκίνισαν» και τώρα οι Τράπεζες τους πιέζουν για διακανονισμούς και τους απειλούν ακόμα και με πλειστηριασμό της κατοικίας τους!

Οι πραγματικοί «μπαταχτσήδες» που είναι υπεύθυνοι για το μεγάλο όγκο «κόκκινων» δανείων και των χρεών προς το Δημόσιο μένουν στο απυρόβλητο και σε ευνοϊκό νομοθετικό πλαίσιο. Οι Τράπεζες δείχνουν το ανάλγητο και σκληρό τους πρόσωπο στους αδύναμους- απλούς πολίτες ενώ στους «έχοντες» δύναμη και εξουσία (πολιτική & οικονομική) κάνουν τα «στραβά μάτια». Δυο μέτρα και δυο σταθμά!

Καλούμε την κυβέρνηση να υψώσει τείχος προστασίας στην κατοικία όλων των οικονομικά «ασθενέστερων» πολιτών νομοθετώντας ανάλογα.