Χίος, Κυριακή 21 Ιουλίου

Θα αργήσει κι άλλο η... ταχεία έκδοση βίζα βραχείας διαμονής;

Ερώτηση Ν. Μηταράκη στην Βουλή
Τρί, 16/04/2019 - 16:05

Με ερώτησή του ο Βουλευτής Χίου,  Ν. Μηταράκης, απευθυνόμενος  προς τους Υπουργούς Εξωτερικών, Τουρισμού, Εσωτερικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θέτει το ζήτημα του πιλοτικού προγράμματος  ταχείας έκδοσης βίζας βραχείας διαμονής (Schengen) επισημαίνοντας ότι Βρισκόμαστε ήδη στις αρχές της τουριστικής περιόδου και οι επαγγελματίες των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου για ακόμα μια χρονιά αγωνιούν για το πότε θα εγκριθεί το πρόγραμμα για το 2019.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Το πρόγραμμα έκδοσης βίζας βραχείας διαμονής (visa Schengen), από την έναρξη της πιλοτικής εφαρμογής του το 2012, έχει συμβάλει σημαντικά στην τόνωση της τουριστικής κίνησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Ιδιαίτερα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με την πίεση που δέχονται τα νησιά αυτά εξαιτίας του μεταναστευτικού και τη σταδιακή κατάργηση του νησιωτικού ΦΠΑ, το πρόγραμμα της visa Schengen, έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία και επίδραση στις τοπικές οικονομίες.

Ωστόσο, κάθε χρονιά παρατηρείται μια ολιγωρία εκ μέρους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των αρμόδιων Υπουργείων, προκειμένου να κινηθούν εγκαίρως και να εξασφαλίσουν την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να εφαρμοστούν οι απλοποιημένες διαδικασίες που διευκολύνουν την επίσκεψη τουριστών από τα τουρκικά παράλια. Σημειώνουμε ότι για το έτος 2017, το πρόγραμμα είχε εγκριθεί μετά και από δική μας παρέμβαση και πίεση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Βρισκόμαστε ήδη στις αρχές της τουριστικής περιόδου και οι επαγγελματίες των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου για ακόμα μια χρονιά αγωνιούν για το πότε θα εγκριθεί το πρόγραμμα για το 2019. Για άλλη μια χρονιά, το αρμόδιο Υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει μέχρι στιγμής δώσει καμιά ενημέρωση για το θέμα.

Για τους ανωτέρω λόγους, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Ποιες οι μέχρι σήμερα ενέργειες της Ελληνικής Κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να εγκριθεί η visa Schengen για το έτος 2019;

2. Σε τι στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Αναμένεται να ληφθεί η έγκριση για τη συνέχιση του προγράμματος και αν ναι, πότε θα γίνει αυτό;»

 

Σχετικά Άρθρα

Κυρ, 21/07/2019 - 07:04

Σε αποστρατεία οδηγείται σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η ιστοσελίδα "Στο νησί" της Λέσβου, η Γενική Επιθεωρήτρια αλλοδαπών και προστασίας συνόρων, η πρώτη γυναίκα αντιστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας Ζαχαρούλα Τσιριγώτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας καταργείται στην ανώτατη ηγεσία της ΕΛΑΣ η θέση του Επιθεωρητή αλλοδαπών και προστασίας συνόρων και αυτό οδηγεί στην απομάκρυνση της από την ΕΛ.ΑΣ. Η «Ζαχαρούλα της αστυνομίας» όπως έγινε γνωστή ήταν μια γυναίκα Αστυνομικός που τίμησε όσο λίγοι τη θέση και τα καθήκοντα που της είχαν ανατεθεί. Αυστηρή όταν έπρεπε και βαθειά ανθρώπινη η κ. Τσιριγώτη συνέτεινε όσο λίγοι στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης τον Οκτώβριο – Νοέμβριο του 2015 στα νησιά εμπνέοντας τους υφισταμένους και τους εθελοντές και οδηγώντας στο άδειασμα της πόλης από δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που είχαν εγκλωβιστεί στο νησί.

Η κ. Τσιριγώτη γνώστρια του αντικειμένου της διαχείρισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών όσο λίγοι στην Ελλάδα θα λείψει από την Ελληνική Αστυνομία αλλά θα λείψει με τις γνώσεις της και από τα νησιά μας.