Χίος, Τρίτη 16 Οκτωβρίου

Τέλος στην ασυδοσία και υψηλή παραβατικότητα της εργατικής νομοθεσίας.

Τοποθέτηση Α. Μιχαηλίδη στη συζήτηση νομοσχεδίου του Υπ. Εργασίας
Τρί, 10/07/2018 - 16:53
Α. Μιχαηλίδης

Τοποθέτηση στην ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε την Τρίτη 10 Ιουλίου ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ο βουλευτής Χίου αναφέρθηκε σε κύριες προβλέψεις του νομοσχεδίου, όπως:

  • Τη ρύθμιση που επιλύει το σημαντικό πρόβλημα χιλιάδων πολιτών που, λόγω της πολυπλοκότητας του προηγούμενου πλαισίου, βαρύνονταν με οφειλές λόγω της παράλληλης υπαγωγής τους σε δύο ασφαλιστικούς φορείς (π.χ. ΟΓΑ και ΟΑΕΕ).
  • Την ενδυνάμωση του πλαισίου καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας, μέσω της πρόβλεψης για έκπτωση στο πρόστιμο εφόσον προσληφθεί ο αδήλωτος εργαζόμενος.
  • Τη δημιουργία για πρώτη φορά ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε «εργολαβικές» εταιρείες, έναν κλάδο που χαρακτηρίζεται από ασυδοσία και υψηλή παραβατικότητα της εργατικής νομοθεσίας.
  • Τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για την προστασία των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων, μιας από τις πλέον ευάλωτες κατηγορίες αιτούντων άσυλο.

Ο Α. Μιχαηλίδης τόνισε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί οργανική συνέχεια προηγούμενων νομοθετικών πρωτοβουλιών του Υπουργείου και διέπεται από το ίδιο πλέγμα προοδευτικών αρχών:

  • την προστασία των εργαζομένων από αυθαιρεσίες και στρεβλώσεις,
  • την εκλογίκευση του κληρονομημένου χαώδους πεδίου του κοινωνικού κράτους,
  • την προστασία ευάλωτων ομάδων,
  • την σταδιακή συγκρότηση ενός κανονιστικού πλαισίου ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική απορρύθμισης.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Β. Παππάς: Περιμένουμε τον προϋπολογισμό, να δούμε αν θα αποτυπώνεται η Πρωθυπουργική δέσμευση
Τρί, 16/10/2018 - 15:23
Β. Παππάς

Κρατά τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι όσο παραμένει πρωθυπουργος και εφόσον συνεχίζεται η προσφυγική κρίση, οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ θα παραμείνουν στα νησιά μας και ταυτόχρονα ψάχνει να "ανακαλύψει" αν αυτό αποτυπώνεται στα δύο προσχέδια του προϋπολογισμού, χωρίς να βρίσκει άκρη μέχρι στιγμής.

Ο λόγος για τον Πρόεδρο της ΟΕΒΕ Χίου, Βασίλη Παππά, ο οποίος ερωτώμενος το πρωί από το Ράδιο "Α" για το εάν θα αναπτυχθεί δράση, μιας και η τελευταία παράταση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2018, απάντησε ότι εκείνο που θα καθορίσει τη στάση τους είναι ο κρατικός προϋπολογισμός και το εάν θα περιλαμβάνεται σ'αυτόν το συγκεκριμένο μέτρο.

"Είμαστε σε επικοινωνία και με φορείς των υπολοίπων νησιών και με το οικονομικό επιμελητήριο και παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο των κινητοποιήσεων, αφού αποδεικνύεται ότι μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα", ανέφερε ο κ. Παππάς.