Χίος, Κυριακή 19 Μαΐου

Θα αργήσει κι άλλο η... ταχεία έκδοση βίζα βραχείας διαμονής;

Ερώτηση Ν. Μηταράκη στην Βουλή
Τρί, 16/04/2019 - 16:05

Με ερώτησή του ο Βουλευτής Χίου,  Ν. Μηταράκης, απευθυνόμενος  προς τους Υπουργούς Εξωτερικών, Τουρισμού, Εσωτερικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θέτει το ζήτημα του πιλοτικού προγράμματος  ταχείας έκδοσης βίζας βραχείας διαμονής (Schengen) επισημαίνοντας ότι Βρισκόμαστε ήδη στις αρχές της τουριστικής περιόδου και οι επαγγελματίες των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου για ακόμα μια χρονιά αγωνιούν για το πότε θα εγκριθεί το πρόγραμμα για το 2019.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Το πρόγραμμα έκδοσης βίζας βραχείας διαμονής (visa Schengen), από την έναρξη της πιλοτικής εφαρμογής του το 2012, έχει συμβάλει σημαντικά στην τόνωση της τουριστικής κίνησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Ιδιαίτερα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με την πίεση που δέχονται τα νησιά αυτά εξαιτίας του μεταναστευτικού και τη σταδιακή κατάργηση του νησιωτικού ΦΠΑ, το πρόγραμμα της visa Schengen, έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία και επίδραση στις τοπικές οικονομίες.

Ωστόσο, κάθε χρονιά παρατηρείται μια ολιγωρία εκ μέρους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των αρμόδιων Υπουργείων, προκειμένου να κινηθούν εγκαίρως και να εξασφαλίσουν την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να εφαρμοστούν οι απλοποιημένες διαδικασίες που διευκολύνουν την επίσκεψη τουριστών από τα τουρκικά παράλια. Σημειώνουμε ότι για το έτος 2017, το πρόγραμμα είχε εγκριθεί μετά και από δική μας παρέμβαση και πίεση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Βρισκόμαστε ήδη στις αρχές της τουριστικής περιόδου και οι επαγγελματίες των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου για ακόμα μια χρονιά αγωνιούν για το πότε θα εγκριθεί το πρόγραμμα για το 2019. Για άλλη μια χρονιά, το αρμόδιο Υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει μέχρι στιγμής δώσει καμιά ενημέρωση για το θέμα.

Για τους ανωτέρω λόγους, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Ποιες οι μέχρι σήμερα ενέργειες της Ελληνικής Κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να εγκριθεί η visa Schengen για το έτος 2019;

2. Σε τι στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Αναμένεται να ληφθεί η έγκριση για τη συνέχιση του προγράμματος και αν ναι, πότε θα γίνει αυτό;»

 

Σχετικά Άρθρα

Κυρ, 19/05/2019 - 19:24

Το «Μάτι» πρέπει να γίνει  μάθημα για όλους.

Το μήνυμα αυτό κινητοποίησε στην ουσία το Λιμεναρχείο Χίου, που με την διοίκηση της Ειρήνης Αργύρη υλοποίησε σήμερα με επιτυχία άσκηση απεγκλωβισμού, που είχε πολλά στοιχεία με αυτό που πλήρωσε ακριβά η χώρα μας στο Μάτι Αττικής.

Ετσι σύμφωνα με το σενάριο από μια πυρκαγιά στην Αγία Φωτιά, εγκλωβίστηκαν κάτοικοι και λουόμενοι, καθώς ο δρόμος εισόδου – εξόδου από την παραλία και τον οικισμό είναι ένας (!) κάτι βέβαια, που δεν είναι στην αρμοδιότητα της κυρίας Αργύρη…

Ετσι χρειάστηκε να επέμβει το Λιμεναρχείο για να απεγκλωβίσει τους κατοίκους.

Η άσκηση ξεκίνησε στις 4.00 μ.μ. και ολοκληρώθηκε σε δύο ώρες.

Τυπικά έγινε στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών της Θάλασσας, με την ονομασία «Τα Ξύλινα Τείχη 2019».

Σ’ αυτήν συμμετείχαν το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου με στελέχη, πλωτά και χερσαία μέσα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου, η Διεύθυνση Αστυνομίας Χίου με στελέχη και χερσαία μέσα, το  Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Καθηγητές και Φοιτητές, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Χίου, με στελέχη και πλωτά μέσα, ο Λόχος Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων Χίου, ο Σύλλογος Δασοπροστασίας και Δασοπυρόσβεσης Δ Ιωνίας Χίου, το Σώμα Προσκόπων Περιφέρειας Χίου - Εφορία Ναυτοπροσκόπων, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και άλλοι.

askisi_etoimotitas_stin_agia_fotia_hios