Β. Μυριαγκός: Η πρόταση της ΛΑΣ οδηγεί στην αύξηση τιμολογίων

Τετ, 09/06/2021 - 20:26

Με αφορμή ανακοίνωση της ΛΑΣ, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ σημειώνει σε γραπτή δήλωση του τα εξής:

Για άλλη μια φορά η Λ.Α.Σ έκανε το καθήκον της προς το λαό και έβγαλε την κλασική της ανακοίνωση.

Για την ουσία του προβλήματος δεν έχει σαφή και ξεκάθαρη πρόταση, ούτε πολιτική θέση.

Η Λαϊκή Συνέλευση ως θεσμός έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα προς τον εκάστοτε φορέα που υλοποιεί ένα έργο και ο φορέας είναι ο αποκλειστικά υπεύθυνος για την εκτέλεση του έργου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία περί εκτελέσεως των δημοσίων έργων.

Αυτή η νομοθεσία ισχύει εδώ και δεκαετίες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αν δεν τους αρέσει μπορούν να την αλλάξουν, αλλά ισχύει και αυτή εφαρμόζεται για αυτονόητους λόγους που οφείλει να γνωρίζει κάθε αιρετός.

Ο φορέας που εκτελεί το έργο λογοδοτεί, ελέγχεται και κρίνεται από τις αρχές και τους δημότες και όχι οι συμμετέχοντες σε μια Λ.Σ.

Η πρόταση της Λ.Α.Σ για την μεταφορά των λυμάτων του Καταρράκτη ταυτίζεται με την πρόταση κατοίκων του χωριού, δηλαδή τα λύματα να ταξιδέψουν ανεβαίνοντας ανηφόρες από τον Καταρράκτη μέσω Καλλιμασιάς, Θολοποταμίου και Καμποχώρων για να φτάσουν στον βιολογικό της πόλης Χίου.

Το δε ετήσιο λειτουργικό κόστος, πέρα από τις τεχνικές δυσκολίες, που υπολογίζεται περίπου 50.000 € δεν λένε ποιός θα το πληρώνει για πάντα.

Αν έχουν πρόταση περιμένουμε να την διατυπώσουν δημόσια και όχι να κρύβονται πίσω από διαδικαστικά θέματα, διότι η λειτουργικότητα του έργου και τα χρήματα που θα πληρώνονται εφόρου ζωής ενδιαφέρουν τους δημότες.

Η ΔΕΥΑΝΧ είναι ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ υπηρεσία και καλύπτει όλα τα έξοδα της με τα χρήματα που εισπράττει από τους δημότες μέσα από τους λογαριασμούς του νερού.

Άρα η επί πλέον δαπάνη των 50.000 € ετησίως θα πληρωθεί από όλους και κυρίως από τα λαϊκά στρώματα για τα οποία ¨διαρρηγνύει τα ιμάτια της¨ότι υπηρετεί η Λ.Α.Σ

Μονόδρομος με την πρόταση αυτή της Λ.Α.Σ είναι η αύξηση των ανταποδοτικών τελών, τα οποία βέβαια δεν θα ψηφίσει όταν έρθει η ώρα τους, αλλά αντίθετα θα καταγγείλει όσους τα ψηφίσουν με τα κλασσικά ¨ας πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες, είσαστε φορομπήχτες κλπ¨.

Σε όλες τις ανακοινώσεις της, επειδή υπάρχει έλλειψη επιχειρημάτων, προτάσεων και θέσεων, συνηθίζει να κάνει προσωπικές αναφορές στον πρόεδρο οποίος έχει μία ψήφο μέσα στις έντεκα του Δ.Σ.

Η ΔΕΥΑΝΧ έχει 11μελές ΔΣ με πολύ σοβαρούς ανθρώπους από όλες τις παρατάξεις,από δημότες, από εκπροσώπους εργαζομένων, από εκπροσώπους επιστημονικών φορέων οι οποίοι συλλογικά λειτουργούν και αποφασίζουν για τα πάντα και ο πρόεδρος εκτελεί τις αποφάσεις του ΔΣ προς όφελος της ΔΕΥΑΝΧ και όλων των Δημοτών του Δήμου Χίου.

 

Σχετικά Άρθρα