Χίος, Παρασκευή 29 Μαΐου

Β. Κικίλιας: Διαφορετικό πράγμα η χώρα και διαφορετικό ο... χώρος

Συνέντευξη του πρώην υπουργού για το μεταναστευτικό πρόβλημα
Τετ, 03/02/2016 - 16:09

"Αλλο πράγμα η χώρα και άλλο ο χώρος". Μ' αυτή την χαρακτηριστική φράση του Βασίλη Κικίλια πρώην υπουργού Δημόσιας τάξης, οριοθέτησε ο ίδιος το προσφυγικό πρόβλημα, με αφορμή την επίσκεψη του στο νησί μας, για την επιτόπια εξέταση του ζητήματος, εν όψει και της επίσκεψης του Προέδρου του Κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη την ερχόμενη εβδομάδα στην Λέσβο. Ακούσατε τα νούμερα, που ανέφερε ο συνάδελφος μου Νότης Μηταράκης. Σαφώς η Κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τεράστιο πρόβλημα, σαφώς την βρήκε αλλά είναι επίσης σαφές ότι το διαχειρίστηκε λάθος. Είναι άλλο να λες η χώρα έχει σύνορα τα φυλάει και από εκεί και πέρα σαφώς κανείς δεν πνίγει κόσμο και άλλο να λες κοπιάστε, γιατί περί αυτού πρόκειται. Πρέπει να γίνει σαφές στο κεφάλι όλων ότι άλλο χώρα και άλλο χώρος και η Ελλάδα είναι χώρα έχει σύνορα, που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την οποία παρεπιπτόντως πρέπει να συννενοηθούμε πρέπει να κατανοήσουν εμάς αλλά και εμείς αυτούς. Σε τελική ανάλυση όπως είπε και ο Πρόεδρος μας η Ν.Δ ως αντιπολίτευση ο ρόλος της είναι να ελέγχει αλλά εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε. Οι θέσεις μας είναι σαφείς κατέληξε και κοινούνται σε τρείς κατευθύνσεις. Ελεγχος από την κυβέρνηση για την υλοποίηση υποσχέσεων και των δικών μας και των εταίρων μας. Διμερείς συνομιλίες με την Τουρκία στην κατεύθυνση υλοποίησης των υποσχέσεων της και συνομιλίες με τους εταίρους μας στην Ευρωπαίκή Ενωση για την από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος

Σχετικά Άρθρα

Ομιλία του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Βουλευτή Χίου, Νότη Μηταράκη, κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης
Παρ, 29/05/2020 - 17:12

Η ικανότητα στην άσκηση διοίκησης και η δυνατότητα να χτίσουν γέφυρες με τις τοπικές κοινωνίες, είναι τα δύο βασικά κριτήρια με τα οποία έγινε η επιλογή των 32 νέων διοικητών στις δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας, επεσήμανε σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης. Απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ, κ. Καμίνη, σχετικά με την διαδικασία επιλογής των 32 διοικητών, ο κ. Μηταράκης τόνισε χαρακτηριστικά τα εξής: «δεν με ενδιαφέρουν οι κομματικές ταυτότητες, με ενδιαφέρουν οι άνθρωποι να μπορούν να σηκώσουν ένα πολύ δύσκολο ρόλο».

Ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι «μέχρι στιγμής το ΚΙΝΑΛ με τον τρόπο που έχει ψηφίσει σε νομοσχέδια του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, μάλλον τίθεται υπέρ των ΜΚΟ και όχι υπέρ της ελληνικής πολιτείας. Εμείς από τις 24 Μαρτίου συστήσαμε τη νομική οντότητα 32 υφισταμένων δομών με στόχο να αναλάβει η ελληνική πολιτεία τη διαχείρισή τους».

Μάλιστα, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, υπενθύμισε στον κ. Καμίνη πως κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Δήμαρχος Αθηναίων είχε «υπογράψει μνημόνια συνεργασίας για περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ με τέσσερις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για να κάνουν το έργο του μεταναστευτικού στο Δήμο μέσω των οποίων προσέλαβε 190 μετακλητούς της επιλογής του” και κατέληξε ρωτώντας τον Βουλευτή του ΚΙΝΑΛ: "Πάλι δεν είπατε τίποτα για το θέμα του ελέγχου των ΜΚΟ. Εσείς ως ΚΙΝΑΛ είστε υπέρ των ΜΚΟ ή θεωρείτε ότι οι ΜΚΟ πρέπει να διαχειριστούν τελικά το μεταναστευτικό;»

Σχετικά με την διαδικασία επιλογής των προσώπων των 32 διοικητών ο κ. Μηταράκης τόνισε τα ακόλουθα: «Εφαρμόσαμε τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ του 2016, ο οποίος προέβλεπε μία τριμελή επιτροπή με έναν εκπρόσωπο της Ελληνικής Αστυνομίας και δύο εκπροσώπους του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Δεχθήκαμε 750 αιτήσεις από ανοιχτή πλατφόρμα. Υπήρξε διαδικασία προεπιλογής από την Επιτροπή και φυσικά υπάρχει πρακτικό, φυσικά υπάρχει κατάταξη υποψηφίων και έγινε συνέντευξη των προεπιλεγέντων σε αυτή την κατάταξη ώστε να επιβεβαιωθεί η καταλληλότητα αυτών που προτάθηκαν. Έχουμε 23 με μεταπτυχιακούς τίτλους, κάποιοι με πολλαπλούς τίτλους, 3 με διδακτορικά. Όλοι γνώστες ξένων γλωσσών. Οι 8 με υψηλή εμπειρία στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις».

Δείτε τη δευτερολογία εδώ

https://www.youtube.com/watch?v=8ekcKzkurtc&feature=emb_logo

kritiria_mas_i_ikanotita_dioikisis_kai_i_dynatotita_na_htisoyn_gefyres_me_tis_topikes_koinonies.