Τηλεμετρία και αντικατάσταση παλαιών μονάδων αφαλάτωσης στις Οινούσσες

Προς επίλυση το υδρευτικό πρόβλημα στο νησί, δηλώνει ο Δήμαρχος, Γ. Δανιήλ
Πέμ, 01/12/2022 - 15:41

Όπως ενημερώνει ο Δήμαρχος Οινουσσών, Γιώργος Δανιήλ, συνεπέγραψε σήμερα με την Διευθύντρια της Δ.Ο.Υ. Χίου κα Μαρία Μουτάφη ως πληρεξούσιας του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ενώπιον του Συμβολαιογράφου Χίου κ. Παύλου Γανιάρη τη δανειακή σύμβαση για την τηλεμετρία και την αντικατάσταση των παλαιών μονάδων αφαλάτωσης ύψους 1.565.705,22 ευρώ. Αφορά δύο εξαιρετικά σημαντικά έργα, που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" και θα συμβάλλουν αποφασιστικά την ασφαλή κι αποτελεσματική διαχείριση των δικτύων ύδρευσης, αλλά και στην πιο παραγωγική και οικονομική λειτουργία των αφαλατώσεων.

Το Α' Υποέργο της Τηλεμετρίας, το οποίο θα δημοπρατηθεί κι εκτελεστεί με προγραμματική σύμβαση με το Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη (ΔΕΠΑΝ) αφορά την προμήθεια κι εγκατάσταση ψηφιακών υδρομετρητών για τις παροχές του δικτύου ύδρευσης και την εγκατάσταση και λειτουργία ολοκληρωμένων συστημάτων τηλεμετρίας μέσω ενσωμάτωσης στο δίκτυο 770 διατάξεων καταγραφής κατανάλωσης. Επίσης περιλαμβάνει την ενσωμάτωση και τον ψηφιακό έλεγχο των τριών (3) υφιστάμενων δεξαμενών στον Προφ. Ηλία, στον Στένακα και την Παλαμίδα και των τεσσάρων (4) αντλιοστασίων. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 1.237.148,00 ευρώ.

Το Β' Υποέργο θα δημοπρατηθεί και εκτελεστεί με προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Τρικκαίων και αφορά την αντικατάσταση των 48 μεμβρανών αντίστροφης ώσμωσης, των δύο αντλιών τροφοδοσίας, προσθήκη συστήματος αύξησης σκληρότητας και εξουδετέρωσης Ph κι άλλα συνοδά έργα και προμήθειες συνολικού κόστους 310.000,00 ευρώ. Αντικαθιστώντας τις παλαιές μονάδες θα επιτευχθεί, όπως αναφέρει ο Δήμαρχος, αύξηση της συνολικής δυναμικότητας σε 700 κ.μ. ημερησίως και του ποσοστού εξοικονόμησης ενέργειας σε 49% σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα.

"Με την ολοκλήρωσή τους επιλύεται οριστικά το θεμελιώδες υδρευτικό ζήτημα και διανοίγονται οι αναπτυξιακές προοπτικές του τόπου. Η Αιγνούσα αλλάζει καθημερινά και είμαστε εδώ για να αγωνιζόμαστε και να συμβάλλουμε στην βελτίωση των υποδομών και του επιπέδου ζωής των κατοίκων", καταλήγει ο Γ. Δανιήλ.

Σχετικά Άρθρα