Χίος, Παρασκευή 3 Ιουλίου

Βαγγέλης Αυγουλάς. Ο Πρόεδρος του Οίκου Ναύτη, που… βλέπει μακριά.

Δείτε το Βίντεο
Δευ, 11/11/2019 - 19:45

Είναι μια από τις… ευκολότερες συνεντεύξεις μας, με την έννοια ότι ο καλεσμένος μας δεν χρειάστηκε… ερωτήσεις.

Εισέβαλε στο Στούντιο, στήθηκε απέναντι από τις κάμερες ήξερε πιά έχει το γενικό πλάνο, πιά δείχνει τον ίδιο, πότε να αρχίσει, και κυρίως πότε να περάσει από το ένα θέμα στο άλλο προλαβαίνοντας τις ερωτήσεις μας.

Οι απαντήσεις του συγκεκριμένες, σταράτες, με γνώση, με στόχευση. Από την αρχή της συνέντευξης ο Βαγγέλης Αυγουλάς, ο καλεσμένος μας Πρόεδρος του Οίκου ναύτη φάνηκε ότι βλέπει μακριά ακριβώς επειδή ως γνωστόν είναι εκ γενετής… τυφλός.

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς, ένας αγωνιστής της ζωής, που τα κέρδισε όλα με το σπαθί του  γεννήθηκε μόλις το 1988 , μεγάλωσε και ζει στο Ίλιον και κατάγεται από τα Χανιά της Κρήτης. Ξεκίνησε την εκπαίδευση του από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών στην Καλλιθέα (KEAT). Τελείωσε το Δημοτικό στο 35ο Σχολείο Πειραιά, συμμετέχοντας στο Πρότυπο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Ήλιος» (ένταξη τυφλών μαθητών σε κοινή σχολική τάξη). Στο 11ο Γυμνάσιο Ιλίου διακρίθηκε ως παραστάτης, ενώ ήταν σημαιοφόρος και τις δύο φορές το σχολικό έτος 2005-2006 ως μαθητής του 6ου Ενιαίου Λυκείου Ιλίου, απ’ όπου πήρε και το Απολυτήριο του με βαθμό «Άριστα 20». Εισήχθη από τους πρώτους στη Νομική Σχολή Αθηνών όπου διακρίθηκε με βραβείο επιδόσεων από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (2007) και αποφοίτησε με βαθμό πτυχίου 8,4.

Δικηγόρος πλέον σήμερα, με μεταπτυχιακά μαθήματα στο Αστικό Δίκαιο διατηρεί το δικό του γραφείο έχοντας επιλέξει τη μαχόμενη δικηγορία, ενώ διατελεί Τακτικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης VIEWS για νέους με προβλήματα όρασης, Αντιπρόεδρος της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Career Sign» (Social Impact Award 2017) η οποία δραστηριοποιείται στη συμβουλευτική σταδιοδρομίας και στον επαγγελματικό προσανατολισμό των ΑμεΑ, ενώ είναι Ιδρυτικό Μέλος του Ελληνικού Συλλόγου Υποτρόφων Προγραμμάτων του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ (HELLENIC U.S. ALUMNI).

Επί δέκα έτη υπηρέτησε από διάφορες αιρετές θέσεις τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2018 ίδρυσε την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Με Άλλα μάτια», με στόχο την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής μέριμνας, τη λειτουργία της μοναδικής στην Ελλάδα προσβάσιμης διαδικτυακής πύλης ενημέρωσης www.meallamatia.gr και την ανάπτυξη δράσεων πανελλαδικά για την εξοικείωση του κοινού με την αναπηρία, όπως το πρωτότυπο και βιωματικό «Δείπνο στο Σκοτάδι», στα πρότυπα των Ευρωπαϊκών «Dinners in the dark».

Παράλληλα, από το 2017 έχει οριστεί ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου «Οίκος Ναύτου», φορέας υπεύθυνος για την ασφάλιση και τις κοινωνικές παροχές των ναυτικών συνταξιούχων ή και εν ενεργεία, και των οικογενειών τους.

Με την ιδιότητα αυτή έφτασε στο νησί μας και για μια εβδομάδα στην κυριολεξία τάραξε τα νερά, όπως ακριβώς κάνει και την Πέμπτη στην συνέντευξη που δίνει στον Γιάννη Τζούμα στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV στην εκπομπή «Αυτοπροσώπως».

Χωρίς να μασάει τα λόγια του, διευρινίζει ότι στην θέση τον όρισε η προηγούμενη Κυβέρνηση  αλλά τον διατηρεί και η σημερινή. Το γιατί φάνηκε από το αποτύπωμα που άφησε στη Χίο, αφού θα επανέλθει για να το διαβάσουμε όλοι μαζί στην γραφή, που μας εξυπηρετεί, αφού γραφή υπάρχει και για όσους έχουν όραση και για όσους χωρίς δική τους υπαιτιότητα δεν έχουν. Και αυτή θα λέει ότι στον Οίκο Ναύτου στη Χίο θα στεγάζεται από την μια η Ακαδημία Μηχανικών από την άλλη γιατρός για συνταγογράφηση των συνταξιούχων του ΝΑΤ.

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς όμως δεν μιλάει μόνο για ζητήματα Οίκου Ναύτη, αλλά επεκτείνεται σε κοινωνικά και πολιτικά θέματα, χαρίζοντας μας για συνένετυξη που κανείς δεν πρέπι να χάσει.

Απλούστατα γιατί ο συνομιλητής μας, που εκτός των άλλων μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά, μετρά πάνω από 2.000 δημοσιεύσεις σε έντυπα και διαδικτυακά Μέσα Ενημέρωσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό αρθρογραφώντας κατά καιρούς για διάφορα εκπαιδευτικά, πολιτικά, κοινωνικά και άλλα θέματα, βλέπει με τα μάτια της ψυχής .

Τόσο καλά μάλιστα που τα έτη 2013 και 2014 ήταν ραδιοφωνικός παραγωγός και διευθυντικό στέλεχος του Διαδικτυακού Ραδιοφώνου www.thisisradio.gr. από το 2012 έως το 2019 εκλεγόταν μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών, ενώ τα έτη 2013 και 2014 διετέλεσε Αναπληρωτής Οργανωτικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας, το 2010, εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος Ιλίου και τα έτη 2011-2014 διετέλεσε Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, ήταν ο νεότερος Αντιδήμαρχος στην Ελλάδα και ο μόνος με αναπηρία σε αυτή τη θέση πανελλαδικά.

Ο ίδιος φεύγοντας δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για τις δυνατότητες του αφήνοντας μας την επαγγελματική του κάρτα.

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ Ευαγγέλου Γ. Αυγουλά & ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ

Ελαιών 25 Ίλιον Αττικής, τ.κ. 13123, τηλ.: 210 2627385 & Φαξ: 210 2696618

E-mail: info@avgoulas.gr

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 03/07/2020 - 17:07

Μία μέρα πριν την σχετική συζήτηση στην Βουλή το Δημ. Συμβούλιο Χίου καλείται σε συνεδρίαση εκ περιφοράς λόγω κορωνοϊού, να αποφανθείτην Τρίτη 7 Ιουλίου στις 12.00 μ. για τον νέο Νόμο περί διαδηλώσεων.

Διαφορετική άποψη έχει η ΛΑΣ, που κατέθεση για συζήτηση το παρακάτω ψήφισμα:

Το ΔΣ Χίου εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του και την αντίθεσή του ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, που  δυναμώνει την καταστολή και επιβάλλει την απαγόρευση των διαδηλώσεων και των συγκεντρώσεων. Κλιμακώνει την επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα και τις ελευθερίες, για τα οποία πρόσφατα αγωνίστηκε ο Χιώτικος λαός με αφορμή τη μετατροπή της Χίου σε φυλακή ανθρωπίνων ψυχών.

Το σύνολο των διατάξεων που περιέχονται στο νομοσχέδιο έρχεται να συμπληρώσει το κατασταλτικό οπλοστάσιο του κρατικού μηχανισμού. Το νομοσχέδιο επιδιώκει να συκοφαντήσει τους λαϊκούς αγώνες και να θέσει υπό απαγόρευση και περιορισμό κάθε κινητοποίηση, μέσα από διατάξεις-λάστιχο, που θα τις ερμηνεύουν οι αστυνομικές αρχές και οι άλλοι κρατικοί μηχανισμοί . Παρουσιάζει  τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ως κάτι εν δυνάμει “εγκληματικό” και “επικίνδυνο”.

Το Σύνταγμα προβλέπει στο άρθρο 11 το "δικαίωμα του συνέρχεσθαι".

Το  Σύνταγμα προβλέπει ένα δικαίωμα, εξουσία που ασκεί ο πολίτης χωρίς άδεια και ξαφνικά έρχεται η κυβέρνηση  να διαχωρίσει ανάμεσα σε α) "προγραμματισμένες" και β) "αυθόρμητες" δημόσιες συναθροίσεις. Για τις μεν προγραμματισμένες ο διοργανωτής οφείλει να γνωστοποιήσει , για τις μεν αυθόρμητες η αστυνομική αρχή "δύναται να επιτρέψει": δηλαδή ο νόμος κατ' αρχήν τις απαγορεύει!!!

Πρόκειται δηλαδή για παρέμβαση της κυβέρνησης  ακόμα και ενάντια στο σύνταγμα που η ίδια στηρίζει.

Το νομοσχέδιο αυτό δεν εξειδικεύει όπως ισχυρίζονται τα κυβερνητικά επιτελεία, αλλά παρεμβαίνει στο δικαίωμα του λαού να διαδηλώνει, και το στέλλει στην σφαίρα του απαγορευμένου.

Το νομοσχέδιο αυτό είναι στην ίδια την σύλληψή του αντισυνταγματικό. Είναι σαν να λέει ότι ορισμένες κατηγορίες εφημερίδων θα εκδίδονται ύστερα από άδεια. Ε, αυτό το έχουμε λύσει από το Σύνταγμα του 1822: ΔΕΝ τελούν τα συνταγματικά δικαιώματα υπό άδεια, όπως και οι αγώνες του λαού  που χάρη σε αυτούς διαχρονικά έχει κατακτήσει τα δικαιώματά του και τις ελευθερίες του.

Τέτοιοι νόμοι μας οδηγούν ολοταχώς  πίσω στο παρελθόν.

Το ΔΣ συμβούλιο Χίου ενώνει τη φωνή του με όλους τους εργαζόμενους και το λαό και ζητά από την κυβέρνηση την άμεση απόσυρσή του.