Χίος, Κυριακή 19 Ιανουαρίου

Την επόμενη εβδομάδα κινητοποιήσεις Περιφέρειας - Δήμων για προσφυγικό - μεταναστευτικό

"Μας προβληματίζουν οι εξελίξεις" δηλώνει στο Ράδιο "Α" ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου, Π. Μπουγδάνος
Δείτε το Βίντεο
Πέμ, 05/12/2019 - 12:16

Να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις αποφάσισε χθες το περιφερειακό συμβούλιο Β. Αιγαίου, διαφωνώντας με τις κυβερνητικές εξαγγελίες για τις νέες κλειστές δομές προσφύγων και μεταναστών στα νησιά και οργανώνοντας τις κινητοποιήσεις σε συνεργασία με τους νησιωτικούς δήμους.

Όπως είπε το πρωί στο Ράδιο «Α» ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου, Παντελής Μπουγδάνος, ενδεχομένως να γίνει κλείσιμο 24ωρο ή 48ωρο δημοτικών και περιφερειακών υπηρεσιών με παράλληλες συγκεντρώσεις κάτι το οποίο θα αποσαφηνιστεί μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Εκτός από τις εξαγγελίες για τα νέα κέντρα στα νησιά, όπως είπε, το συμβούλιο προβληματίστηκε ιδιαίτερα και από τις αντικρουόμενος απόψεις μεταξύ υπουργών, όπως το περιβόητο έγγραφο – απάντηση Χρυσοχοϊδη στην Κομισιόν  στο οποίο αναφερόταν ότι «η κυβέρνηση σκοπεύει να δημιουργήσει νέες δομές σε καθένα από τα πέντε νησιά, που θα λειτουργούν παράλληλα με τα υπάρχοντα κέντρα υποδοχής», ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της, κ. Πέτσα και του αρμόδιου συντονιστή και υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Στεφανή, είχε ανακοινώσει την αντικατάσταση των ανοιχτών δομών με νέες κλειστές.

Το διεκδικητικό πλαίσιο των κινητοποιήσεων στα νησιά, σύμφωνα με τον κο Μπουγδάνο, θα είναι η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου η οποία απορρίπτει την πρόταση της κυβέρνησης για τη δημιουργία κλειστών μεγάλων δομών κράτησης μεταναστών, δυναμικότητας 5000+ ατόμων, στη Λέσβο, στη Χίο και στη Σάμο και διεκδικεί την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά μεταναστών στην ενδοχώρα, τη στελέχωση με προσωπικό των δυνάμεων ασφαλείας και τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών.

Σχετικά Άρθρα

Κυρ, 19/01/2020 - 20:55

Πιθανότητα διάσπασης της παναιγιακής κινητοποίησης της Τετάρτης διαφαίνεται στο ορίζοντα, αφού σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν φορείς, προεξάρχοντος του ΚΚΕ, που διαφωνούν με το τελικό πλαίσιο όπως έχει διαμορφωθεί, με την αφίσα που κυκλοφορεί, που παρακάμπτει το προσφυγικό πρόβλημα, αναφέροντας μόνο το μεταναστευτικό και από το γεγονός ότι φημολογείται ότι για παράδειγμα στην περίπτωση της Χίου θα υπάρξει μόνο ως ομιλητής ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου.  

Αν οι φήμες επιβεβαιωθούν δεν είναι απίθανο να δούμε τελικά δυό συγκεντρώσεις και στο θέμα αυτό.